FILME

filmEST prezinta cele mai apreciate productii cinematografice din Europa de Est

In perioada 14-17 Octombrie, va invitam la Festivalul de Film Est European filmEST, care va avea loc la Noul Cinematograf al Regizorului Roman (MTR), Strada Monetariei 3, sector 1, Bucuresti.

In cadrul filmEST prezentam o selectie de 11 productii recente din Europa de Est, lungmetraje si documentare, multipremiate la festivalurile internationale de film renumite cum sunt cele de la Cannes, Venetia, Berlin, Festivalul de Film Sundance, dar si la festivalurile din Varsovia, Sofia, Trieste, Bratislava, Zlin. Selectia peliculelor indica directiile cinematografice pe care merg cei mai apreciati cineasti din Europa de Est. Filmele prezinta subiecte variate, de la povesti emotionante despre iubiri tandre, pasiuni, ura, razbunare, la interviuri realizate cu bucatarii militari din timpul razboaielor mondiale sau calatorii initiatice, de redescoperire a sinelui si vieti distruse de minciuna, revolta si imposibilitatea de a schimba destinul.

Prima zi din festival este dedicata filmelor documentare. Deschiderea oficiala va avea loc Joi, 14 Octombrie, la ora 19:00, cu proiectia filmului documentar Iubiri Oarbe, care a obtinut la Cannes in 2008 premiul C.I.C.A.E., urmat apoi de Cooking History ,o serie de interviuri realizate cu bucatarii militari din armatele europene, in timpul razboaielor mondiale si felul in care au influentat acestia cursul istoriei.
A doua zi, odata cu proiectia peliculei The Belgrade Phantom, vom fi martorii ‘episodului Porsche’, petrecut in 1989 sub guvernarea Tito in Belgrad, cand furtul unui Porsche alb provoaca militia la o cursa nebuneasca, noaptea, pe strazile din Belgrad.
Lungmetrajul Cele Trei Maimute, i-a adus regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, premiul pentru cea mai buna regie, la Cannes, in 2008. Filmul prezinta povestea unei familii gata sa se destrame atunci cand mici esecuri duc la minciuni, totul intr-o tentativa de a lupta impotriva sortii.
Tot ce imi place este inscris in cursa pentru Oscar de anul viitor si prezinta povestea de dragoste a doi tineri si infiintarea unei formatii de punk-rock intr-o perioada tensionata din Polonia anilor ’80, cand tara era afectata de greve generale, iar Partidul Comunist intentiona sa introduca legea martiala.
Micutii eroi din Cui i-e frica de lup, de Maria Prochzkov si Smecherii, de Andrzej Jakimowski, incearca sa rezolve problemele din lumea oamenilor mari, asa cum isi imagineaza ei ca ar putea fi rezolvate.

Pentru rolul studentei care alege prostitutia ca principala sursa de venit in Micuta Slovena, Nina Ivanisin a primit doua premii pentru cea mai buna interpretare la Festivalul Mostra de Valencia din Spania si la Festivalul de Film European Les Arcs, Franta, 2009.
Lumea e mare, iar salvarea se ascunde dupa colt de Stefan Komandarev, este o productie care a obtinut numeroase distinctii mai ales la festivalurile de film din Europa, avand ca subiect calatoria initiatica a tanarului Alex si a bunicului sau, inarmati in aceasta aventura doar cu un tandem si un joc de table.
In incheierea festivalului de Duminica, 17 Octombrie, va asteptam la proiectia peliculei: Iubire si alte crime de Stefan Arsenijevic, premiata pentru cea mai buna regie la Festivalul International de Film de la Sofia si Drumul de Jasmila Zbanic, nominalizat la Ursul de Aur, Berlin, 2010.

Toate filmele sunt prezentate in versiune originala, cu subtitrare in limba romana.

Pretul unui bilet intreg este de 10 RON, iar pentru studentii pana in 25 de ani de 7 RON.

Programul integral al evenimentului poate fi accesat si pe website: www.ncrr.ro si va fi adaugat zilnic pe facebook la pagina Noul Cinematograf al Regizorului Roman.

filmEST este organizat de Asociatia Culturala Macondo si Clorofilm.

Parteneri media: LiterNet.ro, feeder.ro, cinemagia.ro, CineFAN.ro, Observator Cultural, Academia Catavencu, Decat o Revista, metropotam.ro, modernism.ro, Carturesti, RFI, Media, Eurimages.

Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la harapinalba@yahoo.com, sau la numarul: 0725 925 313, persoana de contact: Catalina Harabagiu, PR, marketing management.
harapinalba@yahoo.com
http://www.ncrr.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *