FILME

Festival de film la Piatra Neamt

Sute de oameni au participat, in weekendul 24 – 26 septembrie, la editia 1.5 a festivalului Filmul de Piatra la Piatra Neamt. Filmele, spectacolele de teatru si muzica buna au dat tonul distractiei atat in oras, cat si pe varful muntelui Cozla. Vineri seara, peste 400 de persoane au participat, in piateta de la Turnul lui Stefan, din centrul orasului Piatra Neamt, la deschiderea editiei 1.5 a festivalului Filmul de Piatra. Seara a inceput cu un concert unplugged sustinut de trupa bucuresteana The Amsterdams, si a continuat cu proiectia filmelor castigatoare la prima editie a festivalului Filmul de Piatra, care a avut loc in perioada 7 11 ianuarie 2009.

Sambata, nemtenii s-au implicat, alaturi de organizatorii, invitatii si voluntarii Filmului de Piatra in campania Lets Do it, Romania! Si au ajutat la ecologizarea orasului si a zonelor limitrofe. Locatia pentru a doua seara de festival a fost una cu totul speciala: varful muntelui Cozla, unde spectatorii au putut ajunge printr-o plimbare cu telegondola, oferita gratuit de catre organizatori si partenerii locali. Aici s-a pus in scena, de la ora 17:00, spectacolul “Lectia”, de Eugen Ionescu, jucat de trupa de teatru de liceeni “Infinit” din Targu Jiu.

Ulterior, sutele de spectatori prezenti au dansat si au cantat cu trupa Sophisticated Lemons, care au acompaniat apusul de soare intr-un peisaj superb. In ciuda vremii racoroase, publicul a ramas pana la finalul serii pentru a asista la un spectacol audiovizual creat de unul dintre pionierii muzicii electronice romanesti, Cristian Stanciu aka Matze.

Seara s-a incheiat in jurul orei 23.00 dupa vizionarea filmelor de animatie castigatoare la editia trecuta a festivalului Animest.

Programul, locatia si telegondola gratuita au atras un numar impresionant de spectatori.
Duminica, festivalul s-a mutat, din cauza ploii, in Sala Mare a Consiliului Judetean Neamt. Aici s-au jucat, de la ora 16:00, doua spectacole de teatru: “Nu vrem sa fim fericiti” dupa Teodor Mazilu, cu trupa “Hooleelogans” din Timisoara si “Norway Today”, de Igor Bauresima, cu tinerii actori de la trupa “Orpheus” din Bucuresti.

Seara a continuat cu un recital de muzica clasica sustinut de elevii Liceului de Arta Victor Brauner din Piatra Neamt, artistii cu varste intre 12 si 18 ani fiind indelung aplaudati de cei aproximativ 300 de spectatori prezenti.

Editia 1.5 a festivalului Filmul de Piatra s-a incheiat cu Sase scurtmetraje islandeze, dintre care cinci au fost prezentate in premiera in Romania, programul fiind alcatuit printr-o colaborare inedita cu Icelandic Film Center.

Filmul de Piatra, editia “mini”, a demonstrat ca se poate crea un festival de succes in conditii de criza. Locatiile spectaculoase in aer liber si programul divers au animat viata culturala si de timp liber a orasului. Reprezentantii primariei, prezenti in toate cele trei seri de festival, au declarat ca se doreste permanentizarea festivalului si constituirea lui intr-un element esential al calendarului cultural si al identitatii turistice pentru orasul Piatra Neamt.

Editia “1.5” a festivalului Filmul de Piatra este organizata de Filmlab cu sprijinul CNC, al Primariei Piatra Neamt, al SC Perla Invest SA si al numerosilor parteneri locali si nationali.
Festivalul Filmul de Piatra revine in luna ianuarie 2011. Pana atunci urmeaza insa, in luna octombrie, la Bucuresti, evenimentul de lansare a inscrierilor in competitia nationala de film scurt a editiei a doua a festivalului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *