LifeStyle

Floarea soarelui impotriva sidei

In lucrarea sa de doctorat, inginerul agronom Claudio Cerboncini a cautat sa descopere prin ce mijloace reusesc plantele de floarea soarelui nevatamate sa reziste ciupercii. In acest scop, el a infectat plantele rezistente cu ciuperca respectiva.
floareasoareluiCand a analizat substantele pe care le producea floarea soarelui pentru a se apara impotriva agentului patogen, a descoperit o substanta activa cunoscuta, care prezinta deosebit interes pentru producerea unei noi generatii de medicamente impotriva sidei: dicaffeoyl-acid chinic, pe scurt: DCQA.
Substanta DCQA este eficienta si lipsita de efecte secundare. In culturi de celule s-a dovedit ca ea poate stopa inmultirea virusilor. Produsa chimic, substanta ar costa 1000 de euro miligramul. Floarea soarelui, anghinarea si cicoarea sunt furnizori naturali de dicaffeoyl-acid chinic. Specialistii de la Universitatea din Bonn au optat de aceea pentru metode bio-tehnologice; cu acestea substanta activa este produsa cu costuri infime fata de sinteza chimica. Ei au anuntat procedeul ca patent. Daca vor reusi sa realizeze o productie de masa, aceasta va insemna o adevarata revolutie in terapia sidei.

Sursa: www.euractiv.ro