LifeStyle

Dieta Montignac

Dieta elaborata de Michel Montignac este mai mult un regim de viata decat o dieta, iar deviza acestui program de slabire este “Ma hranesc, deci slabesc”. Autorul doreste sa impace dieta cu gastronomia, sustinand ca nu este necesar sa te abtii de la mancare pentru a slabi. Dieta Montignac ne invata cum sa combinam eficient alimentele asa incat sa slabim gradat. Dieta contine doua faza, prima fiind cea de pierdere in greutate, iar cea de-a doua fiind cea de mentinere a greutatii la care s-a ajuns.
Primul lucru pe care il dieta Montignac este sa desfiinteze teoria caloriilor. Michel Montignac considera teoria caloriilor o pacaleala, o ipoteza simplista si lipsita de fundament real. Autorul explica ca teoria caloriilor presupune ca scaderea necesarului caloric de la 2500 la 2000 de calorii va duce automat la o scadere in greutate. Dupa aceasta scadere in greutate, orice crestere a aportului caloric va duce la ingrasare, iar pentru a slabi mai mult va fi nevoie de mai putine calorii. De aici apare binecunoscutul “efect yo-yo” al curelor de slabire – slabire urmata de ingrasare rapida. Daca organismului i se vor da acum doar 2000 de calorii el va stoca 1700 ca energie si restul de 300 ca grasimi. Efectul dupa un timp va fi opus celui scontat. Cu toate ca vom manca mai putin, ne vom ingrasa.
Dieta lui Montignac incurajeaza consumul de fibre (substante continute in general de leguminoase, fructe si cereale, cu rol in reglarea digestiei). Fibrele au rolul de a impiedica absorbtia lipidelor si de a regla tranzitul intestinal.
Autorul clasifica alimentele dupa indicele lor glicemic. Indicele glicemic este un indicator care arata puterea glicemica a alimentelor. Autorul ne ofera in cartea lui si un tabel cu indicele glicemic al alimentelor. Alimentele se impart conform acestui tabel in glucide bune ( alimente cu un indice glicemic mai mic de 60) si glucide rele – alimente cu indicele glicemic peste 60. Glucidele rele sunt cele care produc o crestere mare a nivelului glucozei din sange. Printre ele se numara porumbul, faina alba, orezul rafinat si cartoful.

Este una dintre cele mai usor de urmat diete. Nu prea ai de ce sa fii tentata sa trisezi, deoarece atunci cand simti ca vrei sa dai iama prin frigider vei putea da, ferindu-te de cateva alimente interzise. In plus, faza a II-a iti permite sa mananci ciocolata, destul de putina si musai neagra.

Este totusi un regim sarac in glucide si mai ales in zaharuri si este foarte posibil sa te faca sa te simti lipsit de energie, in special in perioadele de stres.

va urma 😉

One Comment

Comments are closed.