MUZICA

Harry Tavitian la Satu Mare

Sambata 17 iunie 2006 Harry Tavitian (pian, fluiere, percutie) si Anatoly Vapirov (saxofoane) concerteaza la Filarmonica din Satu Mare, de la ora 20.30.
Concertul face parte din Saptamana Festivalului International de Teatru “Atelier” de la Satu Mare si este organizat de Teatrul de Nord.
Anatoly Vapirov este unul din cei mai importanti saxofonisti europeni actuali. Este nascut, ca si Harry Tavitian, la tarm de mare (in fosta Uniune Sovietica, la Marea de Azov). A predat saxofon la Conservatorul din Leningrad. Este stabilit de 20 de ani la Varna. Harry Tavitian si Anatoly Vapirov, desi faceau amandoi in anii ’80 jazz de avangarda si aveau discuri scoase in Anglia, la aceeasi casa – Leo Records, care promova muzicieni din lagarul socialist – s-au intalnit pentru prima data in 1990 la Festivalul de Jazz de la Chisinau. Au cantat apoi in numeroase concerte in duo si in formule mai extinse, la festivaluri importante din Romania, Bulgaria, Rusia, Lituania, Italia, Franta, Germania. Au scos impreuna CD-le “There’s always a hope” si “Last romantic”.
Invitatia la Festivalul de Teatru “Atelier” nu este intamplatoare: Harry Tavitian si Anatoly Vapirov sunt pasionati de sincretismul artelor. Tavitian foloseste elementele de teatru instrumental si costum in concertele sale si a facut muzica de scena (live) la piesele “Furtuna” de Shakespeare, “Melissa” de Kazantzakis, cu Victor Rebengiuc in rolul principal si “Orgasm” de Vlad Zografi. Vapirov a scris, la randul sau, muzica pentru balet si pentru film. Muzica celor doi se potriveste de minune cu intentia/dorinta Feastivalului de a revigora spiritul de avangarda. Si Tavitian si Vapirov sunt nume de prima marime ale avangardei in jazzul est-european. Muzica pe care o fac este 100% spontana, bazata pe o comunicare deosebita.

Harry Tavitian: « Ma bucur ca voi concerta iarasi cu Anatoly in Romania, de aceasta data la Satu Mare, un oras in care a existat inainte de ’90 chiar si un Festival National de jazz si unde, in ultimii ani, se incearca revigorarea acestei traditii. In ultima parte a recitalului nostru il vom avea ca invitat pe percutionistul satmarean Cserey Csaba, cu care am facut de curand un turneu in Harghita care s-a bucurat de mare succes ».