LifeStyle

Grew.A (Nyxem, Blackworm sau Kama Sutra) – viermele care ÅŸterge hard-discul

Un nou vierme periculos a atacat in ultimile doua saptamani si se asteapta sa atace din nou, pe 3 februarie si in data de 3 a fiecarei luni.
La fel ca majoritatea viermilor, WORM_GREW.A se propagă prin intermediul ataşamentelor la e-mail-uri şi prin resursele partajate în reţea.
Conform lui Jamz Yaneza, Senior Threat Analyst la Trend Micro, deşi acest vierme utilizează tehnici obişnuite de propagare, periculozitatea sa este ieşită din comun. “Acesta este un virus distructiv care şterge şi suprascrie fişierele găsite pe sistemul utilizatorului infectat, atacând cele mai populare formate de fişiere, printre care .DOC, .XLS, .PPT, .PDF si .ZIP”, spune Yaneza. “În afara pierderii unor cantităţi considerabile de date, virusul poate avea ca efect şi dezactivarea tastaturii şi a mouse-ului, făcând sistemul inoperabil”, adaugă Yaneza.
Sunt şi veşti bune, totuşi. Pentru că această ameninţare a fost detectată la timp, majoritatea producătorilor de antiviruşi – inclusiv Trend Micro – şi-au actualizat soluţiile pentru a face faţă acestui vierme şi variantelor sale.
Cea mai bună apărare constă în scanarea antivirus a sistemelor dvs., pentru a vă asigura că nu aţi fost infectaţi”, spune Jeffrey Aboud, Trend Micro Threat Response Manager. “Atacul este codat în programul viermelui, astfel încât dacă nu aţi fost infectaţi nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la atacul de pe 3 februarie.” Aboud oferă şi următoarele sfaturi pentru utilizatori:

* Nu deschideţi nici un e-mail de la persoane pe care nu le cunoaşteţi

* Nu deschideţi fişiere ataşate din partea persoanelor pe care nu le cunoaşteţi sau dacă nu aşteptaţi un fişier ataşat din partea acelei persoane, sau dacă conţinutul mailului din partea acelei persoane pare a fi dubios.

* Asiguraţi-vă că folosiţi un antivirus actualizat. Aceasta presupune să aveţi şi licenţă pentru acest antivirus.

* Dacă nu aveti un antivirus instalat, puteţi folosi scannerul antivirus online gratuit disponibil la adresa http://housecall.trendmicro.com/

Sursa: Trend Micro