LifeStyle

Harta prostitutiei in Europa, scrie EurActiv

Foto: EurActivPe piata europeana a prostitutiei, vechile state membre au reglementari bine batute in cuie. Fiecare tara are legi specifice, care se preocupa de sanatatea “fetelor” si reglementeaza cea mai veche meserie din… Europa fie prin mecanisme fiscale, fie interzicand anumite practici.

In Austria, prestarea de servicii sexuale contra cost este legala, facilitarea procurarii unei prostituate este ilegala. Cu alte cuvinte, „pestii” sunt vanati de lege, „fetele” nu. Persoanele care practica prostitutia sunt obligate sa treaca prin examene medicale periodice, in vederea prevenirii si tratarii bolilor cu transmitere sexuala.

Nici legea belgiana nu este prietena „pestilor”, activitatea lor fiind cu desavarsire interzisa. Prostitutia, in schimb, este legala in Belgia, cu conditia sa nu tulbure ordinea publica printr-o oferta ostentativa de servicii sexuale. Din anul 1995, a devenit legala si inchirierea de locatii in vederea desfasurarii acestei activitati lucrative vechi de cand lumea, cu specificarea ca prostitutatele sa nu obtina „profituri anormal de mari”. Nu este specificata limita maxima a acestor profituri.

Vanzarea si cumpararea de servicii sexuale sunt activitati legale in Danemarca, inca din 1999. Exceptie fac copiii sub 18 ani, in cazul carora prestarea de servicii sexuale este sanctionata de lege. Initial, veniturile provenite din prostitutie erau incadrate de catre fiscul danez ca „venituri din activitati suplimentare” si impozitate conform unei grile speciale. Ulterior, legea a permis persoanelor care presteaza servicii sexuale platite sa inregistreze veniturile aferente ca „venituri din activitatea de baza”. Prostituatele se pot inregistra ca lucratori independenti si isi pot promova serviciile in mass media. Intermedierea serviciilor sexuale este interzisa.

In Finlanda, municipalitatile locale fac legea in domeniul prostitutiei. Desi activitatea nu este prohibita, ele sunt cele care permit, sau nu, ca prestatoarele de servicii sexuale sa „lucreze” pe raza localitatilor respective. Din 1999, practicarea prostitutiei in locuri publice este interzisa, deci chiar daca acceptul municipalitatii exista, activitatea propriu-zisa se poate desfasura doar „cu perdea”. Clientii prostituatelor se afla in deplina legalitate, totul este ca cererea sa nu se adreseze tinerelor sub 18 ani.

Legislatia franceza sanctioneaza doar cererea de servicii sexuale, nu si oferta (ofertantele). Sanctiuni sunt aplicate si in cazul in care prestatorii serviciilor sexuale sunt tinere sub 18 ani sau persoane cu disabilitati. In Franta, prostitutia este tolerata atat timp cat nu deranjeaza ordinea publica, deci nu poate fi practicata in orice zona.

Grecia reglementeaza in detaliu aceasta activitate, ce poate fi desfasurata doar in bordeluri legal infiintate, amplasate la o anumita distanta minima de institutiile publice, circa 200 de metri. Cu ocazia Jocurilor Olimipice, a existat o propunere legislativa de micsorare a acestei distante, dar guvernul elen a respins-o.

In Germania, prostitutia este legalizata, iar fiecare land german reglementeaza la nivel local zonele in care este permisa prestarea serviciilor sexuale platite. Prostituatele beneficiaza de asigurare de sanatate, concediu si pensie, cu conditia sa activeze intr-un bordel autorizat sau pe cont propriu, dar legal. Prostituatele de origine straina nu beneficiaza de prevederile legii.

Irlanda are legi drastice de combatere a prostitutiei. Intermedierea, cumpararea si vanzarea de servicii sexuale este strict interzisa.

Acelasi tip de politica exista si in Italia, respectiv interzicerea intermedierii si a bordelurilor, cu diferenta ca prostitutia stradala este tolerata. Guvernul intalian incearca de ceva vreme amendarea legislatiei, in sensul admiterii bordelurilor si interzicerii prostitutiei stradale.

In Luxemburg, bordelurile sunt interzise, nu si activitatea in sine, cu conditia ca prostituatele sa fie mai mari de 18 ani.

Autoritatile olandeze considera prostitutia o meserie ca oricare alta. Prostituatele au dreptul la conditii de munca igienice, la asigurari sociale, siguranta locului de munca si platesc impozite. In Olanda sunt interzisi totusi „pestii” si fortarea femeilor sa presteze aceasta activitate.

Autor: Ioana Speteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *