LifeStyle

El Bulli, cel mai bun local din lume

Revista britanică Restaurant a realizat un top al localurilor, El Bulli, din Spania, fiind desemnat, pentru al doilea an consecutiv, numărul unu în domeniu.

Clasamentul a fost realizat pe baza opţiunilor unui juriu format din 651 de persoane, care analizează localuri din 70 de ţări.

Franţa este ţara unde se găsesc cele mai multe restaurante de top din lume, 12 dintre acestea regăsindu‑se în primele 50 din lume, înaintea SUA, cu 8 localuri, a Marii Britanii, cu 7, şi a Italiei şi Spaniei, cu cîte 6. Revista britanică subliniază că surpriza a venit din Asia, care nu are nici un restaurant în clasament, deşi numărul candidaţilor din regiune s‑a dublat de anul trecut.

El Bulli – o nouă legendă

La fel ca în 2006, titlul de cel mai bun restaurant din lume a fost cîştigat de El Bulli, situat în apropiere de localitatea Rosas, din Spania, pe Costa Brava. Acesta este condus de renumitul bucătar catalan Ferran Adria începînd cu anul 1982. Adria, de 44 de ani, a fost declarat cel mai bun bucătar din lume de către publicaţia New York Times.

Restaurantul este deschis din aprilie pînă în octombrie, iar cei care vor să ia masa aici trebuie să‑şi facă o rezervare cu un an înainte. Adria a reuÅŸit să “bulverseze codurile gastronomiei”, potrivit specialiÅŸtilor în arta culinară. Meniul propus de el cuprinde 25 de feluri de mîncare. Bucătarul petrece 6 luni în fiecare an în atelierul său din Barcelona, unde elaborează noi ÅŸi noi reÅ£ete cu care să‑şi încînte clienÅ£ii.

The Fat Duck – alchimie englezească

Ocupant al locului doi în topul realizat de revista britanică, The Fat Duck pierde un loc în raport cu clasamentul din 2005. Bucătarul Heston Blumenthal, născut în Londra, în 1966, a deschis acest restaurant în anul 1995, într‑o clădire veche de 450 de ani din satul Bray. DeÅŸi începutul a fost dificil pentru Heston, restaurantul ÅŸi‑a cîştigat repede renumele, mai ales pentru faptul că bucătarul‑şef, considerat un “alchimist al bucătăriei englezeÅŸti”, manifestă un interes deosebit pentru gastronomia moleculară.

Pierre Gagnaire – artistul gastronomiei

Bucătăria franceză obÅ£ine locul trei în acest top graÅ£ie restaurantului lui Pierre Gagnaire din Hotelul Balzac, din Paris. Născut în 1950, la Saint‑Etienne, Pierre Gagnaire a avut primul contact cu gastronomia încă de la vîrsta de 18 ani. Colaborările sale cu omul de ÅŸtiinţă Herve This au dat naÅŸtere la creaÅ£ii culinare surprinzătoare. Pierre susÅ£ine însă că el vede bucătăria înainte de toate ca o artă completă. “Am nevoie să pun poezie în farfurii”, a spus bucătarul francez.

Bucătărie franceză pe meleaguri americane

Bucătarul Thomas Keller a venit la The French Laundry în anul 1994. Restaurantul se poate lăuda acum cu poziţia a patra în topul celor mai bune localuri din lume. Aşa cum indică şi numele, restaurantul funcţionează în clădirea unei foste spălătorii situate pe coasta californiană, în localitatea Yountville. Obiectivul lui Thomas a fost acela de a crea un restaurant de trei stele cu specific franţuzesc în mijlocul Văii Napa, regiune viticolă renumită din Statele Unite. În timpul unui sejur în Franţa, Keller a descoperit tainele bucătăriei franceze de la unii dintre cei mai renumiţi bucătari de aici. Meniul propus de el îmbină într‑un mod perfect gastronomia franceză cu bucătăria contemporană americană.

Tetsuya – un japonez la Sydney

Tetsuya este, potrivit specialiştilor în gastronomie, cel de‑al cincilea restaurant în clasamentul celor mai bune din lume. Bucătarul‑şef al restaurantului, Tetsuya Wakuda, s‑a născut în Japonia, în 1960. La 22 de ani a luat decizia de a se muta în Australia, bazîndu‑se pe marea sa dragoste pentru bucătărie. După ce a fost bucătar în mai multe localuri australiene, în anul 1989 şi-a deschis propriul restaurant la Sydney. Preparatele pe care le propune clienţilor se bazează pe principiile bucătăriei japoneze, în special pe cele legate de pregătirea unor feluri de mîncare avînd ca ingrediente principale produsele de sezon, dar şi pe tehnicile clasice ale gastronomiei franceze.

Michel Bras – o încîntare pentru simÅ£uri

Restaurantul ocupă locul şase în topul realizat de revista britanică. Situat în localitatea franceză Laguiole, Michel Bras oferă o privelişte minunată tuturor celor care ajung pe platoul Aubrac. Stilul simplist şi luminos al restaurantului se integrează perfect în peisajul plin de verdeaţă ce îl înconjoară. Ajutat în bucătărie de fiul său, Sebastian, şi de soţia sa, Ginette, şi avînd‑o drept chelneriţă pe nora sa, Veronica, Michel Bras a declarat că iubeşte să muncească alături de familia sa într‑o zonă ce‑i este foarte dragă şi să facă exact ceea ce i‑a plăcut încă din tinereţe: să gătească.

Ludovic al XV‑lea – rafinament ÅŸi strălucire

Este absolut normal pentru cei care duc secretele gastronomiei franceze peste hotare să‑şi găsească un loc în acest clasament. Ocupant al locului şapte în top, restaurantul Ludovic al XV‑lea din Monte Carlo este condus de Alain Ducasse şi de bucătarul Frank Cerutti. Sala de mese a restaurantului pare una dintre camerele Palatului Versailles. Pline de lumină şi de strălucire, fiecare dintre elementele de decor, fiecare piesă de veselă reprezintă un simbol al rafinamentului extrem.

Per Se – un nou succes pentru Thomas Keller

Este cel de‑al patrulea restaurant al lui Thomas Keller, care nu s‑a mulţumit cu succesul obţinut cu The French Laundry. Deschis în anul 2004 în imobilul Time Warner din New York, Per Se se află pe locul opt în topul celor mai bune restaurante din lume. Un loc privilegiat în meniul propus clienţilor de Keller îl au peştii şi fructele de mare.

Arzak – un loc de căutare ÅŸi investigaÅ£ie

Clasat pe poziÅ£ia a noua, restaurantul Arzak se află în oraÅŸul spaniol San Sebastian. Construit în 1897 de bunicii actualului bucătar, Juan Mari Arzak, aici s‑au succedat patru generaÅ£ii de bucătari. Juan a definit propriul restaurant ca fiind “un loc de căutare ÅŸi de investigaÅ£ie”. Chiar dacă a adus unele inovaÅ£ii în prepararea platourilor, Juan Mari Arzak nu a renunÅ£at la savorile tradiÅ£ionale ale gastronomiei basce.

Mugaritz – un bucătar exigent

Restaurantul este clasat pe locul zece în top. Deschis în 1998 de Andoni Aduriz, de 35 de ani, fost elev al lui Juan Mari Arzak şi Ferran Adria, Mugaritz se află în orăşelul spaniol Errenteria. Verdeţurile, ficatul gras şi morua sărată fac parte dintre ingredientele preferate de Juan. El adoră să surprindă pregătind produse obişnuite într‑o modalitate cu adevărat unică.

www.evenimentul.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *