Sanatate

Exista solutii de finantare pentru tratamentul bolnavilor cronici?

Un management deficitar al bugetelor alocate pacientilor cronici duce, de multe ori, la cresterea rezistentei la tratament si la complicatii. Datele statistice din Romania privind numarul bolnavilor cronici sunt incomplete, aceasta avand un impact negativ asupra schemelor de tratament. Conform unui stiudiu OMS privind prevalenta diabetului, se estimeaza o crestere, la nivel mondial, de la 2.8% in 2000 la 4.4% in 2030. Numarul total al diabeticilor se va ridica, de asemenea, de la 171 milioane in 2000 la 366 milioane in 2030, numarul femeilor cu diabet fiind mai mare decat al barbatilor.

In timp ce 7.3 milioane de europeni suferă de Alzheimer şi alte tulburari conexe, perspectiva este descurajatoare, in special in ce priveste bugetele alocate tratamentului. Costul de îngrijire pentru un singur pacient este de aproximativ 21000 EUR pe luna, iar în 2005, costul total la nivel European s-a ridicat la 130 milioane de euro. Comisarul pe probleme de sanatate al Comisiei Europene, Androulla Vassiliou declara faptul ca “ trebuie sa lucram impreuna pentru o mai buna intelegere a conditiilor instalarii boliilor si pentru a putea preveni dezvoltarea lor”.

Eficientizarea bugetelor alocate bolnavilor cronici este esentiala pentru un bun management al bolilor cronice. Fiind o prioritate,Comisia Europeana a acordat bugete pentru cercetare, pentru prevenirea, diagnosticarea ÅŸi tratarea bolilor cronice.

Surse alternative de finantare
In Romania, costurile unor terapii sunt acoperite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). In cazul tratamentelor ale caror costuri depasesc bugetele alocate, pacientii cronici trebuie sa gaseasca surse alternative de finantare.

• Pentru un bolnav seropozitiv din Romania, tratamentul lunar variaza intre 500-3000 euro. Daca nu exista buget pentru tratament, pacientul risca sa treaca in urmatoarea schema de tratare. Din cele aproximativ 12000 de persoane infectate cu HIV din Romania, circa 8000 sunt in ultima schema de tratament.
• La nivel national, numarul bolnavilor de Parkinson depăşeşte 70.000. Discontinuitatea medicatiei a unui bolnav de Parkinson conduce la imposibilitatea acestuia de a se mai misca sau poate accentua tremurul caracteritic bolii. Costurile luna de ingrijire ajung la 10-12 milioane.
Rolul companiilor farmaceutice este foarte important pentru un bun management al bugetelor alocate bolnavilor cronici. Prin programele derulate de acestea, pacientii pot obtine co-finantari pentru a acoperi suma lunara necesara tratamentului. ONG-urile reprezinta, de asemenea, o sursa alternativa de finantare.
Un sistem coerent de alocare a bugetelor dedicate managementului bolilor cronice duce la scaderea costurilor si la eficientizarea serviciilor medicale.
“In context ul crizei financiare si a resurselor umane, este timpul sa generam un front comun de actiune pentru a acorda ingrijirea de care pacientii au nevoie si pentru a stopa cresterea numarului bolnavilor ”, a declarat Edwina Rogers, Director Executiv Patient Centered Primary Care Collaborative, SUA. Edwina Rogers a confirmat participarea la Chronic Disease and Health Management 2009.
Obiectivele conferintei sunt de a adapta si introduce in Romania metode moderne de organizare si furnizare a ingrijirilor preventive si curative pentru bolile cronice.
Imbunatatirea calitatii ingrijirii si vietii pacientului cu BC si o utilizare mai buna a resurselor financiare disponibile pentru sanatate sunt obiective ce ar trebui sa constituie o preocupare principala a tuturor factorilor decizionali din Romania.
Prin acest model de ingrijire sunt implicate toate componentele sistemului sanitar, urmarindu-se integrarea sistemului, asigurarea continuitatii ingrijirilor si implicarea comunitatii din care pacientii fac parte.
Conferinta internationala este organizata de Tarus Media si British Medical Journal intre 7-8 octombrie, in Bucuresti, la Palatul Parlamentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *