Sanatate

Dovleacul, un aliment de toamnă sănătos

Beneficiile pe care dovleacul şi preparatele ce conţin acest ingredient le aduc sănătăţii sînt deseori trecute cu vederea, aşa că a venit vremea să reinventăm această legumă.

În fiecare toamnă ne aducem aminte de dovleac, pentru că este sezonul în care se culeg aceste legume, folosite nu doar pentru consumul alimentar, ci şi ca elemente de decor. În general, dovlecii sînt portocalii, însă există şi specii care au coaja şi miezul galbene.

Dovlecii apar pe piaţă din luna septembrie, însă, dacă vă număraţi printre cei care doresc să cultive această legumă în propria grădină, aveţi de unde alege, întrucît la magazinele specializate se găsesc seminţe pentru diverse soiuri, create special pentru gătit. Dacă plantaţi seminţele vara, dovlecii se vor coace la începutul toamnei, avînd nevoie de 85-90 de zile pentru a ajunge la maturitate.

Calităţi nutritive

Principala substanţă nutritivă pe care organismul uman o extrage şi o foloseşte din dovleac este betacarotenul sau vitamina A. O porţie de dovleac copt, de exemplu, are un conţinut extrem de ridicat de betacaroten, un antioxidant esenţial pentru menţinerea sănătăţii sistemului nervos şi pentru dezvoltarea celulelor pielii. Se poate spune chiar că, din punct de vedere nutriţional, dovleacul este similar cu morcovul.

Cel de‑al doilea ingredient nutritiv pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acesta e un compus chimic necesar pentru producţia de energie şi pentru funcţionarea sistemului nervos. În plus, dovleacul conţine fier şi magneziu în cantităţi care nu sînt deloc de neglijat, fiind, totodată, şi o sursă valoroasă de fibre, necesare digestiei.

Prin consumul de dovleac în diverse mîncăruri, tractul digestiv se menţine sănătos, iar organismul este protejat de acţiunea radicalilor liberi, a antioxidanţilor şi prin beneficiile aduse de vitamina A.

Cum gătim dovleacul?

În mod tradiţional, dovleacul este un ingredient delicios pentru plăcinte, checuri, prăjituri şi pîine. Cea mai simplă metodă de a integra dovleacul în alimentaţia dumneavoastră este să‑l consumaţi conservat. Este o metodă convenabilă, mai ales că în timpul conservării dovleacul îşi menţine toate valorile nutritive. Dacă totuşi alegeţi să vă preparaţi singuri provizii de dovleac pentru iarnă, alegeţi dovleac dulce de grădină, cultivat special pentru gătit, nu unul de cîmp, sălbatic. Soiurile de cîmp sînt cultivate doar în scopuri decorative, datorită culorilor foarte frumoase. Dovlecii dulci au mai multă pulpă şi sînt mai uşor de preparat. Fără îndoială, şi dovlecii sălbatici pot fi gătiţi, însă nu sînt la fel de gustoşi.

Dovleacul poate fi preparat pe abur sau fiert în mod tradiţional, însă la fel de bine poate fi copt, el reprezentînd un desert delicios, dacă este îndulcit, sau o garnitură excepţională, dacă este condimentat cu diverse mirodenii.

Conservarea dovleacului

Începeţi prin a îndepărta seminţele şi pulpa din interior, apoi tăiaţi‑o cubuleţe. Puneţi bucăţile de dovleac într‑o oală şi adăugaţi apă sărată cît să le acopere. Fierbeţi totul pînă cînd pulpa se înmoaie. Lăsaţi dovleacul să se răcească, apoi curăţaţi pulpa cu ajutorul unei linguri. Puneţi‑o într‑un blender şi preparaţi un piure, pe care îl puteţi depozita în tot felul de recipiente pînă cînd îl veţi folosi. Dovleacul se congelează foarte uşor şi sigur, fără a‑şi pierde calităţile nutritive.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *