Evenimente

Furtuna geomagnetica minora

Referitor la furtuna geomagnetica inregistrata ieri, reprezentantii Observatorului Geomagnetic Surlari din cadrul Institutului Geologic al Romaniei fac urmatoarele precizari: „Eruptia cromosferica din 3 august, o eruptie de clasa C2 (medie), a imprastiat in spatiul extraterestru plasma sub forma unui vant solar ce a interactionat cu magnetosfera terestra in data de 4 august cand, la observatorul Sulari, a fost inregistrata o furtuna geomagnetica minora, caracterizata printr-un indice triorar K=5. Forma severa a furtunii a fost observata doar in intervalul triorar 9-16 TU, cand indicele activitatii geomagnetice a atins nivelul 6 din maxim 9 (vezi figura). Astazi, 5 august 2010, indicele triorar K este intre 3 si 5, furtuna geomagnetica pierzand din intensitate.”

Pentru informatii suplimentare puteti suna la 021/30.60.480, persoana de contact Anca Isac.

Acest tip de fenomen este monitorizat si studiat de Observatorul Geomagnetic „Surlari” si de toate observatoarele geomagnetice planetare si este catalogat ca fiind „un fenomen normal”. Activitatea geomagnetica si efectele ei – distrugerea retelelor de transport pentru energie electrica, intreruperea sau distorsionarea comunicatiilor prin radio, distrugerea satelitilor de comunicatii etc. – nu a depasit amplitudinea unor furtuni magnetice mult mai ample, cum au fost cele din 1859, 1989, 2000 si 2003.

Observatorul Geomagnetic National Surlari, cod IAGA-SUA, unul dintre observatoarele planetare care monitorizeaza campul magnetic de aproape 7 decenii, are printre obiectivele sale prioritare cercetarea influentei fluxului radiatiei solare complexe asupra spatiului inconjurator al Pamantului, in magnetosfera, ionosfera si chiar in biosfera. Este bine cunoscut faptul ca activitatea radianta a soarelui are o ciclicitate de aproximativ 11 ani, corelata cu numarul petelor solare, iar eruptiile cromosferice de plasma solara sunt mult mai frecvente pe masura ce ne apropiem de un maxim al activitatii solare care este prognosticat pentru ciclul 24, in 2013-2014, cand este posibila o recurenta a eruptiilor cromosferice, chiar si de 2-3 ori pe zi.

Parteneri media: Romantic Fm, Radio România Cultural, Radio Smart FM, Radio Itsy Bitsy, Jurnalul Naţional, Şapte Seri, comunicatedepresă.ro, Port.ro, onlinegallery.ro, calendarevenimente.ro, copilul.ro, clopoţel.ro, calificativ.ro, grădiniţe.com, Ghidul Oraşelor, www.isoscel.com , Elixir Press.

5.08.2010

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.

Pentru informatii suplimentare puteti suna la 021/30.60.480, persoana de contact Anca Isac-Observatorul Geomagnetic „Surlari”

www.geology.ro/ www.igr.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *