LifeStyle, Sanatate

Guma de mestecat, pro si contra

La început, guma de mestecat era oferită soldaţilor americani pentru calmarea nervilor şi împrospătarea respiraţiei. Cercetătorii au constatat însă că, datorită conţinutului mare de zahăr, guma poate favoriza apariţia cariilor dentare, astfel că producătorii de gumă au apelat la înlocuitorii de zahăr.
Înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali a fost o idee bună pentru efectul carioprotector.
Prin mestecare, se stimulează creşterea fluxului salivar, care curăţă dinţii de resturile alimentare. Tot saliva abundentă determină şi menţinerea pH-ului în limite normale. Însă, prin stimularea secreţiei salivare, este stimulată totodată şi secreţia de suc gastric, care conţine o mare cantitate de acid clorhidric. Acesta are rolul de a ajuta la digerarea alimentelor. Or, mestecatul gumei în exces, adică mai mult de 20-30 de minute, poate duce la apariţia gastritelor.
Acelaşi mestecat prelungit duce la obosirea articulaţiei temporo-mandibulare. Aceasta leagă mandibula de maxilar. În acest caz, este posibilă apariţia artritelor, a durerilor de articulaţie, a zgomotelor ciudate la deschiderea gurii. De asemenea, eventualele lucrări dentare se pot desprinde sau se pot strica.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *