MUZICA

Harry Tavitian vine la Sighisoara Blues Festival

Pianistul Harry Tavitian va concerta joi la Sighişoara Blues Festival, un eveniment ce reuneşte pe afiş alte opt nume, din SUA, Germania, Serbia şi România, deşi el este cunoscut ca un muzician de jazz, se arată într-un comunicat de presă trimis redacţiei.
Harry TavitianFestivalul de la Sighişoara va fi deschis de Harry Tavitian şi îi va mai aduce pe scenă, în aceeaşi zi, pe cei de la T.O.N.E. şi Blue Family (Serbia), potrivit site-ului oficial al evenimentului. În următoarele două zile vor cânta Baicea Blues Band, Raw Hide (Serbia), Crossroads, Chris Tofield Band (SUA), Blues Opened Version şi Blues Company (Germania).
“Eu am intrat în jazz prin blues”, spune pianistul. “ÃŽn 1970 – aveam 17 ani – m-am întâlnit prima oară cu bluesul ÅŸi asta mi-a schimbat viaÅ£a. La «Cerbul de aur» a avut loc recitalul lui Memphis Slim, un pianist care era printre legendele vii ale blues-ului din vremea aceea. I-am văzut recitalul la televizor, aveam deja ÅŸi un casetofon ÅŸi l-am înregistrat”.
Pe atunci, Tavitian avea o educaÅ£ie muzicală clasică ÅŸi era în primii săi ani de rock. “Reascultând muzica aceea, care m-a izbit brusc, am simÅ£it cum în câteva secunde mi se ÅŸterg cei 12 ani de educaÅ£ie clasică. A fost pentru mine un ÅŸoc. O mare mutaÅ£ie s-a petrecut în interiorul meu, iar de a doua zi am luat caseta ÅŸi m-am aÅŸezat la pian. Puneam blues-urile ÅŸi cântam, atent la versuri. Mi se părea, după atâţia ani de muzica clasică, o muzică foarte simplă. Da, bluesul e un un lucru foarte simplu, dar pe care nu îl poate face oricine, pentru că trebuie să te naÅŸti cu acest semn. Eu se pare că îl aveam”, povesteÅŸte pianistul.
Tavitian crede că în ultimii ani la noi este cunoscut mai ales bluesul comercial, “cu iz de bal mascat”. TotuÅŸi, mai sunt câţiva bluesmani autentici, precum Alexandru AndrieÅŸ, Hanno Hoefer, Vali Răcilă, Attila Weinberger.
Cea de-a doua ediţie a festivalului va avea loc în sala Mihai Eminescu din oraş, la fel ca cea desfăşurată anul trecut. Prezentator va fi Berti Barbera.