Sanatate

Formarea celulelor stem adulte, controlată de o genă antitumorală

Gena care coordonează distrugerea tumorilor, denumită “p53” sau “gardianul genomului”, nu are doar funcÅ£ia de a anihila celulele care sînt pe punctul de a deveni canceroase, ci ÅŸi funcÅ£ia de a stopa transformarea celulelor adulte în celule stem.

Acest studiu, realizat de cinci echipe de cercetători şi publicat în ediţia electronică a revistei ştiinţifice britanice Nature, a relevat faptul că, prin suprimarea genei p53, procesul de transformare a celulelor adulte în celule stem înregistrează un randament mult mai mare.

Celulele stem embrionare pot evolua în toate tipurile de celule umane (sangvine, nervoase, musculare etc) şi reprezintă o miză vitală pentru medicina reparatorie, care vizează, în viitor, pe refacerea inimii sau a altor organe cu ajutorul acestor celule. Folosirea celulelor stem embrionare a stîrnit însă numeroase controverse de natură etică, întrucît prelevarea acestora implică distrugerea embrionilor.

Graţie unor studii realizate în 2006 şi 2007 de cercetătorul japonez Shinya Yamanaka, considerat un adevărat pionier în domeniu, care a reuşit să reprogrameze diverse celule diferenţiate adulte pentru a le face să redevină polivalente, celulele stem pluripotente induse (iPS) sînt considerate în prezent o alternativă viabilă pentru celulele stem embrionare.

Pentru a forţa celulele adulte să redevină polivalente există mai multe tehnici, precum recurgerea la patru factori puternici de reprogramare, dintre care doi (Klf4 şi c‑Myc) sînt cancerigeni. În ciuda beneficiilor oferite de aceşti agenţi oncogeni, puţine celule adulte se transformă în celule iPS care acţionează ca celulele embrionare.

AceÅŸti agenÅ£i cancerigeni activează gena antitumorală p53, care, în funcÅ£ie de situaÅ£ie, poate să oprească diviziunea celulelor în perioada în care sînt remediate alteraÅ£iile genetice sau chiar să oprească complet multiplicarea celulelor anormale ÅŸi să le ordone să se autodistrugă. “Aproape toate celulele canceroase au pierdut această funcÅ£ie a genei p53”, a precizat Geoffrey Wahl, de la Salk Institute din Statele Unite. ÃŽmpreună cu Juan Carlos Izpisua Belmonte, cercetătorul american a demonstrat că, prin dezactivarea genei p53, se obÅ£ine o reprogramare celulară “de cel puÅ£in 10 ori mai eficace” ÅŸi fără a se recurge la stimulente oncogene. Celulele iPS obÅ£inute astfel au condus la naÅŸterea unor ÅŸoareci sănătoÅŸi ÅŸi capabili de a se reproduce.

Cercetătorul Shinya Yamanaka a obţinut, de asemenea, celule pluripotente fără a recurge la gena p53 şi fără vreunul dintre cei patru factori de reprogramare.

Gena p53 este “un apărător al stabilităţii cromozomului”, iar manipularea ei în scopuri terapeutice trebuie să fie realizată “cu multă precauÅ£ie”, consideră Konrad Hochedlinger, de la Universitatea din Boston, coordonatorul uneia dintre echipele de cercetători.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *