Sanatate

Ghiocelul – planta medicinala

GhioceiPutini stiu ca ghiocelul (Galanthus nivalis) poate fi utilizat si ca planta medicinala. Au valoare terapeutica atit bulbul, cit si florile si frunzele. Pentru utilizare interna, remediile se prepara sub forma de decoct (fiertura) din bulb, frunza si flori, uscate in prealabil. Se beau cite 2-3 ceaiuri pe zi. Atentie! Nu se vor consuma bulbi in stare proaspata, deoarece pot produce intoxicatii. Utilizarea ghioceilor in fitoterapie este de mare ajutor in afectiuni grele, cum ar fi cardiopatiile sau in reducerea sechelelor ramase in urma poliomielitei. Ghiocelul este recomandat si in tratarea miasteniei -– oboseala muschilor.

Medicina traditionala spune ca ghioceii se puneau in “scaldatori” contra reumatismului, iar impotriva leucoreei se bea ceai si se faceau spalaturi vaginale cu decoct de ghiocei.

Ghioceii ajuta si in tratarea unor afectiuni dermatologice. Pentru aceasta, florile se pun intr-un vas, se toarna deasupra zeama de la doua lamii bine coapte, se agita bine, astfel incit florile sa se imbibe cu sucul de lamiie. Se tin astfel timp de citeva zile. Apoi, florile se scot si se strecoara lichidul prin tifon. Sucul obtinut se pastreaza in sticle brune. Inainte de culcare, se inmoaie un tampon de vata in sucul de ghiocei si se frictioneaza zonele patate ale pielii si miinile. Se recomanda folosirea sucului pina la disparitia completa a pistruilor sau petelor inchise la culoare de pe fata, git si miini.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *