Evenimente

De Rusalii se pogoara Duhul Sfant

Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi Pogorarea Sfantului Duh, cunoscuta si sub numele de Cinzecimea sau Rusaliile, praznic ce incheie ciclul pascal. Potrivit traditiei crestine, Duhul Sfant pe care Hristos fagaduise la Cina cea de Taina sa-l trimita in lume a coborat in chip de limbi de foc, la cincizeci de zile dupa Paste peste adunarea apostolilor, iar acestia au capatat darul propovaduirii. Pogorarea Duhului Sfant in lume pecetluieste opera de mantuire a omenirii, unindu-i cu Dumnezeu pe toti cei care au crezut sau vor crede Cuvantul Sau. De asemenea, e si sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, deoarece in aceeasi zi, in urma cuvantarii Sfantului apostol Petru, s-au botezat aproximativ trei mii de suflete, care au format prima comunitate crestina din Ierusalim.

Aceeasi traditie spune ca Pogorarea Sfantului Duh n-a incetat odata cu ziua Cinzecimii, ci se prelungeste necontenit prin lucrarea Bisericii. Puterea Sfantului Duh se impartaseste mai cu seama prin harul special dat la hirotonie arhiereilor, preotilor si diaconilor si prin Sfintele Taine si Ierurgiile savarsite de acestia. Toti crestinii primesc darul Sfantului Duh indata dupa botez, prin Taina Mirungerii.

Azi, Sfantul Duh se pogoara la rugaciunea sfintilor slujitori ai Bisericii in mijlocul credinciosilor adunati in biserici, ca odinioara asupra apostolilor in foisorul Cinei. Tot astazi se impart in biserici ramuri verzi de nuc sau de tei, care amintesc de limbile de foc coborate odinioara peste apostoli.

Pogorarea Sfantului Duh e una dintre sarbatorile importante ale Ortodoxiei si prin pomenirea mortilor din sambata precedenta (a mosilor de vara), cand se fac praznice la biserica.

Duminica mai este cunoscuta si sub denumirea de Duminica Mare si este ziua dupa care se numara celelalte duminici in calendarul ortodox. Luni este ziua Sfintei Treimi, iar cu martea Rusaliilor se incheie sarbatoarea. Apa sfintita la slujba din aceasta zi are aceleasi proprietati cu agheasma de la Boboteaza. Cu aceasta se stropesc oamenii, animalele, livezile si acareturile, in caz de furtuni, ploi mari sau grindina. l Luana Mare

Semnificatia icoanei “Pogorarea Sfantului Duh”

Icoana sarbatorii de astazi, cunoscuta ca ‘Pogorarea Sfantului Duh’, este pictata  cu mult auriu in partea de sus, ceea ce semnifica faptul ca e un mare eveniment. In camera de sus a cladirii in care ucenicii lui Hristos s-au adunat dupa Inaltare, apostolii stau in semicerc, simbolizand unitatea Bisericii. Printre ucenici pot fi recunoscuti cei patru evanghelisti – Matei, Marcu, Luca si Ioan -, care tin in maini cate un manuscris ce reprezinta autoritatea invataturii data de Mantuitor. In partea de jos e pictata, pe un fundal intunecat, o figura simbolica de rege, Cosmos. Acesta reprezinta oamenii din lume care traiau in intunericul necunoasterii si al pacatului. Esarfa alba din mainile sale reprezinta invataturile apostolilor.

Calusarii te vindeca de boala ielelor

Rusaliile coincid cu expansiunea maxima a sevelor in plante, considerandu-se ca in aceasta perioada au cele mai mari puteri vindecatoare.
In mitologia romaneasca, Rusaliile, sau ielele, sunt femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Imparat, si locuiesc prin paduri neumblate si neatinse de om, prin vazduh ori prin ostroave pustii capabile sa strabata intr-o singura noapte noua mari si noua tari. Rusaliile petrec si danseaza mirific, insa muritorii nu au voie sa le vada. Omul care le zareste se imbolnaveste de o boala numita in limbaj popular ‘luat de Rusalii’, de care nu poate sa scape decat prin descantec sau daca intra in hora Calusarilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *