LifeStyle

Dischinezie biliara – tratamente naturiste

Dischinezia biliară este efectul perturbării mecanismului de eliminare a bilei. Este afectată fie vezicula biliară şi sfincterul său cistic, fie canalul coledoc, prin care bila circulă de la vezicula biliară la duoden.
Infuzii ÅŸi decocturi din plante
Se recomandă infuziile din rostopască, salvie, anghinare, turiţă mare, sunătoare, ţintaură (fierea pământului), unguraş, cimbru, volbură, lavandă, unguraş, roiniţă, talpa mâţei, arnică, lemnul Domnului, coada şoricelului, coada racului, flori de podbal, mentă, gălbenele, măceşe, păpădie şi splinuţă. Dintre decocturi (fierturi) sînt indicate cele din rizomi de pir, părţi aeriene de vinariţă, rădăcini de cicoare amestecate cu flori de muşeţel, rădăcini de ipcărige (floarea miresei), rădăcini de iarbă mare (recoltate toamna), scoarţă de cruşin (recoltată de pe ramuri tinere de 2-4 ani), rizomi şi rădăcini de săpunariţă (recoltate primăvara), scoarţa rădăcinilor de cătină roşie.
Toate aceste plante favorizează formarea şi eliminarea secreţiei de bilă. În plus, anghinarea tonifică celulele hepatice şi le întăreşte funcţia antitoxică, menta reduce inflamaţiile şi calmează spasmele biliare, coada racului înlătură spasmele ivite la nivelul canalului coledoc, unguraşul şi volbura măresc contracţia veziculei biliare, cruşinul este benefic atunci când dischinezia biliară este asociată cu constipaţia, iar fructele de măceş stimulează secreţia biliară mărind diureza şi eliminând toxinele formate în ficat. Absorbţia în organism a principiilor active din păpădie dublează, în numai jumătate de oră, cantitatea de bilă secretată. Salvia nu se recomandă mamelor care alăptează.
Ceaiuri în amestec
Un amestec de plante cu acţiuni antispastice, antiinflamatoare, colagog-coleretice şi dezinfectante asupra căilor biliare este din rostopască (15 g), coada şoricelului (10 g), sunătoare (15 g), scoarţă de cruşin (15 g), rădăcini de păpădie (10 g), turiţa mare (5 g), volbură (10 g), mentă (5 g), fructe de măceş (10 g) şi mătase de porumb (5 g). Se prepară ca decoct din 1 linguriţă amestec la 200 ml apă. Se fierbe 5 minute, se lasă acoperit să infuzeze încă 15, se îndulceşte moderat cu miere şi se beau 2-3 ceaiuri/zi, cu 30 minute înaintea meselor principale.
În dischinezia însoţită de gastrită hiperacidă sau ulcer gastro-duodenal, cu acţiuni calagog-coleretice şi de protecţie a mucoasei gastro-duodenale, se recomandă un amestec din flori de coada şoricelului, gălbenele, salcâm, frunze de roiniţă şi de păpădie, câte 10 g din fiecare. Se face infuzie din 1 lingură amestec la 200 ml apă clocotită. Se infuzează acoperit, 5 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, după ce, dimineaţa, cu 30 minute înainte de micul dejun, se ia o lingură cu un amestec din ulei de sunătoare şi ulei de gălbenele, în proporţii egale.
În cazul în care bolnavii de dischinezie sînt hipertensivi, de preferat este următorul amestec: coada şoricelului, frunze de anghinare, de păpădie şi flori de păducel (efect hipotensiv), câte 10 g din fiecare. Se face infuzie din 1 lingură amestec la 200 ml apă în clocot şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Amestec de tincturi pentru dischinezie biliară
Se ÅŸtie că, tincturile au un efect benefic deosebit în tratarea tuturor bolilor. Utilizarea tincturilor este foarte apropiată de homeopatie – o altă metodă recunoscută, acceptată ÅŸi practicată în medicină. Mai mult, faţă de infuzii ÅŸi decocturi, tincturile extrag ÅŸi păstrează mult mai bine principiile active terapeutic din plante. ReÅ£eta unui remediu preparat numai din tincturi, care s-a dovedit foarte eficient în cazurile de dischinezie biliară: 1/2 lingură tinctură de rostopască, 1/2 lingură tinctură de anghinare, o lingură tinctură de sovârv (Origanum vulgare) ÅŸi 1/2 litru de apă. Se bea jumătate de pahar, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Remediul nu se Å£ine în soare sau la căldură ÅŸi se pregăteÅŸte o dată la 2 zile. Cura poate să dureze până la vindecare.
Pentru a obţine acest amestec, trebuie să ştim mai întâi cum se prepară tincturile. Modul de prelucrare şi reţeta sînt la fel pentru fiecare plantă în parte. Se macină planta uscată cu râşniţa de cafea. În jumătate de litru de ţuică tare, palincă sau alcool de 75E (2 părţi alcool alimentar de 96E şi o parte apă) se pun 10 linguri de pulbere proaspăt măcinată. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se zilnic vasul de macerare, apoi se stoarce, se filtrează şi se toarnă în sticluţe închise la culoare. Se păstrează la frigider şi, din două în două zile, se umblă la ele pentru a se prepara remediul propriu-zis.
Regimul alimentar
În dischinezia biliară se recomandă o alimentaţie dietetică, fracţionată în mai multe mese pe zi. Se începe dimineaţa cu o lingură de ulei de măsline sau de floarea soarelui (important este să fie presat la rece) pe stomacul gol, după care se stă culcat 15-20 de minute pe partea dreaptă. Micul dejun va consta în pine neagră, unt şi smântână, alimente care contribuie la drenajul normal al căilor biliare. Mesele de peste zi vor consta în produse lactate şi legume proaspete sau pregătite cu untdelemn. La amiază se mai poate servi carne de pasăre fiartă, carne slabă de viţel şi peşte slab. Dintre făinoase sînt admise griş, orez, macaroane, fidea, fulgi de ovăz şi pâine prăjită. Nu trebuie să se uite de fructe şi produse apicole.
Sucul de ridichi negre cu miere de albine favorizează evacuarea bilei. Sucul se obţine prin stoarcere, după ce ridichea se curăţă de coajă şi se dă prin răzătoare sau maşina de tocat. Se iau 3-6 linguri pe zi, până la ameliorarea completă a bolii.
Se exclud prăjelile, toate alimentele preparate cu untură, mezelurile, conservele, carnea grasă de porc, raţă, gâscă şi peşte, fripturile la grătar, condimentele, alcoolul, produsele de patiserie şi brânzeturile fermentate.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *