Sanatate

Dermatita atopica

Dermatita atopica reprezinta cea mai frecventa boala cutanata inflamatorie prezenta la copii. Ultimii zeci de ani au inregistrat o crestere ingrijorator de mare a cazurilor copiilor de pana la 3 ani ce prezinta dermatita atopica.

In marea majoritate a cazurilor, boala debuteaza la o varsta mai mica de un an, iar simptomele dispar abia in timpul pubertatii, asadar tratarea sa superficiala poate afecta sanatatea copilului chiar si la varste mari.

Cauzele instalarii acestei boli alergice nu sunt cunoscute inca in totalitate. Conform studiilor realizate in intreaga lume, factorii genetici sunt cei care cresc considerabil sansele aparitiei bolii, insa pe langa acestia mai sunt posibili si:

factori de mediu – unele alimente (lapte, oua, peste, nuci,arahide, ciocolata, etc) dar si prezenta polenului sau prafului in aer, care accentueaza urticaria si pruritul,
factori externi – imbracamintea din lana sau fibre sintetice, unele sapunuri, unele produse pentru curatarea hainelor,
factori interni – stare psihica proasta, nervozitate (mentin si contribuie la agravarea simptomatologiei).

Dermatita atopica poate fi impartita in 3 stadii, la fel ca si simptomele prezente, in functie de varsta la care apare:

– infantila – pana la 2 ani – papule pline cu lichid incolor, ce supureaza, localizate in zona fetei (pometi, frunte, maini, etc).

Copilul este afectat de mancarimi in special noaptea, este agitat, plange mult, este vizibil afectat de urticarii. In majoritatea cazurilor, leziunile se infecteaza iar zona afectata se mareste.

– a copilului – 2 – 12 ani – zona afectata de papule prezinta o ingrosare vizibila, acestea mutandu-si raza de actiune la nivelul flexurilor membrelor superioare si inferioare (coate, incheieturi, genunchi, glezne), in jurul ochilor si pe gat.

– a adultului – simptomele sunt foarte evidenta in zona fetei, papulele supureaza dar, datorita nescarpinarii, nu se infecteaza, facand mai usoara suportarea lor. La adult, dermatita atopica este asociata si cu rinita sau conjunctivita.

Dermatita atopicaMedicul de familie sau cel pediatru este singurul in masura sa decida gravitatea bolii precum si cel mai eficient tratament, in functie de varsta si starea de sanatate a pacientului.

In cazurile severe, pot aparea complicatii datorita infectarii frecvente a zonelor afectate cu diverse bacterii sau fungi.

Aceasta boala nu poate fi complet vindecata, dar au loc ameliorari importante in urma consultarii medicului specialist.

Acesta va trebui informat cu privire la mediul in care traieste copilul, la activitatile sale cotidiene, dar si la cazurile medicale prezente in familie.

Dermatita atopica necesita interventii medicale permanente pentru ameliorarea simptomelor, dar si un stil de viata adecvat. Printre sfaturile pe care medicii alergologi le ofera familiei pacientului, amintim:

– alaptarea la san a micutului pentru o perioada cat mai indelungata (7, 8 luni),
– aerisirea si curatarea spatiului de joaca, masa si somn al copilului,
– folosirea obiectelor vestimentare din bumbac,
– spalarea hainelor cu detergenti blanzi, fara a folosi solutii de parfumare,
– evitarea ca micutul sa transpire,

Dermatita atopica– imbaierea rapida, cu apa calduta,
– utilizarea spaunurilor speciale penteu copii,
– hidratarea pielii cu produse speciale,
– evitarea expunerii micutului la soare,
– oferirea unui climat calduros in familie,
– indepartarea copilului din zonele unde se fumeaza,
– urmarea unui regim alimentar bogat in legume si fructe,
– urmarea unui tratament medicamentos numai sub stricta supraveghere a medicului chiar daca starea copilului se amelioreaza.

Bianca Predut  www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *