Evenimente

Doneaza sange! Fii erou!

Doneaza sange! Fii erou!In perioada 5-9 mai 2008 se va desfasura cea de a IX-a editie a campaniei nationale de donare voluntara de sange intitulata “DONEAZA SANGE! FII EROU!”

Campania este organizata sub egida Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR) in parteneriat cu Banca Comerciala Romana, sponsor unic al acestui proiect.

Adresandu-se in special studentilor dar si populatiei in general, actiunea se va desfasura concomitent in 7 centre universitare medicale – Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Oradea, Sibiu si Timisoara.

La nivelul fiecarui centru universitar, campania este organizata de catre comitetele locale, sub coordonarea societatilor studentilor medicinisti, in parteneriat cu Centrele Regionale de Transfuzie Sanguina si Universitatile / Facultatile de Medicina.

Constienti fiind de nevoia acuta de sange din sistem, studentii medicinisti doresc sa dea o mana de ajutor Centrelor de Transfuzie Sanguina in efortul acestora de a-si imbunatatii rezervele de sange si preparate din sange.

Doneaza sange! Fii erou!Obiectivele principale ale campaniei sunt acelea de a informa populatia cu privire la necesitatea atat de mare de sange din spitalele din Romania cat si constientizarea si sensibilizarea populatiei asupra actului de donare de sange.

Este important sa se inteleaga ca acest produs biologic nu are un pret, iar daruirea lui (prin actul donarii) va veni in sprijinul sistemului medical in vederea salvarii multor vieti omenesti.

Campania va debuta cu o perioada de informare-sensibilizare, prin abordare directa, a tuturor celor vizati, fiind urmata de procesul propriu-zis al donarii care va avea loc fie la centrele regionale de transfuzie fie la echipajele mobile.

Prin intermediul mass-media dorim sa adresam invitatia, tuturor celor care constientizeaza necesitatea si importanta acestor actiuni VOLUNTARE, sa ne fie alaturi in urmatoarele locatii:

• Pentru Bucuresti : la Universitatea de Constructii Bucuresti
• Pentru Cluj: la cantina din Campusul Studentesc Hasdeu
• Pentru Craiova: Dispensarul pentru studenti, str.Campia Islaz nr.54
• Pentru Iasi: Centrul de Transfuzie Sanguina Iasi, str. Nicolae Balcescu, nr.21
• Pentru Oradea: Centrul de Transfuzie Sanguina Oradea, str. Louis Pasteur nr. 30
• Pentru Sibiu: la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Sibiu (in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu), B-dul Corneliu Coposu nr. 2-4, in intervalul orar 0800 – 1200
• Pentru Timisoara: Centrul Regional de Recoltare a Sangelui

Conditiile care trebuie indeplinite de donatori:

Doneaza sange! Fii erou!- varsta cuprinsa intre 18 si 62 ani;
– greutate minima: 58 kg pentru sexul feminin si 60 kg pentru sexul masculin;
– sa nu aiba hipotensiune: TA < 100/60 mmHG
– sa nu aiba hipertensiune: TA > 130/80 mmHG
– sa nu fi avut sau sa nu aiba urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, de tiroida, anemie, gripa
– sa nu fi suferit in ultimele luni interventii chirurgicale
– femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala
– sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu 24 de ore inaintea donarii

Pentru ca donarea sa se desfasoare in conditii bune se recomanda:

– odihna suficienta in noaptea prealabila donarii;
– inainte de donare: alimentatie usoara, dar bogata in fier; se vor evita produsele bogate in grasimi, prajelile, fiind recomandate carnea slaba, pestele, cerealele, leguminoasele;
– aport crescut de apa si evitarea bauturilor care contin cofeina.

Va asteptam sa fiti EROII NOSTRI !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *