Sanatate

Efectele zugravitului spatiilor interioare si ale fumatului asupra cailor respiratorii la copii

Efectele zugrăvitului spaţiilor interioare şi ale fumatului asupra simptomelor aferente căilor respiratorii la copiii cu risc de atopie în primul an de viaţă

Rezultatele studiului LARS

Introducere: Studiul privind copiii cu risc înalt de alergii de la Leipzig (Leipzig Allergy High-Risk Children Study – LARS) este un studiu prospectiv pe grup control de tip cohortă referitor la influenţa expunerii la substanţe chimice în locuinţe asupra sănătăţii copiilor pe durata primilor ani de viaţă.

Structură şi metode: 475 copii de vârstă prematură şi copii cu factori de risc alergic au fost selectaţi din generaţia 1995/1996 în oraşul Leipzig.

Douăzeci şi cinci compuşi organici volatili (COV) au fost măsuraţi în dormitoarele copiilor prin intermediul eşantionării pasive, pe o durată de 4 săptămâni după naştere. Copiii au fost supuşi unui examen medical la vârsta de şase săptămâni precum şi la vârsta de 1 an. Părinţii au completat un chestionar.

Rezultate: Corelaţiile între expunerea la COV şi infecţii au fost calculate prin metoda regresiei logistice multiple. COV selectate arată o asociere directă cu locuinţele zugrăvite de curând (OR = 2,4; 95% Cl 1,1 – 5,3). S-a constatat o creştere a riscului de infecţii pulmonare la copiii cu vârsta de 6 săptămâni, dacă au avut loc lucrări de renovare (zugrăvit OR 3,5; 95% Cl 1.3 – 24.0) sau de refacere a pardoselii în urma zugrăvitului în timpul sarcinii. O concentraţie crescută de stiren (>2,0µg/m3, indicator pentru pardoseală) a sporit riscul infecţiilor pulmonare la copiii cu vârsta de 6 săptămâni (OR = 2,1; 95% Cl 1,1 – 4,1). Benzenul din mediul ambiental > 5,6µg/m3 a sporit riscul infecţiilor căilor respiratorii la bebeluşii cu vârsta de 6 săptămâni (OR = 2,4; 95% Cl 1,28 – 4,48). Fumatul în locuinţă (OR = 2,0; 95% Cl 1,1 – 3.5) precum şi lucrările de renovare (OR = 1,9; 95% Cl 1,1 – 3,5) sunt de asemenea factori de risc pentru apariţia respiraţiei şuierate la copilul de 1 an.

Concluzii: Datele oferă indicii pentru prevenirea alergiilor şi a bolilor pulmonare cronice la copiii cu risc crescut de atopie. Expunerea la substanţe chimice din aerul ambiental trebuie redusă începând din momentul naşterii.

Cuvinte cheie: copii cu risc crescut de atopii – poluarea aerului – COV – lucrări de renovare – fumat – infecţii pulmonare

© Romania: SC Naturalpaint SRL www.naturalpaint.ro

OR = Odds ratio (raportul de probabilitate, rata de şansă).

Solutia alternativa: Utilizarea vopselelor ecologice.

Prezentare produs: Vopsea pe baza de var pasta Kreidezeit

Descriere: Vopsea alba, pentru interior, din materii prime naturale. Este ideală pentru vopsirea încăperilor umede (baie, bucatarie, pivnita), deoarece nu influenţează capacitatea de difuziune a suprafeţei şi împiedică formarea de mucegai datorită alcalinităţii ridicate.

Rezista la frecare si la stropirea cu apa, indicata in special pentru alergici (calificativul Sehr Gut-cel mai bun-, acordat de revista germana öko-test), si pentru vopsirea camerelor de copii.

Disponibil in doua variante: vopsea neteda si varianta structurata cu granule de 0.5 mm. Poate fi nuantata cu pigmentii Kreidezeit.

Forma de prezentare: galeti de 10 L (pentru 36- 44 mp)

Modul de acţionare

Se spune că vopselele pe bază de calcar/ var produc suprafeţe de pe care cade praf de vopsea. Vopselele pe bază de calcar de mină produc suprafeţe solide şi rezistente la frecare, datorită modului special de preparare. Calcarul din mină de marmură utilizat este dispersat cu ajutorul unui mixer cu viteză mare, particulele individuale de calcar fiind astfel separate complet. Prin această operaţiune este mărită suprafaţa totală a fiecărei particule de calcar care are ca efect creşterea adeziunii, astfel că vopseaua pe bază de var de la Kreidezeit are o aderenţă bună şi pe suprafeţe care în mod normal nu sunt indicate pentru utilizarea vopselelor pe bază de var. Prin adăugarea de cantităţi minime de clei celular este împiedicată reaglomerarea elementelor calcarului, pâstrându-se stabilitatea.

Vopseaua pe bază de calcar de mină este umplută cu făini şi nisipuri de marmură.

Proprietăţi

– gata de utilizare

– rezistentă la frecare ÅŸi la stropirea cu apă

– indicată în mod special pentru alergici

– capacitate de difuziune, nu crează tensiune

– capacitate bună de acoperire, mată

– revopsibilă de mai multe ori

– dezinfectează ÅŸi împiedică formarea mucegaiului

– capacitate mare de reflectare

– uÅŸor de prelucrat

– resturile de vopsea sunt compostabile

– non-emisivă

– densitate: aprox. 1,5 kg / l

Compoziţie

Calcar din mină de marmură, făini şi nisipuri de marmură, apă de sinter, celuloză metilică (clei celular)

Studiu efectuat in Germania

www.naturalpaint.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *