RETETE CULINARE

Dulceaţa de trandafiri, un desert rafinat

Trandafirii nu sînt doar flori frumoase ce ne încîntă privirea, ci pot constitui un ingredient special, care conferă un gust delicios şi exotic mîncărurilor.

Aroma de trandafiri este distinctă, iar petalele au un gust pe măsura frumuseţii lor, ele putînd fi ingrediente de bază pentru sandvişuri, supe, sosuri, garnituri, îngheţată, ceai şi chiar vin. Cu toate acestea, trandafirii rămîn faimoşi în lumea gastronomiei pentru delicioasa dulceaţă care se prepară din petalele acestor flori.

Ingredientele necesare

Pentru o porţie de dulceaţă de trandafiri aveţi nevoie de 200 de grame de petale roz sau roşii de trandafiri comestibili, două ceşti de zahăr, patru căni şi jumătate de apă şi zeama de la două lămîi. Nu este nevoie să folosiţi o singură culoare de trandafiri. Puteţi combina două sau mai multe feluri de trandafiri, dar e bine să ţineţi cont de faptul că nuanţa petalelor influenţează culoarea dulceţii. Există anumite varietăţi de trandafiri care sînt mai aromate şi mai gustoase decît altele, iar pentru prepararea dulceţii este recomandat să folosiţi petale roşii sau roz.

Pregătirea petalelor

După ce le‑aÅ£i adunat din grădină, spălaÅ£i petalele ÅŸi tăiaÅ£i‑le partea albă. ÃŽnainte de a le mînca sau folosi la gătit, trebuie să le spălaÅ£i foarte bine pentru a elimina substanÅ£ele chimice cu care se poate să fi fost stropite florile. Un pas intermediar ÅŸi opÅ£ional în prepararea dulceÅ£ii de trandafir ar fi să Å£ineÅ£i petalele în apă timp de trei zile. PuneÅ£i‑le apoi într‑un castron ÅŸi presăraÅ£i o parte din zahăr deasupra lor, avînd grijă ca acestea să fie acoperite uniform. AmestecaÅ£i petalele cu zahărul, folosind mîinile ÅŸi acoperiÅ£i castronul cu folie de plastic. LăsaÅ£i compoziÅ£ia să se “odihnească” pe timpul nopÅ£ii într‑un loc răcoros, nici prea uscat, dar nici foarte umed, de exemplu în frigider.

Procesul de preparare a dulceţii

Cît timp compoziţia stă la rece, amestecaţi într‑o cratiţă restul de zahăr, apa şi zeama de lămîie, la foc încet, pînă ce se omogenizează. În unele reţete se menţionează că în această compoziţie trebuie puşi şi sîmburii de lămîie, care vor ajuta dulceaţa să se îngroaşe, în alte reţete, din contra, se recomandă eliminarea sîmburilor.

Încorporaţi petalele în această compoziţie şi lăsaţi‑le să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute, pînă se îngroaşă.

Dacă aveţi un termometru special pentru dulceaţă, aşteptaţi ca amestecul să ajungă la 105 grade Celsius. Dacă nu aveţi un astfel de instrument, puteţi verifica dacă dulceaţa este gata, punînd o linguriţă din ea pe o farfurie rece. Dacă îşi menţine forma, înseamnă că procesul de preparare s‑a încheiat. Dacă, în timpul fierberii, aţi lăsat sîmburii de lămîie, acum ei trebuie scoşi.

Turnaţi dulceaţa într‑un borcan de sticlă încălzit în prealabil, apoi sigilaţi recipientul. Dacă nu intenţionaţi să serviţi dulceaţa imediat, folosiţi trucuri de conservare obişnuite pentru a vă asigura că produsul nu se strică. Păstraţi borcanul într‑un loc răcoros.

Petalele se culeg dimineaţa

Cel mai bun moment pentru culegerea florilor de trandafiri este dimineaţa, după ce roua s‑a uscat, dar înainte de sosirea razelor puternice ale soarelui. Prindeţi întreaga floare, ţinînd vîrfurile petalelor cu degetele, şi trageţi încet. Pentru a economisi timp, tăiaţi partea albă a petalelor chiar în momentul în care le culegeţi.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *