LifeStyle, Sanatate

Fructele de chimen stimulează pofta de mâncare

Chimenul sau chimionul (Carum carvi) este o plantă ierboasă, numită popular şi secărică. Creşte în mod natural prin fâneţe din regiunea montană, dar se şi cultivă. Fructele de chimen, bogate în ulei volatil, ulei gras şi proteine au întrebuinţări multiple, atât în fitoterapie, cît şi în alimentaţia omului.
Fitoterapia recomandă remediile din chimen în fluidizarea secreţiilor bronhice şi calmarea colicilor intestinali. Pulberea de fructe, aproximativ 1 g, se amestecă în puţină miere de albine şi se consumă de 3 ori/zi, după masă. De asemenea, infuzia de chimen este un bun stimulent digestiv în cazul lipsei poftei de mâncare sau în calmarea colicilor la bebeluşi. Se face infuzie din 5 g de fructe mărunţite la 1/2 l de apă şi se consumă câte 1/2 de cană la fiecare masă, ca stimulent digestiv.
Ceaiul pentru combaterea colicilor se face din câteva fructe mărunţite peste care se adaugă apă fiartă; se infuzează timp de 3-5 minute, se strecoară şi se dă cu linguriţa sau în biberon pentru colicile bebeluşilor.
Infuzia preparată dintr o linguriţă şi jumătate de fructe la o ceaşcă de apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac (carminativ) la cei care suferă de balonări, măreşte cantitatea de lapte femeilor care alăptează, reglează funcţiile stomacului, combate inflamaţiile intestinale şi măreşte diureza.
Infuzia de chimen poate fi folosită şi pentru spălături oculare, iar cataplasmele din frunze de chimen se pot folosi pentru tratarea unor umflături ale pielii.
Dacă asociem, în părţi egale, fructe de chimen, de fenicul şi coriandru, atunci ceaiul are un bun efect carminativ.
În alimentaţie, fructele acestei plante se folosesc ca ingrediente la prepararea supelor, lichiorurilor, prăjiturilor.
Tinctură de chimen negru
Chimenul negru (Nigella sativa) este un condiment foarte apreciat în alimente. În scop terapeutic, se foloseşte fie uleiul esenţial al acestei plante, fie tinctura. Fitoterapia recomandă chimenul negru pentru calităţile sale de intensificare a metabolismului şi de reglare a apetitului, dar s-a demonstrat că administrarea acestei plante este eficientă şi în prevenirea răcelilor, acţiunea sa fiind de întărire a imunităţii.
Se iau 50 de picături de tinctură în 1/2 de pahar cu apă sau ceai călduţ de sunătoare sau de talpa gâştei, de 4-6 ori/zi. Aroma este plăcută, înviorând şi eliminând oboseala de moment. Cura durează minimum 12 zile, putând fi făcută o dată pe lună.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *