Sanatate

Declaraţi război cafetierei şi televizorului

Obiectele domestice banale, precum cafetiera sau televizorul, ar putea provoca grave probleme de sănătate pentru că au în componenţa lor produse periculoase utilizate pentru prevenirea incendiilor, avertizează un cercetător de la Universitatea din Sherbrooke, Canada.

Profesorul Larissa Takser avertizează asupra efectelor nefaste ale produselor chimice utilizate pentru prevenirea propagării incendiilor: polibromodifenileterii (PBDE). Aceste substanţe chimice sunt adăugate unor diverse produse de consum pentru a le face mai puţin inflamabile: în anumite tipuri de plastic, în echipamentele electronice, în pelicula izolatoare a firelor electrice, în mobilele cu tapiţerie, în textile şi produse sub formă de spumă.

Obiectivul substanţelor este unul nobil, acela de a preveni incendiile, însă are multiple efecte secundare.

„PBDE nu sunt legate chimic de plastic”, a explicat Tasker, specialist în toxicologie de mediu. În momentul în care sunt încălzite, acestea sunt eliberate în aer şi se ataşează de firele de praf. Din acest motiv, populaţia este expusă la o mare cantitate de PBDE.

Nici un alt studiu nu a stabilit clar efectele PBDE asupra sănătăţii umane, însă rezultatele preliminare ale lui Takser par a sugera că substanţele pot afecta comportamentul fătului şi agrava complicaţiile care apar în timpul sarcinii.

Cercetătoarea a studiat efectele substanţei asupra oilor şi cobailor în gestaţie. Chiar şi în doze mici, PBDE provoacă scăderea de producţiei de hormoni tiroidieni la mame şi hiperactivitate şi creştere în greutate la nou-născuţi.

În cazul oamenilor, scăderea activităţii tiroidiene este asociată cu o gamă largă de boli, precum depresie, pierdere în greutate sau demenţă, în cazul persoanelor în vârstă.

Cele mai recente date indică faptul că nivelul de PBDE din laptele matern al nord-americancelor creşte exponenţial, dublându-se la fiecare cinci ani.

Produsele sunt comune şi ieftine, din acest motiv sunt utilizate la scară mare, spun specialiştii în domeniu, care adaugă că există şi alte substanţe pentru prevenirea incendiilor mai puţin dăunătoare dar mai scumpe.

În decembrie 2006, guvernul canadian a înscris mai mulţi compuşi din familia PBDE pe lista substanţelor toxice, cerând interzicerea utilizării, vânzări sau importării lor. Însă nu s-a luat nici o măsură împotriva DecaBDE, un amestec de substanţe utilizate la fabricarea televizoarelor.

Larissa Takser este de părere că trebuie să se acţioneze repede. „Chiar dacă se interzice acum utilizarea lor, aceste produse vor avea nevoie de ani ca să dispară, pentru că există deja în case. Deci este important să se elaboreze o politică ce va putea proteja cel puţin persoanele mai vulnerabile”.

Susa: www.monitorulsv.ro 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *