Evenimente

Festivalul George Enescu, debut duminica seara

Cea de-a 19-a editie a Festivalului International George Enescu va debuta duminica seara, cu traditionala reprezentatie a operei enesciene “Oedipe”, urmand ca, pe parcursul a patru saptamani, muzica sa rasune in Capitala rasfatata de prezenta a sute de artisti. Festivalul “George Enescu” a fost infiintat in 1958 ca semn al recunoasterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viata si creatia marelui compozitor roman. Primele editii ale acestui festival si concurs au reunit nume sonore ale vietii muzicale internationale ale acelei vremi, printre care s-au numarat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter si Herbert von Karajan.

Anul acesta, evenimentul va debuta cu o noua punere in scena a operei “Oedipe” a lui George Enescu, o coproductie Theatre du Capitole din Toulouse si Opera Nationala Bucuresti (ONB). isi vor da concursul corul si orchestra ONB, in timp ce regia spectacolului este semnata de Nicoalas Joel. Dirijor va fi Oleg Caetani, iar rolul titular va fi interpretat de Franck Ferrari.

Avand un buget de 33 de milioane de lei, Festivalul “George Enescu”, care se va desfasura intre 30 august si 26 septembrie, va aduna un numar de 185 de artisti faimosi si formatii muzicale prestigioase, ce vor pune in scena la Bucuresti, precum si in tara, spectacole memorabile. Totalul manifestarilor incluse in festival se vor desfasura in cadrul sectiunilor “Muzica romaneasca a secolului XXI”, “Enescu si contemporanii sai”, “Mari orchestre ale lumii”, “Concerte camerale”, “Concertele de la miezul noptii”, “Spectacole de opera si balet” si “Teme clasice in prelucrari moderne”.

Celebrul violonist Joshua Bell va canta la Bucuresti, pe 12 septembrie, in calitate de solist al Royal Philarmonic Orchestra London si alaturi de al sau Gibson ex Huberman Stradivarius 1713.

Un alt Stradivarius va rasuna in cadrul festivalului pe 8 septembrie, cand violonistul Alexandru Tomescu, alaturi de Horia Mihail (pian) si de Razvan Suma (violoncel), vor evolua alaturi de Filarmonica “George Enescu”, sub bagheta unui alt faimos violonist, Maxim Vengerov, aflat la festival in calitate de dirijor.

Va veni la Bucuresti si violoncelistul Yo-Yo Ma, detinator a 14 premii Grammy, in calitate de director artistic al Silk Road Project, in cadrul caruia va evolua pe 19 septembrie, la ONB.

Cea de-a XIX-a editie a Festivalului si Concursului International “George Enescu” va aduce la Bucuresti 13 orchestre mari din Europa, printre care Royal Philharmonic Orchestra si Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, care va sustine spectacole si sub bagheta dirijorului roman Cristian Mandeal. De asemenea, la festival vor mai participa 14 orchestre de camera din lume, printre care Orchestra din Lausanne, dirijata de Christian Zacharias.

in ceea ce priveste baletul, un spectacol va fi pus in scena pe 19 si 20 septembrie, de catre Les Ballets de Monte-Carlo, compania oficiala a Principatului Monaco. Aceasta va aduce pe scena Teatrului National Bucuresti (TNB) spectacolul “La Belle”, care a obtinut premiul Nijinski pentru cea mai buna productie coregrafica a anului 2001, in cadrul celei de-a doua editii a festivalului si congresului international “Monaco Dance Forum”, precum si Premiul “Danza & Danza” pentru cel mai bun spectacol al anului 2002 acordat de critica italiana.

Opera Nationala Bucuresti, pe langa spectacolul “Oedipe”, va gazdui si operele “Manon Lescaut”, “Macbeth”, “Lacul lebedelor” si “Celan”, pentru care muzica a fost scrisa de Peter Ruzicka, spectacolul fiind dedicat poetului Paul Celan (1920-1970). Opera a mai fost prezentata cu succes la Dresda, Mainz, Darmstadt si Köln si a fost reluata pe CD sub forma unei prelucrari simfonice cu doua voci.

Printre artistii prezenti in programele camerale se vor numara Maria Joao Pires, Muray Perahia, Elisabetha Leonskaja, Isabelle Faust si Alexader Melnikov, Serghei Nakariakov, Leif Ove Andsnes, Misha Maisky, Daniel Hope, Les Arts Florissants si Les Musiciens du Louvre.

Editia a XIX-a a festivalului include si o sectiune noua, care cuprinde prelucrari de jazz ale unor piese clasice. Concertele din aceasta sectiune vor avea loc la Sala “Mihail Jora” a Societatii Romane de Radiodifuziune.

De altfel, spectacolele din cadrul editiei din 2009 se vor desfasura pe scenele a opt sali de spectacole si concerte din Bucuresti: Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Opera Nationala din Bucuresti, Teatrul National Bucuresti, Aula Muzeului National de Arta, Sala “Mihail Jora” a Societatii Romane de Radiodifuziune, Sala Mica a Palatului si Sala Mica a Ateneului Roman. De asemenea, spiritul lui Enescu va pune stapanire si pe piata din fata Ateneului, care va deveni Piata Festivalului, locul unde in fiecare seara publicul va putea asista gratuit la concerte si proiectii de filme.

Din totalul manifestarilor incluse in Festivalul “George Enescu”, 37 vor merge si in provincie, la Iasi, Cluj, Timisoara, Brasov si Sibiu.

Festivalul cuprinde, ca si la editiile precedente, competitiile internationale de pian, vioara si compozitie, juriile la cele trei sectiuni fiind deja stabilite. Astfel, din juriul pentru concursul de vioara fac parte, printre altii, Pavel Berman (Italia), Florin Croitoru (Romania) si Igor Petrushevsky (Marea Britanie). Juriul la sectiunea pian este compus, printre altii, din Rolf-Dieter Arens (Germania), Akiko Ebi (Japonia) si Dan Grigore (Romania), iar cel pentru compozitie, din Cornel taranu (Romania), Bernard Cavanna (Franta) si Hubert Stuppner (Italia).

inscrierile la Concursul International “George Enescu” au depasit cifrele inregistrate la editia trecuta, din 2007, un numar de 77 de concurenti inregistrandu-se in competitia de Vioara, 84 de concurenti, in competitia de Pian, si 180 de lucrari fiind inscrise in sectiunea Compozitie.

Valoarea premiilor pentru fiecare sectiune de interpretare a concursului este de 15.000 de euro pentru premiul I, 10.000 de euro – premiul al II-lea si 5.000 de euro – premiul al III-lea. Pentru compozitie se vor acorda premii pentru sectiunea de muzica simfonica – 10.000 de euro si pentru sectiunea muzica de camera – 7.000 de euro.

Prezentarea laureatilor si concertul castigatorilor premiilor I va avea loc in cadrul concertului de gala organizat in data de 6 septembrie, la Ateneul Roman.

Biletele la spectacolele din cadrul festivalului au preturile intre 40 si 100 de lei, cele mai scumpe fiind tichetele de categoria I pentru spectacolul de balet de la TNB. De asemenea, au fost puse in vanzare si abonamente, cu preturi cuprinse intre 300 si 900 de lei, cele mai scumpe asigurand accesul la 19 concerte din seria “Mari Orchestre ale Lumii”. Potrivit organizatorilor, interesul pentru spectacolele din festival a fost foarte mare, multe dintre concerte fiind sold out.

Pentru manifestarile organizate in cadrul seriilor de concerte “Creatia muzicala romaneasca” intrarea este gratuita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *