Business

Fonduri pentru firmele care angazeaza sau trimit la training angajatii

Ministrul Muncii a anuntat prin  intermediul Fondului Social European un program de subvenţionare cu cel puţin 50% a salariilor noilor angajaţi, suvenţionarea formării profesionale a salariaţilor precum şi a investiţiilor făcute pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, în scopul reducerii îmbolnăvirilor profesionale. Suma totală alocată schemelor de ajutoare de stat va fi de 133 de milioane de euro, disponibili în următorii 2 ani. Contribuţia Comisiei Europene la finanţare este de 85%, diferenţa de 15% fiind contribuţie naţională.

Cele 133 de milioane de euro vor fi repartizate astfel: 56 de milioane euro vor reprezenta subvenÅ£ii acordate întreprinderilor pentru angajarea de personal, 52 de milioane de euro  -pentru formarea profesională a angajaÅ£ilor ÅŸi 25 de milioane euro – pentru subvenÅ£ionarea îmbunătăţirii condiÅ£iilor de sănătate ÅŸi securitate în muncă.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, şi secretarul de stat, Petru Frătean, au prezentat astăzi, 9 februarie 2009, liderilor confederaţiilor sindicale şi patronale din România schemele ajutoarelor de stat. Întâlnirea de astăzi va fi urmată de seminarii de informare, care se vor desfăşura atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional, până la sfârşitul lunii martie, când vor fi lansate oficial schemele de ajutor de stat.

Subvenţii pentru angajare:

Vor fi subvenţionate timp de 12 luni, jumătate din salariile noilor angajaţi care provin din rândul unor categorii de populaţie cum sunt şomerii, care nu şi-au găsit un loc de muncă în ultimele şase luni, persoanele care sunt unici întreţinători de familie, persoanele, care au depăşit vârsta de 50 de ani, persoanele, care provin din comunităţi rome, sau nu au studii medii şi calificări care să le dea mari şanse pe piaţa muncii.

Pentru angajarea celor care sunt în şomaj de mai bine de doi ani se va subvenţiona  un procent de 75% din salarii, timp de 24 de luni. În cazul angajării persoanelor cu handicap, se va subvenţiona 75% din salariile acordate, şi, mai mult, vor fi acoperite investiţiile făcute de angajator pentru adaptarea spaţiilor de lucru şi asigurarea echipamentelor necesare.

Din subvenţia totală de 56 de milioane de euro pentru sprijinirea ocupării forţei de muncă, 29 de milioane de euro vor fi alocate pentru angajarea persoanelor din mediul rural, astfel încât şi acestea să aibă şanse reale pe piaţa muncii.

Formare profesională:

Principala departajare se va face în funcție de mărimea întreprinderii și de tipul calificărilor pe care întreprinderea vrea să le ofere angajatului.

Pentru formarea generală, subvenÅ£ia acordată întreprinderii va fi de 60% din cost, pentru întreprinderi mari, de 70% – pentru întreprinderi mijlocii È™i de 80% – pentru întreprinderi mici. Pentru formarea specifică, subvenÅ£ia fi de 25% din cost pentru întreprinderi mari, 35% – pentru întreprinderi mijlocii È™i de 45% – pentru întreprinderi mici.

Cu alte cuvinte, dacă o firmă mică vrea să califice un angajat în meseria de zugrav, va primi 80% din cheltuieli, dacă vrea să specializeze un zugrav în folosirea unui anumit tip de produs, foarte rar utilizat, specific doar serviciilor oferite de acea firmă, va primi doar 45%. În situaţia angajatului unei întreprinderi mari, subvenția pentru calificarea lui în meseria de zugrav va fi de numai 60%, iar dacă firma vrea să-l specializeze doar în utilizarea unui anumit tip de produs – subvenția va fi de 25%.

Vor putea fi finanţate şi aşa numitele programe de mentorat, adică asistarea, îndrumarea şi evaluarea de către un angajat al unei întreprinderi, cu experienţă de cel puţin doi ani în calificarea respectivă, a activităţii tinerilor absolvenţi pentru adaptarea acestora la cerinţele primului loc de muncă. În cazul programelor de mentorat, finanţarea se acordă doar dacă absolventul este angajat cu contract de muncă pe o perioadă de cel puţin 24 de luni.

Un alt criteriu de departajare a cuantumului subvenÅ£iilor va fi tipul de angajat. Cuantumurile prezentate mai sus vor fi suplimentate cu 10%, dacă formarea profesională este acordată întreÅ£inătorilor unici de familie, persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, celor care nu au absolvit o formă de învăţământ secundar sau nu deÅ£in o calificare, femeilor – în cazul în care lucrează într-o întreprindere în care majoritatea angajaÅ£ilor sunt bărbaÅ£i – ÅŸi lucrătorilor cu handicap.

Prin subvenţia acordată pregătirii profesionale se înţelege nu doar cheltuiala firmei reprezentând plata celui care predă şi materialele folosite în timpul cursului sau a stagiului de pregătire, ci şi suportarea salariilor celor care vor fi instruiţi, pe perioada de instruire.

Îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate în muncă

Vor putea fi decontate cheltuieli cu achiziţionarea şi montarea diferitelor instalaţii, instruirea angajaţilor, seminarii de pregătire, broşuri şi materiale informative etc. Subvenţiile vor putea fi accesate de orice agent economic din România, fie cu capital privat, fie cu capital de stat, inclusiv întreprinderile mici şi mijlocii.

Nu vor putea depune cereri de finanţare întreprinderile aflate în situaţii de insolvenţă sau lichidare, precum şi cele care înregistrează datorii la bugetul de stat sau local. Cererile se vor depune la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

Depunerea cererilor de finanţare va începe la sfârşitul lunii martie, banii se vor acorda după principiul primul venit, primul servit cu condiţia ca cererea de finanţare să respecte regulamentele CE şi legislaţia în vigoare.

În cadrul întâlnirii, domnul ministru Marian Sârbu a declarat că „principala provocare o reprezintă locurile de muncă, asigurarea celor deja existente şi crearea de noi locuri de muncă”. Ministrul Muncii consideră că modul de gestionare a problemelor pieţii muncii este „determinant pentru atingerea celorlalte obiective ale politicilor sociale” şi a asigurat partenerii sociali că „accesarea fondurilor va fi simplă şi rapidă”.

Pentru mai multe detalii, accesaţi: www.fseromania.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *