LifeStyle

Guvernul a adoptat proiectul noului Cod Fiscal

Proiectul prevede generalizarea cotei unice de impozitare de 16%, extinde baza de impunere si mentine nivelul taxei pe valoarea adaugata la 19%. Actul normativ majoreaza nivelul accizelor, introduce noi produse in categoria celor pentru care se platesc accize, modifica termenele de plata si indexare a impozitelor si taxelor locale, extinde baza de impozitare pe profit si venit.

Noul Cod Fiscal coreleaza regulile privind TVA cu legislatia comunitara. De asemenea, proiectul prevede modificarea sistemul de impozitare a venitului microintreprinderilor, precum si procedurile de impozitare pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania.
Noul Cod Fiscal prevede ca microintreprinderile vor plati un impozit de 16% din profit, incepand de anul viitor, cand va fi abrogat actualul sistem de impozitare cu o cota de 3% din cifra de afaceri.
Microintreprinderile nu vor mai avea posibilitatea sa opteze pentru una dintre cele doua forme de impozitare, pe venit
sau pe cifra de afaceri, variantele din prezent. Eliminarea acestei facilitati a fost unul dintre angajamentele asumate de Romania in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, la capitolul 10-Impozitarea.

Impozitele pentru autovehicule si locuinte cu o suprafata de peste 150 de metri patrati vor fi majorate de la 1 ianuarie 2007. La acea data va fi introdusa si o taxa anuala de pana la 3.000 de lei pentru firmele cu activitate de alimentatie publica.

Impozitele pentru mijloacele de transport vor fi majorate, in functie de capacitatea cilindrica, prin inmultirea impozitului aferent fiecarei grupe de 200 cmc cu o valoare cuprinsa intre 7 si 120 lei. In cazul locuintelor, impozitul creste cu cate 10% pentru fiecare 100 metri patrati peste suprafata de 150 metri patrati.

Actul normativ mai stabileste ca incasarea impozitelor si taxelor locale se va face la doua termene, in rate egale, la 31 martie si 30 septembrie, in loc de patru termene, cum este in prezent.

www.euractiv.ro