Stiri

Galbenele (Calendula officinalis)

galbenele
Plantă ierboasă cu rădăcina adâncă de 20 cm, tulpina ramificată, înaltă, flori mici de culoare portocalie şi miros plăcut, înfloreşte din luna iunie până la căderea brumei, iar produsele vegetale utilizate în scop terapeutic sunt florile, care după recoltare se usucă la umbră sau la soare.

Proprietăţi şi recomandări

Gălbenelele au proprietăţi antiinflamatoare, cicatrizante, sedative, anticancerigene, antitricomonozaice, bactericide şi coleretice. Se recomandă utilizarea plantei în boli ca de exemplu: dischinezii biliare, hemoroizi, varice, arsuri, răni, enterocolite, gastrite hiperacide, ulcere gastrice sau duodenale, dismenoree. De asemenea, ajută la reglarea ciclului menstrual, cât şi la combaterea protozoarului Trichomonas vaginalis. Se mai utilizează frecvent în cosmetică pentru activitatea circulaţiei periferice la tenurile uscate.

Mod de folosire

Intern:
Se foloseşte sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă de flori adăugate la 200 ml de apă clocotită şi zilnic se beau câte 2-3 căni din acest ceai.
Extern:
Se prepară o infuzie din 30 g flori de gălbenele la un litru de apă clocotită cu care se fac spălături locale, spălături vaginale pentru combaterea tricomonazei. Se mai poate folosi unguentul cu gălbenele care se aplică în strat subţire pe locul bolnav.

www.monitorulsv.ro