Sanatate

Gimnastica pastreaza spatele drept

Cele mai frecvente dureri de spate si deformari ale coloanei vertebrale apar ca urmare a pozitiei necorespunzatoare la birou .

Orele prelungite petrecute la birou, in fata calculatorului, sofatul pe distante lungi sau statul in picioare pot declansa durerile de spate. Medicii ne avertizeaza ca ignorarea acestor dureri poate determina in timp deformari ireversibile ale coloanei vertebrale.

Statisticile arata ca, la ora actuala, peste 80% din popu­latia lumii se confrunta cu dureri de spate. Cele mai multe “victime” ale pozitiei nepotrivite sunt persoanele cu varste peste 18 ani. Insa durerile de spate pot aparea si in copilarie.

“Durerile de spate la copii apar din cauze congenitale si sunt accentuate la efort”, ne-a spus dr. Gheorghe Burnei, medic ortoped, Spitalul “Marie Curie” din Capitala.
O pauza de 15 minute la fiecare ora

In ceea ce priveste durerile de spate la adulti, cele mai multe au drept cauza o tinuta necorespunzatoare a corpului. “Persoanele care lucreaza la birou trebuie sa faca o pauza de 15 minute, o data la patru ore, si sa isi schimbe pozitia la fiecare ora.

In pauza este bine sa se faca o plimbare sau exercitii fizice. Acestea sunt menite sa mentina tonusul muscular si pozitia normala a coloanei vertebrale”, ne-a spus dr. Gheorghe Burnei. Medicii spun ca miscarea are rolul de a intretine, in bune conditii, discurile vertebrale, muschii, ligamentele, tendoanele si articulatiile.
Aerobic si miscari de intindere a spatelui

Cele mai frecvente exercitii recomandate persoanelor care se plang de dureri de spate sunt cele de aerobic, de intindere pentru spate si de intarire a musculaturii. Miscarile de extensie a bratelor (balansarea in sus si in jos), fandari, extensia posterioara a bratelor intinse lateral (tragerea umerilor inapoi), miscarile de flexie si de extensie (genuflexiuni) sunt cateva dintre exercitiile care pot fi facute in orice spatiu.

Pentru cei care au munca de birou sunt indicate rotiri ale umerilor pentru detensionarea muschilor, precum si miscarea capului in partile laterale ale corpului si aplecarea acestuia spre zona pieptului. In timpul exercitiilor, inspirati adanc si ridicati umerii. Relaxati-va si lasati-i sa cada. Repetati exercitiul de trei ori. Pentru lucrarea partii superioare a spatelui, incrucisati bratele si apucati cotul membrului in extensie, intinzand umarul si partea superioara a spatelui. Un alt exercitiu recomandat este acela de intindere a mainii, benefic pentru articulatie si antebrat.

Miscarile de aerobic sunt foarte eficiente pentru spate, dar si pentru inima.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *