Sanatate

Examenul ginecologic iti poate salva viata!

Desi este bine cunoscut faptul ca examenul ginecologic este util inca de la aparitia menstruatiei sau, cel tarziu, de la inceputul vietii sexuale, acesta ramane inca pentru multe dintre noi o activitate cel putin la fel de neplacuta ca mersul la dentist.

Din necunostinta, teama nejustificata, timiditate ori rusine, femeile tind sa apeleze la sfatul medicului ginecolog abia atunci cand apar problemele. Stiind insa ca a preveni este mai usor decat a trata, sfatul nostru este acela ca fiecare femeie sa consulte medicul ginecolog cel putin de doua ori pe an.

Astfel, orice problema, chiar si insesizabila de catre pacienta, va putea fi identificata de medic si, implicit, tratata, inca din stadiul incipient.

Trecand de aspectul verbal al consultului ginecologic, trebuie sa stiti ca, pentru medic, Si, mai ales, pentru unul experimentat, aceasta este o simpla meserie, ca oricare alta- femeile sunt paciente, iar organele genitale sunt simple parti anatomice. Venind zilnic in contact cu femei cu diverse probleme, investigand si tratand un numar mare de boli, medicul ginecolog stie ca fiecare femeie este diferita si necesita un tratament aparte. Ca orice alta specialitate, si ginecologia ofera confidentialitatea informatiilor medic-pacient, asadar aveti siguranta ca tot ceea ce veti discuta va ramane confidential.

In plus, efectuand controlul ginecologic, trebuie sa realizati faptul ca informatiile eronate, ascunse ori mascate va pot afecta in mod grav sanatatea. Purtati discutii deschise cu medicul, explicat-i clar daca exista ceva ce va deranjeaza si exprimati-va cat mai exact.

Examenul de specialitate trebuie obligatoriu facut inca de la primele semnale ale unei nereguli ( menstruatii abundente sau, dimpotriva, lipsa lor, diverse alte anomalii legate de ciclul menstrual, de cantitatea, culoarea, consistenta ori mirosul menstruatiei, secretii vaginale neobisnuite, dureri, iritatii, mancarimi, dureri in timpul actului sexual, etc), in momentul suspiciunii unei sarcini ori pentru recomandarea masurilor potrivite de protectie, si trebuie repetat mai ales daca in istoricul pacientei exista astfel de probleme, boli cu transmitere sexuala sau diverse alte infectii.

Un control ginecologic este recomandat totusi a fi efectuat periodic- paza buna trece primejdia rea, iar complicatiile pot fi astfel evitate cu succes.

Daca decizi sa te prezinti la medic si nu ti-ai inceput inca viata sexuala, este obligatoriu ca examenul ginecologic sa se desfasoare doar in prezenta mamei ori a altei rude de sex feminin. In acest caz, medicul nu va afectua decat examene usoare, sarind peste cativa pasi care iti pot crea neplaceri ori iti pot afecta in vreun fel virginitatea.

De asemenea, este bine sa fii insotita si atunci cand mergi la doctor pentru prima data- iti va da o stare de siguranta si confort. Roaga o prietena, o ruda, o persoana alaturi de care sa te simti relaxata, sa te insoteasca.

Inainte de control:

– daca iti este mai usor, alege un medic mai in varsta, ori de sex feminin; iti va fi astfel mai usor sa mentii o legatura bazata pe incredere si sinceritate;
– informeaza-te, pe cat posibil, asupra eventualelor probleme ginecologice survenite in familia ta in ultimele trei generatii; anomalii ale ovarelor, chisturi, sarcini pierdute, sarcini extrauterine, cancer de san,de ovare ori de col uterin, boli cu transmitere sexuala, etc). Informatiile vor fi utile medicului in stabilirea celor mai eficiente diagnostice si tratamente;
– incearca sa pastrezi doctorul ginecolog cat mai mult timp posibil; astfel, iti va fi mai usor sa discuti deschis cu el;
– ai grija ca examenul gineocologic sa nu se desfasoare in timpul sangerarii menstruale, ci cat mai curand dupa terminarea sa;
– nu intretine relatii sexuale cu 24 de ore inainte, nu face spalaturi vaginale si evita utilizarea ovulelor sau a altor substante ce trebuie sa ajunga in vagin; pe cat posibil, evita utilizarea tampoanelor interne;
– indeparteaza parul in exces din zona axiala si curata cu apa calda (fara sapun sau alte substante de ingrijire intima).

In timpul controlului:

Orice examen ginecologic este compus din doua etape: anamneza si examenul clinic.

Anamneza consta intr-o serie de intrebari medic- pacient si viceversa, in care se va stabili legatura necesara intre cele doua parti si totodata va reprezenta informarea cadrului medical cu privire la starea ta de sanatate. Cateva exemple de astfel de intrebari la care trebuie sa te astepti sunt:

– care este motivul prezentei tale aici?
– cand ai avut ultimul control ginecologic?
– la ce varsta ai avut prima menstruatie? dar ultima?
– cum este ciclul menstrual- neregulat, abundent, dureros, problematic, etc?
– ai avut probleme legate de organele genitale? daca da- cand si cum au fost tratate ele?
– ce alte probleme medicale ai intampinat? ce alte probleme medicale su fost prezente in familia ta?
– in prezent urmezi un tratament? care este starea ta generala in prezent?
– fumezi? consumi alcool? urmezi regimuri de slabit?
– la ce varsta ai inceput viata sexuala?
– ai avut nasteri pana in prezent? daca da- cate? prin ce metoda ai nascut?
– ai avut sarcini pana in prezent? dar pierderi de sarcina? au fost spontane sau provocate?
– ai folosit pana in prezent pilule anticonceptionale? daca da- cum se numesc? in prezent folosesti? daca da- de care?
– folosesti o alta metoda de contraceptie? care anume?
– tu sau vreunul dintre fostii parteneri ati avut o boala cu transmitere sexuala? daca da- care? cum ati tratat-o?, etc.

Sirul intrebarilor poate continua in functie de raspunsurile date ori de necesitatile consultatiei. Ai grija sa raspunzi cat se poate de real.

Sursa: www.Stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *