LifeStyle

Fructe energizante


xsrc=”http://okey.ro/foto/arahide.jpg” mce_src=”http://okey.ro/foto/arahide.jpg” alt=”arahide” />
Dintre fructele energizante sunt unele care au o valoare calorica foarte mare, fapt ce le indica in tratamentul unor afectiuni epuizante (dupa sau in timpul unor boli cronice) sau in sustinerea efortului la sportivi si tineri, precum si pentru ajutorarea celor de varsta a treia.

Arahidele sau alunele americane (Arachis hypogaea) reprezinta o planta exotica a carei curiozitate se manifesta prin aceea ca fructele ei se dezvolta in pamant. Ele sunt puternic energizante, 100 g de produs uscat dezvoltand in organism, prin metabolizare, circa 650 de calorii. Fructele se consuma putin prajite, adesea acoperite cu un praf subtire de sare, ca aperitiv, dupa ce s-a indepartat coaja. Ele contin multe substante azotate (pana la 49% din greutatea lor), materii grase constituite in principal dintr-un ulei comestibil, format din acizi grasi nesaturati si substante glucidice (din care amidon pana la 20%). Toate aceste substante reprezentate cantitativ in procente foarte mari sunt responsabile de valoarea energetica foarte mare a alunelor. Mai contin, tot in procent apreciabil, aminoacizi esentiali (colina, betaina, arginina, cistina, histidina etc.), fara de care viata nu este posibila, apoi saruri minerale, de potasiu, fosfor si fier in cantitate mare, precum si vitamine oleosolubile.

Valoarea energetica a fructelor uscate
Alunele au efect nutritiv si energetic (superioara carnii de porc), care le indica in astenii si surmenaj fizic, la copii si sportivi care fac eforturi fizice mari, precum si celor de varsta a treia, in special in sau dupa afectiuni epuizante. Prezenta uleiului de arahide format din acizi grasi nesaturati le face sa fie folosite cu succes in hipercolesterolemii, in ateroscleroze si in toate afectiunile rezultate din prezenta depozitelor de colesterol. Uleiul (untul de arahide) este folosit mai ales in regimurile alimentare fara colesterol.
Un alt fruct energizant, cu calitati superioare, este aluna de padure (Corylus avellana) de provenienta indigena. Fructul este, de asemenea, foarte bogat in substante grase (mai mult de 50% din greutatea fructului uscat), din substante azotate, in cantitate mare, saruri minerale de calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, clor, sodiu, fier si cupru, iar ca vitamine pe cele liposolubile si vitaminele B. Valoarea energetica a fructelor uscate este de aproape 700 de calorii, fapt ce le confera calitati energizante atat de necesare celor care sufera mai ales de diabet zaharat si TBC, dupa boli epuizante sau celor care depun efort (scolari, sportivi si casectici). De mentionat faptul ca prin amestecarea fructelor energizante cu miere, creste valoarea energizanta a acestora. Alunele de padure contin, de asemenea, un ulei hipocolesterolemiant datorita acizilor grasi nesaturati pe care ii contin.

Miezul migdalelor dulci este folosit deseori in cosmetica
Un alt fruct energizant este migdala dulce (Prunus dulcis), a carui valoare calorica este de aproximativ 650 de calorii (fruct uscat). Migdalele contin o mare cantitate de vitamine A si B, fermenti, saruri de potasiu, in cantitate mare saruri minerale de calciu, fosfor, fier etc., o enzima (emulsina) si substante glucidice (zaharoase) in procentaj ridicat. Miezul migdalelor dulci (comestibil) este folosit mult in cosmetica sub forma de lapte de migdale si mai rar in terapeutica in unele afectiuni ale cailor respiratorii, in boala ulceroasa, ca factor energetic, remineralizant pentru cei care depun eforturi, in scleroze si in toate afectiunile rezultate din prezenta depozitelor de colesterol.
La randul ei, curmala (Phoenix dactilifera), fruct produs de un palmier exotic, contine o mare cantitate de substante zaharoase, ceea ce ii confera calitatea de puternic energizant (circa 350 de calorii la suta de grame de produs uscat). Curmala este foarte bogata in produsi minerali precum sarurile de calciu, fier (produsul este antianemic), de magneziu, in procentaje notabile, care le dau calitati terapeutice: sustinerea eforturilor fizice si intelectuale, in perioada de crestere, remineralizante, in prevenirea imbatranirii si a cancerozei (sarurile de magneziu). Acest lucru este sustinut de prezenta principalelor vitamine A, B, C si D, ca sustinatoare si stimulatoare de metabolisme. ÃŽn fine, derivatii cumarinici pe care-i contine, ii confera unele calitati pectorale si emoliente (in combaterea tusei).

Smochinele sunt nutritive si usor digerabile
Un alt fruct energizant este miezul de nuca uscat (Juglans regia), care dezvolta o energie echivalenta a circa 700 de calorii, care sunt produse in special de cantitatea mare de ulei pe care o contine. Substantele zaharoase nu produc decat o mica parte din energie. Miezul de nuca este bogat in saruri de potasiu, de fosfor, fier, in saruri de cupru si zinc. Mai contine vitaminele A, B si C. Miezul de nuca, in afara de actiunea sa energizanta, este activ si in unele afectiuni renale (diuretic), ale pielii (este depurativ), in reumatism si guta. Datorita continutului sau mic de zahar este indicat diabeticilor.
Ultimul fruct din aceasta serie a energizantelor este smochina (Ficus Carica) cu cele 250 g de calorii la suta de grame de produs uscat; acest efect energizant se datoreaza, de asemenea, substantelor zaharoase pe care le contine in cantitate mare. Pe langa toate acestea, smochina contine numeroase saruri minerale de fosfor, sulf, clor, sodiu, magneziu, calciu, fier, zinc, cupru, mangan, apoi vitaminele A, B, PP etc.), toate substantele necesare consolidarii organismului ca sustinatoare de efort si activatoare de metabolism. Smochinele sunt nutritive si usor digerabile. Se recomanda in astenii si constipatii. Toti acesti produsi sunt ecologici si pot fi administrati la orice categorie de varsta, fara efecte secundare.

www.monitorulsv.ro