FILME

Film romanesc la Festivalul What's Art Doc? Londra

Pe 20 noiembrie, la Forumul Cultural Austriac din Londra, a avut loc premiera britanica a documentarului Clara B. regizat de Alexandru Solomon si Corinne Ibram, in cadrul Festivalului de Film What’s Art Doc? Desfasurat intre 18 noiembrie si 8 decembrie, festivalul este organizat de EUNIC Londra (European Union National Institutes for Culture), cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Marea Britanie. Festivalul s-a deschis la Institutul de Arta Contemporana din Londra cu un discurs sustinut de Gabriela Massaci – presedinte EUNIC Londra.

Editia curenta a festivalului de film documentar european prezinta 22 de filme din 19 tari si are ca subiect arta si artistii care transcend limitele si creeaza un limbaj universal: pictori, muzicieni, dansatori, cantareti si alti artisti care vorbesc despre ceea ce-i inspira, despre relatia cu publicul si lumea in general.

Institutul Cultural Roman din Londra a prezentat in premiera documentarul Clara B, coproductie romano-franceza regizata de Alexandru Solomon si Corinne Ibram. Utilizand fotografii si materiale de arhiva, filmul reface viata imaginara a fotografei Clara B., nascuta in Strasbourg odata cu secolul XX. De origine franco-germana, nemultumita de dubla sa identitate, Clara B. calatoreste in timp, fiind martorul ruinei si reconstructiei Europei in prima jumatate a secolului trecut.
Filmul a fost prezentat de criticul de film Ada Maria Ichim.

Alexandru Solomon este cel mai bun documentarist roman contemporan, castigator a numeroase premii: Premiul Festivalului de film istoric de la Pessac, Franta, Marele Premiu la Mediawave, Ungaria; Premiul pentru valori sociale la Documenta, Madrid si Premiul pentru cel mai bun regizor la Hungarian-Romanian Doc Festival. Regizorul a mai fost prezent in Londra cu filmul Marele jaf comunist difuzat la BBC si la Voyages Festival la Cine lumiere, Viata de caine in cadrul Eat Our Shorts Festival la British Film Institute, si cu Razboi pe calea undelor la Festivalul International de Film Documentar desfasurat la Barbican Centre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *