Stiri

Ghimbirul, un depurativ excelent

Plantă originară din Asia, cunoscută încă din Antichitate, ghimbirul (Zingiber officinale) ocupă un loc de vază în farmacopeea orientală. După cum ne-a spus dl prof. dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, coordonator al Centrului Aroma din cadrul Universităţii Agronomice IaÅŸi, rădăcina de ghimbir este folosită, de regulă, ca un excelent remediu pentru durerile de stomac ÅŸi uÅŸurarea digestiei. ÃŽn caz de greaţă, se Å£ine în gură, sub limbă, o bucăţică de rădăcină de ghimbir. SenzaÅ£ia de greaţă ÅŸi vomă va dispare imediat. Un astfel de remediu nu ar trebui să lipsească din casa nimănui. Un bun remediu pentru combaterea durerilor de ficat ÅŸi a balonărilor abdominale îl reprezintă un amestec de orez cu ghimbir. Se pune o cană de orez într-un vas cu fundul plat, se toarnă apă pînă se acoperă orezul ÅŸi se lasă 12 ore, timp în care este absorbită complet. Se pune, apoi, orezul într-o cratiţă uscată ÅŸi se încălzeÅŸte treptat, amestecîndu-se continuu. După ce orezul s-a uscat ÅŸi rumenit, se pune rece într-un borcan care se închide ermetic, pentru a fi protejat de umiditate. Se fierbe, apoi, o jumătate de cană de apă, se adaugă o linguriţă din orezul uscat ÅŸi o bucată de rădăcină de ghimbir. Se fierbe un minut, se ia de pe foc ÅŸi se lasă 5 minute, după care se scurge apa. Se consumă cîte o lingură, de 2-3 ori/zi. Pe timp de iarnă, acest remediu încălzeÅŸte stomacul ÅŸi este benefic pentru organism. O altă reÅ£etă, în care ghimbirul este amestecat cu alte plante pentru a stimula stomacul, este cea formată din albăstrele (14 g), frunze de zmeur (14 g), turiţă mare (14 g), frunze de păpădie (14 g), pelin (14 g) ÅŸi rădăcină de ghimbir (7 g). Se amestecă bine toate aceste ingrediente ÅŸi se pune o jumătate din cantitate într-o jumătate de litru de apă rece. Se fierbe ÅŸi apoi se lasă la foc mic timp de 15 minute. Cînd s-a răcit, se strecoară ÅŸi se bea o jumătate de cană din acest ceai, înainte de masă. Astfel dispar gastritele ÅŸi dispepsiile.   www.evenimentul.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *