Stiri

Fundatia Printul de Wales Romania – lansarea oficiala

Sursa foto: RomaniaPress

Alteta Sa Regala, Printul de Wales, isi lanseaza astazi, 2 iunie, propria fundatie in Romania – Fundatia Printul de Wales – o organizatie caritabila cu scop educativ ce urmareste sa sprijine pastrarea patrimoniului, agricultura si dezvoltarea durabila in Romania.

Este cunoscut ca ASR are o afectiune aparte pentru Romania, el ajungand prima data in Transilvania in 1998. Un suporter pasionat al zonelor de la tara si un botanist amator, Printul de Wales a descoperit atunci o zona rurala idilica, in mare parte disparuta din Marea Britanie. De la acea prima vizita, ASR a revenit de multe ori in Transilvania, si fiecare vizita l-a convins si mai mult sa ajute la pastrarea peisajelor unice, a arhitecturii traditionale si a unui mod de viata neschimbat de sute de ani.

Printul de Wales detine, prin fundatia sa caritabila din Marea Britanie (The Prince of Wales’s Charitable Foundation), o casa saseasca in satul Viscri, judetul Brasov, pe care a oferit-o fundatiei lui din Romania. Initial, o buna parte a activitatilor noii fundatii vor avea loc aici. Aceasta proprietate va fi restaurata cu grija si transformata in Centrul de Pregatire al Printului de Wales in Transilvania. Centrul va avea o sala de conferinta capabila sa gazduiasca pana la 70 de persoane, o cafenea si posibilitati de cazare ce vor veni in sprijinul comunitatilor locale si a miilor de vizitatori ce ajung in satul Viscri in fiecare an.

Din noul centru, Fundatia Printul de Wales va oferi la inceput cursuri de restaurare atat pentru pentru comunitatile locale cat si pentru studenti si ucenici din strainatate. Este primul pas in angajamentul de a sprijini Romania in re-descoperirea unor meserii in buna parte pierdute in zona rurala. Alte cursuri si programe vor fi lansate ulterior in functie de nevoile comunitatilor rurale. Fundatia va sprijini si programe caritabile personale ale Printului de Wales si a altor organizatii caritabile, ajutand astfel comunitati nu doar din zona Transilvaniei ci a intregii Romanii.

Pe langa casa din Viscri, Fundatia Caritabila a Printului de Wales din Marea Britanie, mai detine o proprietate in Valea Zalanului (Zalanpatak) in judetul Covasna. ASR a incurajat achizitionarea acestor proprietati in dorinta de sprijini pastrarea patrimoniului si protejarea peisajelor naturale unice din Transilvania. Cele doua proprietati – administrate de Contele Kalnoky si sotia sa Anna – sunt deschise publicului si pot fi inchiriate, iar profitul generat este folosit exclusiv pentru activitatile caritabile ale Fundatiei Printul de Wales.

Directorul Executiv al Fundatiei Printul de Wales este Aura Woodward, nascuta in Romania. Ea a declarat ca “Fundatia Printul de Wales va lucra indeaproape in special cu comunitatile rurale din intreaga tara, pentru a-i sprijini pe localnici sa invete meserii noi si sa deprinsa abilitati care sa ii ajute in gasirea unui loc de munca”.

De ce este ASR Printul de Wales interesat de Romania?

Este cunoscut ca ASR Printul de Wales are o afectiune aparte pentru Romania, el ajungand pentru prima data in Transilvania in 1998. Un suporter pasionat al zonelor de la tara si un botanist amator, ASR a descoperit atunci o zona rurala idilica, in mare parte disparuta din Marea Britanie. De la acea prima vizita, ASR a revenit de multe ori in Transilvania, si fiecare vizita l-a convins si mai mult sa ajute la pastrarea peisajelor unice, a arhitecturii traditionale si a unui mod de viata neschimbat de sute de ani.

Ce este Fundatia Printul de Wales Romania?

Printul de Wales a fondat propria sa organizatie caritabila in Romania pentru a duce mai departe munca lui in beneficiul acestei tari. Fundatia Printul de Wales este o organizatie caritabila cu scop educativ ce sprijina pastrarea patrimoniului arhitectural, agricultura si dezvoltarea durabila. Organzatia este guvernata de un Board (Consiliu Director) ai carui membri au fost numiti de Printul de Wales. In prezent membrii Board-ului sunt William Nye, Andrew Wright, Paula Wilson si Contele Kalnoky. Director Executiv este Aura Woodward, nascuta in Romania.

Cate organizatii caritabile sprijina ASR in Romania?

Printul de Wales este Patron al Transilvania Fest – un targ de produse locale, cultura si mestesuguri din zona Transilvaniei. ASR este de asemenea Patron al FARA (FAURE-ALDERSON ROMANIAN APPEAL) – o organizatie caritabila ce ajuta adulti si copii ce sufera de boli psihice. De-a lungul anilor, Printul de Wales a sprijinit si alte organizatii:

Mihai Eminescu Trust – ASR a fost Patron al MET in perioada 2003 – 2013
Fundatia ADEPT
Monumentum
Trustul Kalnoky
INTBAU Romania

Cate organizatii caritable sprijina Printul de Wales in total?

De mai bine de 35 de ani, Printul de Wales este un lider in identificarea nevoilor caritabile, infiintarea si sustinerea de organizatii caritabile.  De la infiintarea The Prince’s Trust la mijlocul anilor ’70, activitatile lui caritabile au crescut si s-au dezvoltat astfel incat in prezent organizatiile caritabile ale ASR reprezinta, ca grup, cea mai mare initiativa caritabila din Marea Britanie. Organizatiile sunt active in mai multe domenii, de la arhitectura, arta, dezvoltarea de afaceri responsabile social, tineri,  la dezvoltare globala durabila si mediul rural. Datorita amplorii activitatilor caritabile, in ultimii ani Printul de Wales a ajuntat in mod direct sau indirect la strangerea a peste 100 milioane de lire sterline pe an pentru sustinerea actiunilor lui caritabile.

ASR este Presedinte sau Patron al peste 420 de organizatii caritabile. Paisprezece (14) dintre acestea formeaza grupul The Prince’s Charities. Desi fiecare organizatie caritabila este o entitate independenta, guvernata de un Board, toate organizatiile sale colaboreaza in cadrul The Prince’s Charities. Din cele 14 organizatii, 13 au fost fondate personal de Printul de Wales in ultimii 30 de ani.

The Prince of Wales’s Charitable Foundation (Fundatia Caritabila a Printului de Wales)

The Prince of Wales’s Charitable Foundation a fost fondata in 1979 si actioneaza ca o umbrela pentru toate cele 14 organizatii ale Printului de Wales. The Prince of Wales’s Charitable Foundation este una din cele mai mari initiative caritabile din Marea Britanie. Fundatia ofera grant-uri (nerambursabile) si sprijina multe cauze caritabile. Prin aceeasi fundatie se deruleaza si un program international de dezvoltare durabila (International Sustainability Unit) si un program de rensponsabilitate sociala pentru marile corporatii. Fundatia Printul de Wales este o subsidiara a The Prince of Wales’s Charitable Foundation UK.

Printul de Wales are fundatii caritabile si in Australia, Canada si Statele Unite ale Americii. Mai multe detalii la: www.princeofwalescharitablefoundation.org.uk

Cate proprietati detine Printul de Wales in Romania?

Fundatia caritabila a ASR din Marea Britanie – The Prince of Wales’s Charitable Foundation detine doua proprietati in Romania:

O casa taraneasca in satul Viscri, judetul Brasov
O proprietate in Valea Zalanului (Zalanpatak in limba maghiara), judetul Covasna

ASR a incurajat achizionarea acestor proprietati in dorinta de sprijini pastrarea patrimoniului si protejarea peisajelor naturale unice din Transilvania. Aceste case sunt deschise publicului si pot fi inchiriate, iar profitul generat este folosit exclusiv pentru activitatile caritabile ale Fundatiei Printul de Wales.

Cine este Printul de Wales?

Printul de Wales este fiul cel mare al Reginei Elisabeta II si a Printului Philip, Duce de Edingurg, si mosternitor al tronului. Printul s-a nascut pe 14 noiembrie 1948 la Palatul Buckingham si a fost botezat Charles Philip Arthur George. Pe langa sprijinul acordat Reginei in indeplinirea rolului Majestatii Sale si pe langa rolul sau din domeniul caritabil, Printul de Wales urmareste si promovarea si protejarea traditiilor Marii Britanii pastrate de-a lungul vremii.

Pentru mai multe informatii despre Printul de Wales, familia ASR si organizatiile lui caritabile va rugam sa vizitati www.princeofwales.gov.uk

One Comment

 1. Buna ziua
  As dori sa stiu daca Faure-Alderson Romanian Appeal poate ajuta un student roman, din punct de vedere medical.
  Mentionez ca studentul a terminat Facultatea de teologie cu note maxime, fiind Nr.1 in Facultatea de Teologie Catolica. Dar cand sa dea examenul de licenta, a murit tatal lui.(14 Iun.2015). De atunci studentul nu-si mai revine din soc si s-a izolat, nu comunica si are depresie.Nu-l mai intereseaza starea lui.Nici examenul. Poate fi salvat?
  Sunteti singura speranta.

  Cu stima si consideratie
  Monica Aloisia Opris,
  (mama studentului care are nevoie de ajutor si nu gaseste nicaieri.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *