Evenimente

Expozitie: Comori din adancul timpului

Muzeul NaÅ£ional de Geologie, Muzeul NaÅ£ional de Istorie Naturală din Paris ÅŸi Universitatea din BucureÅŸti organizează în perioada 3 octombrie – 2 noiembrie 2008, cu sprijinul Ambasadei FranÅ£ei la BucureÅŸti, expoziÅ£ia ‘Comori din adâncul timpului’. ÃŽn deschiderea expoziÅ£iei sunt organizate mese rotunde ÅŸi un simpozion adresat specialiÅŸtilor. Aceste manifestări îşi propun să sensibilizeze opinia publică asupra importanÅ£ei arhivelor paleontologice ÅŸi mai ales asupra patrimoniului inestimabil al colecÅ£iilor naturaliste pentru înÅ£elegerea evoluÅ£iei trecute, prezente ÅŸi viitoare a biodiveristăţii pe planeta noastră.
Expoziţia reuneşte pentru prima oară în România exemplare de fosile deosebite din colecţiile istorice ce se află la Muzeul Naţional de Geologie, Universitatea din Bucureşti (Laboratorul de Paleontologie) şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris.
Printre piesele care vor fi expuse în cadrul acestei expoziţii şi care fac parte din tezaurul mondial, vizitatorii vor putea admira mulajul unei cochilii de amonit, carapacea unui crab coralier, cea mai veche fosilă din România cu conservare de excepţie, şi anume impresiunea unei meduze, dinţi de dinozauri carnivori şi ierbivori, de mamuţi preistorici, precum şi conservarea excepţională a părţilor moi ale unui exemplar de caracatiţă fosilă.
Muzeul Naţional de Geologie al Institutului Geologic al României deţine un impresionant patrimoniu cultural-ştiinţific reprezentat prin remarcabile colecţii mineralogice, petrografice şi paleontologice, recunoscute pe plan internaţional, accesibile specialiştilor interesaţi. La Universitatea din Bucureşti, Laboratorul de Paleontologie găzduieşte o impresionantă colecţie de fosile ce a fost reunită în acest spaţiu, începând din 1905, o dată cu înfiinţarea Catedrei de Paleontologie. Colecţiile de paleontologie ale Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Paris conţin peste 2,7 milioane de specimene.

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.

Mădălina Nailia, referent Relaţii Publice
Muzeul Naţional de Geologie
Telefon: 212.89.52
www.geology.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *