LifeStyle

Energie regenerabila in Romania

Conferinţa Europeană pentru Energie Eoliană- EWEC 2008, cel mai semnificativ eveniment al anului din domeniul energiei eoliene, s-a desfăşurat la Bruxelles între 31 martie şi 3 aprilie. Succesul evenimentului este dovedit şi de numărul record al participaţilor: 6000 din 82 de ţări.

“ Energia eoliană se dezvoltă acum mai mult decât orice altă ramură energetică din Europa. Piaţa a crescut cu 12% faţă de 2006, dar, dacă excludem Spania din calcul, piaţa europeană a turbinelor eoliene arată un uşor declin”, a declarat Christian Kjaer, EWEA Chief Executive.

Statisticile oferite de către European Wind Energy Association (EWEA) au arătat că 2007 a fost un an record, cu peste 20 GW putere instalată în vânt. De asemenea, în cadrul EWEC s-a sărbătorit atingerea numărului de 100 GW instalaţi la nivel mondial. Se estimează că în UE 150 miliarde de euro vor fi investiţi până în 2020 în energie eoliană.

Încă din prima zi s-a dezbătut propunerea Comisiei Europene pentru o nouă Directivă care va constitui cadrul legal pentru industria energiei eoliene pentru următorii 13 ani.
Cifra 20 pare să fie leit-motivul demersurilor împotriva încălzirii globale, la nivel European scopul fiind ca până in 2020 emisiile de CO2 să fie reduse cu 20%, iar 20% din energia consumată să fie produsă din surse regenerabile.

Directiva urmăreşte să stabilească drept target pentru fiecare ţară ca un procent determinat din consumul de energie să fie E-SRE (electricitate produsa din surse regenerabile de energie). Ţara noastră se regăseşte cu 24% în 2020. În următorii doi ani, România va trebui să pregătească un Plan Naţional de Acţiune care să asigure urmărirea traiectoriei prestabilite.

Printre expozanţi, singura prezenţă românească a fost Wind Expert, o companie deja cunoscută în mediul intern şi international, care oferă consultanţă pentru dezvoltatorii de parcuri eoliene. Standul Wind Expert a gazduit o scurtă întrevedere intre reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, cei ai European Wind Energy Association şi proaspăt numitul Ambasador al României în Belgia, dl Ovidiu Dranga, care şi-a oferit cu amabilitate şi entuziasm sprijinul.

Din culisele evenimentului- interesul deosebit al finanţatorilor pentru proiectele din România în stadii mai mult sau mai puţin avansate. În prezent pe harta eoliană figurăm cu 8 MW instalaţi, la polul opus fiind Germania cu peste 22 000 MW. În urmatorii ani însă vom fi martorii unui boom al industriei de profil; pe lângă apariţia parcurilor eoliene deja în proiecţie am putea fi surprinşi de intenţia producătorilor de turbine de a amplasa ateliere de manufactura în ţara noastră.

Asociaţia Română pentru Energie Eoliana – AREE a fost înfiinţată în anul 2008 . Scopul AREE este să promoveze energia eoliană, să intermedieze relaţia dintre sectorul privat şi autoritătţle guvernamentale şi de reglementare, să reprezinte interesele producătorilor români la nivel european.

Dana Duică
PR Manager
Tel: 0720.555.613
Fax: 021 317 82 00

www.ewea.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *