LifeStyle, Sanatate

Doua metode revolutionare care te scapa de problemele de vedere

Cercetatorii britanici dezvolta, in prezent, doua inovatii importante care ar putea oferi solutii pentru prevenirea orbirii, dar si pentru a elimina nevoia de ochelari sau lentile de contact. Primul tratament se bazeaza pe transplantul de celule zigot, iar al doilea pe aplicarea unor lentile speciale pe globul ocular pe perioada noptii.

Celule zigot pentru tratamentul orbirii

O echipa intreaga de cercetatori au lucrat la acest proiect, scopul fiind utilizarea celulelor-suse embrionare pentru a vindeca daunele suferite pe retina. Procedura implica un transplant de celule “sanatoase”, create artificial in laborator, in ochii pacientilor.

S-a observat ca persoanele cele mai afectate sunt cele cu varste inaintate si care sufera de o afectiune numita “degenerare maculara legata de varsta” (AMD – age-related macular degeneration). Aceasta boala poate duce la orbire.

Statisticile arata ca in Anglia aprox. 25% din populatia trecuta de 60 de ani incepe sa-si piarda treptat vederea in urma AMD, boala care in Europa afecteaza deja 14 milioane de locuitori.

Miopia se trateaza prin tehnici chinezesti

Tot in Anglia devine foarte populara in present o solutie pentru remedierea problemelor de vedere, fara ca persoanele afectate sa mai aiba nevoie de ochelari sau lentile de contact in timpul zilei.

Ideea e inspirata dintr-o metoda folosita in China, unde persoanele care sufereau de miopie isi asezau, pe perioada noptii, saculeti de nisip pe ochi pentru a pune presiune pe globul ocular.

Metoda inovata de britanici se numeste Ortho-K si a fost descoperita acum 40 de ani, cand s-au remarcat vagi progrese ale vederii pacientilor ulterior scoaterii lentilelor de pe ochi.

Aceasta era una de scurta durata, dar Ortho-K a ajuns la stadiu in care se plaseaza o lentila speciala in ochi pe parcursului noptii.

Dupa cum relateaza un jurnalist de la publicatia britanica The Independent, lentila este eficienta, deoarece chiar el a testat-o si a doua zi dimineata s-a trezit ca si cum n-ar avea dioptrii.

Totusi, efectul nu este permament, ci doar pentru o zi, dupa care persoana mioapa trebuie sa doarma din nou cu lentila pe ochi. Exista dovezi ca Ortho-K ar avea un potential de a reduce miopia si chiar s-o elimine complet la copii.

Furnizorul principal al lentilelor Ortho-K este compania compania No. 7 Contact Lenses, aceastea devenind foarte populare in Olanda, Elvetia, Germania si SUA. Initial au fost inventate de compania olandeza “Precornea”.

Desi nu este recomandat a purta lentile de contact in timpul noptii, distribuitorii Ortho-K asigura ca produsele lor sunt semipermeabile, lasand oxigenul sa patrunda in globul ocular. De asemenea nu mai exista riscul, existent la cele clasice, ca lentila sa intre in contact cu praful si sa provoace astfel iritatii.

In Anglia preturile se invart in jurul sumei de 100 de lire sterline pentru o consultatie complexa a retinei si achizitionarea lentilelor, ingrijirea acestora mai scotand din buzunarul doritorilor inca 40 de lire.

HotNews.ro, Alma Andreescu, 06 iun 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *