Despre copii

Focus: 2 milioane de copii sunt folositi in industria pornografica in fiecare an

Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, si Biroul de Informare al Consiliului Europei Bucuresti si-au unit eforturile la initiativa Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – Focus si au organizat astazi 24.07.2008, la sediul Biroului de Informare al Consiliului Europei, masa rotunda cu titlul: Conventia Consiliului Europei pentru protectia copiilor impotriva exploatarii sexuale si a abuzului sexual. Este primul instrument care incrimineaza diferitele forme de abuz sexual asupra copiilor, inclusiv cele comise in familie prin uz de forta, constrangere sau amenintare.

Agenda de lucru a acestei mese rotunde a fost:
-Prezentarea programului Consiliului Europei “Sa construim o Europa cu si pentru copii” si a continutului Conventiei pentru protectia copiilor impotriva exploatarii sexuale si a abuzului sexual;
-Implicatiile Conventiei in segmentul institutional si ne-institutional;
-Stabilirea unor coordonate de lucru in comun;
-Identificarea si urgentarea demersurilor de ratificare a Conventiei.

Despre Conventia Consiliului Europei pentru protectia copiilor impotriva exploatarii sexuale si a abuzului sexual

Obiectivele Conventiei sunt urmatoarele:
-prevenirea si combaterea exploatarii sexuale si abuzurilor sexuale comise asupra copiilor si pedepsirea faptasilor;
-protejarea copiilor, victime ale exploatarii sexuale si ale abuzurilor sexuale;
-promovarea cooperarii la nivel national si international impotriva exploatarii sexuale a copiilor si impotriva abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.

Masurile preventive schitate in Conventie includ verificarea inainte de recrutare a personalului care intra in contact cu copii, educarea copiilor in ceea ce priveste protectia personala, precum si masurile de monitorizare a agresorilor sau potentialilor agresori sexuali.

Conventia mai stabileste, de asemenea, sprijin pentru victimele abuzului si exploatarii sexuale, incurajeaza sesizarea abuzului sexual si stabileste linii directoare pentru introducerea de hotline-uri atat in sistemul clasic de telefonie cat si pe internet.

Aceeasi Conventie stabileste si comportamente care intra sub incidenta abuzului sexual si incrimineaza utilizarea noilor tehnologii – internetul este cel vizat aici – cu scopul de a atrage si abuza sexual copiii.

Pentru combaterea turismului sexual, Conventia stabileste ca agresorii pot fi urmariti si judecati chiar daca abuzul a fost comis in afara granitelelor tarii de provenienta.

De asemenea, noul instrument legal asigura protectia copilului victima a unui abuz sexual de-a lungul procedurilor judiciare, in special in ceea ce priveste protejarea identitatii si intimitatii copilului.

Aceasta Conventie reprezinta unul dintre instrumentele programului “Construind o Europa cu si pentru copii” desfasurat de Consiliul Europei (www.coe.int). Ea a fost semnata pana in prezent de 28 de state membre ale Consiliului Europei, printre care si Romania. Pentru a intra in vigoare sunt necesare 5 ratificari, din care 3 sa fie ale unor state membre ale Consiliului Europei.

Concluziile mesei rotunde:
-finalizarea activitatii de redactare a proiectului de lege privind ratificarea Conventiei pentru protectia copiilor impotriva exploatarii sexuale si a abuzului sexual;
-declansarea procedurii de avizare a proiectului de lege privind ratificarea Conventiei;
-transmiterea de propuneri pentru completarea cadrului legislativ intern din perspectiva competentelor institutiilor reprezentate la intalnire;
-constituirea unor grupuri de lucru formare din reprezentanti ai sectorului public si privat care sa elaboreze un plan de implementare a Conventiei in Romania.

// Despre Centrul Roman Focus

Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual-FOCUS s-a constituit in ianuarie 2007 ca persoana juridica romana de drept privat, neguvernamentala, non-profit, apolitica, fara scop patrimonial, autonoma si independenta. Scopul principal al asociatiei este initierea de demersuri in vederea prevenirii si solutionarii cazurilor referitoare la copiii disparuti sau exploatati sexual.

Centrul este operational din 25 mai 2007, de la semnarea Protocolului de colaborare cu IGPR si are o interventie complementara, sprijinind autoritatile statului in demersurile lor.

La un an de la inceperea activitatii sale, FOCUS este astazi membru al Federatiei Europene pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual (MCE) si al Centrului International pentru Copii Disparuti si Exploatati (ICMEC).

// Despre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului
Misiunea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) este de a monitoriza respectarea drepturilor tuturor copiilor si de a lua toate masurile pentru a contribui la crearea unei societati demne pentru copii, implicand in acest proces autoritatile administratiei publice locale si centrale, societatea civila, parintii si copiii.

// Despre Biroul de Informare al Consiliului Europei in Romania

Institutie a Consiliului Europei in Bucuresti, Biroul are ca scop furnizarea informatiilor privind obiectivele, activitatile si realizarile Consiliului Europei, sustinerea proiectelor si a programelor de cooperare ale Consiliului cu organismele nationale si internationale de pe teritoriul Romaniei, organizarea de activitati in vederea transmiterii valorilor europene ale institutiei.

Patrick Danilevici
Director Comunicare si PR
Tel: 0730.118.245
patrick.danilevici@copiidisparuti.ro
http://www.copiidisparuti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *