LifeStyle

Evită afecţiunile sezonului rece!

Sistemul tău imunitar se află la mare încercare o dată cu venirea sezonului rece. Gripa, răceala, viruşii şi germenii te pândesc la fiecare pas şi îţi promit câteva zile de repaus forţat la pat, cu febră, frisoane şi tuse. Cum să te protejezi? Îţi oferim câteva sfaturi despre ce să eviţi şi cum să rămâi perfect sănătoasă chiar şi pe timpul iernii.

· Un mini-ghid de îngrijire pentru a evita cu succes neplăcerile sezonului rece:

1. Vaccinul antigripal: îţi oferă un minim de protecţie împotriva gripei şi diminueaza gravitatea şi efectele secundare dacă te îmbolnăveşti, totuşi. Aşa că nu te teme de o înţepătură şi vaccinează-te acum împotriva gripei.

2. Igienă maximă: chiar dacă ţi-ai însuşit normele de igienă, este momentul să devii mai precaută. Germenii de gripă şi răceală se transmit foarte uşor, aşa că fereşte-te să atingi obiecte de uz public: bara din autobuz, clanţa de la toaleta publica etc. Dar cum acest lucru este imposibil, mai ales dacă foloseşti zilnic mijloacele de transport în comun, nu uita să te speli temeinic pe mâini odată ajunsă la serviciu sau acasă. Utilizează apa caldă şi un săpun antibacterii. Ţine în geantă un gel antibacterian şi “spală-te” cu el pe mâini dacă nu ai la dispoziţie apă şi săpun. Întinde-ţi gelul pe mâini şi vei elimina 99% din germeni.

3. Cine n-are maseur, să-şi cumpere: terapia prin masaj îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului imunitar şi nivelul de energie din corp. Un masaj pe săptămână, realizat fie de un profesionist, fie de iubitul tău, îţi va creşte secreţia de serotonină şi dopamină, te va binedispune şi te va ajuta să-ţi întăreşti imunitatea.

4. Multe fructe şi legume proaspete sau multivitamine: dacă nu reuşeşti să incluzi în dieta ta suficiente legume şi fructe, apelează la concentratele multivitaminice. Dar cu multă atenţie: supradoza de vitamina C îţi va irita stomacul, iar vitamina A luată în cantităţi prea mari devine toxică pentru corpul tău. Ia o pastilă pe zi, în timpul mesei, şi asigură-te că are în compoziţie doza recomandată din vitaminele A, B6, B12, C, D şi din mineralele crom, acid folic, seleniu, calciu, zinc.
Zincul este ideal pentru a preveni şi uşura o eventuală răceală sau gripă. Te ajută şi atunci când simţi că eşti ameninţată de gripă, chiar dacă nu ţi-au apărut primele simptome. Zincul eliberează ioni care nu permit viruşilor să rămână în sistemul respirator şi să se maturizeze. Ia o pastilă pe zi, în cure de o săptămână sau cere sfatul medicului sau farmacistului.

5. Somnul, cel mai bun sistem de apărare: mai importante ca niciodată, numărul orelor dormite pe noapte te pot salva de ameninţările sezonului rece. Chiar dacă ai o alimentaţie corectă, te-ai vaccinat şi iei suplimente, corpul tău nu se va putea apăra eficient dacă este prea obosit să lupte. Aşa că măreşte timpul dedicat odihnei la 7-8 ore pe noapte.

6. Provoacă-ţi fizicul: sportul îţi întăreşte sistemul imunitar, deci rezistenţa corpului la îmbolnăvire. Tipul antrenamentului îl alegi tu, în funcţie de timp, preferinţe şi necesitate, dar sport să fie.

7. Lărgeşte-ţi cercul de prieteni: pare un sfat ciudat, luând în considerare faptul că germenii gripei sunt atât de uşor de transmit de la o persoană la alta. Totuşi, studiile au demonstrat că persoanele care au un grup larg de prieteni şi şi-au administrat vaccinul antigripal produc mai mulţi anticorpi decât cei care au puţini prieteni sau deloc.

8. Exprimă-te: te deranjează ceva la iubitul tău, la colega de serviciu? Exprimă-ţi nemulţumirile într-un mod cât mai direct şi, în acelaşi timp, amiabil. Renunţă la tonul sarcastic sau insulte. Discutaţi care este problema şi găsiţi o cale de rezolvare. Te vei elibera de stres şi-ţi vei redeveni pozitivă. Corpul tău va putea lupta mai eficient împotriva ameninţărilor din exterior.

Eşti pregătită să înfrunţi provocările sezonului rece şi să treci fără probleme şi de această iarnă.
Sursa: www.idieta.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *