LifeStyle

Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat, miercuri, pe omul de afaceri sirian Omar Hayssam la 20 de ani de inchisoare pentru terorism si la plata unor daune in valoare de 2 milioane de euro catre cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, scrie Ziare.com.  Hayssam a primit doua pedepse, respectiv 20 de ani pentru acte de terorism si 15 pentru Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, urmand sa execute pedeapsa cea mai mare.Instanta a mai dispus confiscarea sumei de 30.000 de dolari si daune morale de cate doua milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalisti rapiti la Bagdad.

Aceeasi instanta a mai dispus masura sechestrului asigurator pe anumite bunuri ale lui Omar Hayssam si ale sotiei sale, precum si cheltuieli judiciare catre stat de 70.000 de lei. Lui Hazssam i s-au interzis anumite drepturi civile si cetatenesti pentru o perioada de zece ani dupa executarea pedepsei cu inchisoarea.

La pronuntarea instantei nu a participat niciunul dintre membrii familiei lui Omar Hayssam.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs la inalta Curte de Casatie si Justitie.

Domiciliu necunoscut

Omar Hayssam si Mohammad Munaf au fost acuzati de initiere, constituire si sprijinirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism prevazute de articolul 35 din Legea 535/2004. in 26 aprilie 2006, instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis judecarea lui Omar Hayssam in stare de libertate, pe motive medicale. Ulterior, anchetatorii au stabilit “cu certitudine” ca sirianul a parasit ilegal Romania si ca se afla in afara spatiului national, iar Curtea de Apel Bucuresti a emis pe numele sau, in 26 iunie, un mandat de urmarire internationala.

La cateva ore dupa ultimul termen in proces, Omar Hayssam a declarat, la o emisiune de la Antena 3, ca niciuna dintre variantele privind fuga sa din Romania vehiculate in presa nu sunt adevarate, insa a refuzat sa spuna ce cale a urmat pentru a parasi Romania. Hayssam a spus, in cadrul unui interviu prin telefon, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, ca a plecat din tara pentru ca avea date ca dupa 60 de zile de la eliberarea sa din motive medicale va fi rearestat.

El a respins acuzatiile potrivit carora ar fi vrut sa scoata bani din Romania atunci cand s-a oferit sa plece din tara pentru a ajuta la negocierile pentru eliberarea celor trei jurnalistilor romani rapiti in Irak. Potrivit lui Hayssam, si in acest moment se pot scoate suma mari de bani din Romania fara probleme.

Omar Hayssam sustine ca atunci cand i se va da posibilitatea de a se exprima liber in fata autoritatilor judiciare sau in fata unui consul, va da toate detaliile, insotite de probe, privind intreaga afacere a rapirii jurnalistilor romani.

Sirianul a mai afirmat ca autoritatile au toate datele – nume si declaratiile – adevaratilor rapitori, mai ales dupa ce s-au operat arestarile din Bagdad. Pe 1 iunie, Biroul National Interpol Romania a solicitat institutiei similare din Beirut intensificarea masurilor de localizare a urmaritului international Omar Hayssam, care, in cadrul unei interventii telefonice in direct la un post de televiziune, a declarat ca se afla in aces oras libanez.
Mai multe pe  Ziare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *