LifeStyle

Descopera “CALEA VICTORIEI” – Calatorie de simbata pe o strada aristocratica

Fundatia Calea Victoriei va invita simbata, 25 aprilie, ora 10:30, sa descoperiti spectaculoasele cladiri si fascinantele istorii ale celei mai importante artere bucurestene.

In aceasta expeditie culturala veti descoperi frumusetea caselor si monumentelor de pe Calea Victoriei si veti afla povestea oamenilor care le-au construit si momentele memorabile petrecute pe aceasta cale regala.

Calea Victoriei este una din cele mai vechi artere ale Bucureştiului. Înainte de domnia lui Constantin Brâncoveanu, strada nu făcea parte din Bucureşti, numele ei fiind Drumul Braşovului şi era formată doar din segmentul dintre Cercul Militar şi Piaţa Victoriei. Porţiunea cuprinsă între Piaţa Naţiunilor Unite (fostă Piaţa Senatului) şi bulevardul Regina Elisabeta era cunoscută în acea vreme sub numele de Uliţa Mare spre Sărindar pentru că ducea către biserica Sărindar (astăzi, Cercul Militar Naţional). 

Drumul, rezultat din unirea dintre Drumul BraÅŸovului si UliÅ£a Mare spre Sărindar, a fost deschis în anul 1692, de către domnitorul Ţării RomâneÅŸti, Constantin Brâncoveanu, sub numele de Podul MogoÅŸoaiei. UliÅ£a nou formată era pavată cu trunchiuri de copaci. Străzilor astfel pavate li se spunea poduri, motiv pentru care ÅŸi noua cale primeÅŸte denumirea de „Pod”, Podul MogoÅŸoaiei. Noua stradă a fost construită pentru a asigura o cale de legătură între moÅŸia voievodului – MogoÅŸoaia ÅŸi palatul domnesc, amplasat în apropierea CurÅ£ii Vechi. Artera devine drumul principal al capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boiereÅŸti, biserici, hanuri, hoteluri, prăvălii, magazine de lux, cafenele ÅŸi instituÅ£ii de stat. 

Casele si palatele pe linga care vom trece si despre care vom povesti sint Casa Cesianu, Palatul Cantacuzino, Casa Disescu, Casa Vernescu, Palatul Ghika-Gradisteanu, Academia Română, Casa Monteoru-Catargi, Palatul Romanit, Palatul Stirbei, Athenee Palace, Ateneul Roman, Palatul Regal, Biblioteca Centrala Universitara, Biserica Creţulescu, Palatul Telefoanelor, Teatrul Odeon, Casa Capsa, Cercul Militar National, Biserica Sarindar, Hotel Bulevard, Pasajul Macca-Villacrosse, CEC, Palatul Postelor si Biserica Zlatari. 

Cei care va vor conduce in aceasta calatorie in spatiu si timp sint tineri istorici, indragostiti de orasul vechi. Va propunem sa cunoastem mai bine locurile frumoase din Bucuresti si istoria lor pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla si de ignoranta.

Incercam sa punem tinerii alaturi de oameni mari, cu chef de vorba si speram ca astfel sa invete sa se contemple pe ei insisi pentru a vedea cine sunt si ce iubesc.

va asteptam cu ceai, intrebari si idei

Fundatia Calea Victoriei
Str Stefan Mihaileanu nr 28 B, ap 2, mezanin
zona Foisorul de Foc
Bucuresti

www.fundatiacaleavictoriei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *