LifeStyle

Dunarea ar putea depasi cotele maxime istorice

Apele umflate ale Dunarii au continuat sa faca pagube in localitatile situate pe cursul fluviului. 12 judete sunt in alerta, peste 600 de persoane au fost evacuate si peste 500 de case inundate. Debitele Dunarii cresc continuu in amonte de Calarasi. Autoritatile asteapta, pana luni, o crestere a nivelului apei cu 25-35 cm.

In aceste conditii luni, vor fi create doua brese in diguri pentru noi deversari controlate. Ministrul Sulfina Barbu a anuntat ca una se va face in judetul Calarasi, pe bratul Borcea, iar cealalta in judetul Ialomita, in apropierea comunei Facaeni. Animalele sunt evacuate din aceste zone.

La Facaieni, autoritatile au inceput duminica seara deversarea controlata peste o suprafata de 6.000 de hectare. Proprietarii terenurilor inundate in acest mod au protestat fata de masurile autoritatilor desi au fost anuntati ca vor primi despagubiri pentru culturile pierdute.

In localitatea Rast din judetul Dolj, apele au inundat duminica noaptea numeroase locuinte si aproximativ 300 de persoane au fost evacuate din calea apelor revarsate. In Dolj, 15 case s-au prabusit pana acum, din cauza apelor.

In judetul Constanta, la Harsova, Dunarea a inundat numeroase gospodarii iar apa a ajuns pe alocuri la jumatate de metru. Zeci de familii au fost evacuate si inca sute de persoane stau pregatite sa plece din locuinte daca apa va mai creste.

La Fetesti in judetul Ialomita, Dunarea a crescut, sambata noaptea cu 15 cm si se asteapta in continuare cresterea debitului fluviului. Digul care apara de ape cartierul Fetesti Sat poate fi depasit in orice moment.

Si la Galati situatia este grava, dupa ce nivelul Dunarii a depasit cu doi centrimetri nivelul istoric inregistrat in 1970. Cota la Galati este de 634 de cm.

Autoritatile au inceput construirea primului dig de protectie care sa apere cartierele situate aproape de malul Dunarii. Punctul de trecere bac de la Braila a fost inchis.

In Tulcea, digurile mult prea solicitate de presiunea apelor Dunarii au inceput sa cedeze pe alocuri. Apa se infiltreaza si inunda locuinte, terenuri agricole, ferme piscicole. Alte 17 case au fost inundate la Patlageanca si tot satul este cuprins de ape. 100 de locuinte sunt grav afectate, transmite Radio Romania Actualitati.

Mai multe despre aceasta problema pe HotNews.ro

One Comment

  1. Pacat ca se intampla din nou acelorasi oameni la nu mai mult de 1 an, aceeasi tragedie. Sa speram ca totusi acum in ceasul al tzashpelea, ai nostrii dragi guvernanti si parlamentari se vor trezi si vor da drumul acelei actiuni nationale de organizare a albiilor de rauri si de masurile aferente de prevenire ale unor asemenea catastrofe. Semnat: Andrei…inca optimist.

Comments are closed.