Stiri

Cursuri universitare gratuite pe YouTube

Dacă mai exista vreo urmă de îndoială cu privire la publicul materialelor video educaţionale, aceasta a fost înlăturată de experienţa a doi profesori de matematică de la University of Minnesota, Jonathan Rogness şi Douglas Arnold, al căror videoclip “Despre transformările Moebius”, a fost vizualizat de aproximativ 1.300.000 ori de când a fost postat pe YouTube, în luna iunie 2007.   

Oferta de materiale educaţionale de pe YouTube – website pe care se pot posta videoclipuri gratuit – sau website-ul universitar al Apple Computer, iTunes U, reprezintă ultima găselniţă în cadrul mişcării OpenCourseWare (OCW), iniţiată de Massachusetts Institute of Technology (MIT) în 2001, odată cu anunţul prin care universitatea oferea acces online la materialele educaţionale folosite pentru 1.800 de cursuri – cu alte cuvinte, aproape întreaga programă şcolară a instituţiei – în mod gratuit şi deschis tuturor. 

  

Astăzi, peste 150 de universităţi de pe şase continente participă la mişcarea OCW, oferind aproximativ 5.000 de cursuri în mod gratuit. (informaţii suplimentare se regăsesc în articolul de la adresa http://www.america.gov/st/educ-english/2008/January/20080108101202attocnich0.4027674.html

).

  

Faptul că YouTube creează o categorie educaţională este “un răspuns direct la interesul comunităţii noastre faţă de acest tip de conţinut”, a declarat Obadiah Greenberg, manager pe probleme de parteneriate strategice al YouTube, în cadrul unui interviu realizat prin e-mail. “Din ce în ce mai multe colegii şi universităţi încarcă materiale şi creează canale şi ne aşteptăm ca această categorie, Educaţia, să fie una dinamică pe YouTube”.

  

Fondată în februarie 2005 într-un garaj din Menlo Park, California, compania YouTube a devenit un fenomen în 2006, pe măsură ce utilizatorii s-au îngrămădit să consulte site-ul pentru a viziona şi face schimb de videoclipuri. În noiembrie 2006, Google a achiziţionat YouTube, care continuă să funcţioneze în calitate de filială independentă. 

  

  FEREASTRĂ DESCHISĂ CĂTRE VIAŢA UNIVERSITARĂ 

  

În octombrie 2007, University of California (UC) din Berkeley a devenit prima universitate care a postat pe YouTube videoclipuri în care prezenta, integral, cursurile oferite. 

  

Canalul UC Berkeley a fost deschis cu peste 300 de ore de cursuri şi evenimente înregistrate video pe diverse teme, de la bioinginerie la studii despre pace şi conflicte. 

  

Primul videoclip dintr-o serie de prezentări despre biologia integrativă, ţinute de prof. Marian Diamond, a fost vizualizat de 89.000 de ori. Primul curs intitulat “Fizică pentru viitorii preşedinţi”, ţinut de prof. Richard Muller, a fost vizualizat de peste 128.000 de ori, iar cursul “Introducere în non-violenţă” de 27.000 de ori.

  

De asemenea, UC Berkeley pune la dispoziţie, pe canalul său, videoclipuri de interes pentru viitorii studenţi, cum ar fi unul despre viaţa în campus sau un serial în patru părţi care oferă un tur detaliat al campusului Berkeley.

  

Universitatea intenţionează să continue extinderea catalogului său de videoclipuri postate pe YouTube, în scopul de a crea “o fereastră deschisă către viaţa universitară – cursuri, evenimente şi manifestări sportive – care vor continua tradiţia noastră bogată de a oferi conţinut educaţional deschis către comunitate în general”, a declarat Christina Maslach, prorector pe probleme academice, în cadrul ceremoniei de lansare a site-ului. 

  

Printre celelalte universităţi care au lansat propriile canale pe YouTube se număra MIT, University of Southern California, Vanderbilt, Duke, Purdue, Auburn şi Washington University din St. Louis.

  

De asemenea, University of California Television a lansat un canal care conţine un catalog în plină dezvoltare ce include interviuri, dezbateri, evenimente culturale şi sesiuni de lectură. Temele sunt dintre cele mai variate – de la emisiuni medicale la operă. Numeroase videoclipuri sunt în limba spaniolă. 

  

  COMUNITATEA DICTEAZĂ CONŢINUTUL 

  

“YouTube este o platformă deschisă: comunitatea noastră dictează conÅ£inutul de pe site”, afirmă Greenberg. “Considerăm platformă educaÅ£ională YouTube drept un teren deschis tuturor – indiferent de zona geografică sau afilierea universitară. Toate instituÅ£iile de învăţământ – din întreaga lume – pot lansa un canal pe YouTube”.

  

Popularitatea YouTube se datorează, în parte, faptului că permite oamenilor să posteze şi să facă schimb de videoclipuri pe internet, prin intermediul site-urilor, al blogurilor şi al e-mail-ului. 

  

Compania afirmă că este “dedicată internaţionalizării YouTube prin traducerea serviciilor şi caracteristicilor oferite în limba fiecărei ţări”.

  

YouTube nu este singurul website care abordează videoclipurile educaţionale. iTunes U al Apple Computers – un serviciu de descărcare a fişierelor audio şi video, inaugurat în primăvara anului 2007 – găzduieşte materiale gratuite furnizate de 28 de colegii. 

  

Universităţile nu sunt obligate să aleagă între YouTube şi iTunes. De exemplu, Auburn University a lansat, în urmă cu câteva luni, un parteneriat cu Apple care oferă universităţii un spaţiu dedicat pe iTunes, în care cadrele universitare şi grupurile din campus pot posta informaţii, inclusiv prezentări şi conferinţe ce pot fi descărcate. În ianuarie 2008, Auburn a lansat un canal pe YouTube, postând, pentru început, 60 de înregistrări ale unor conferinţe şi evenimente. 

  

Videoclipul „Despre transformările Moebius” (http://www.youtube.com/watch?v=JX3VmDgiFnY

) este disponibil pe YouTube.

  

YouTube nu are o pagină specială de pe care pot fi accesate toate canalele universitare. Mai jos sunt câteva exemple în acest sens: 

Vanderbilt University ( http://www.youtube.com/vanderbilt ),

University of California, Berkeley ( http://www.youtube.com/ucberkeley ),

University of Southern California ( http://www.youtube.com/usc ),

University of California Television ( http://www.youtube.com/uctv ),

Duke University ( http://www.youtube.com/dukeuniversitynews ),

Washington University ( http://www.youtube.com/wustlpa ),

Purdue University ( http://www.youtube.com/purdue ),

Auburn University ( http://www.youtube.com/auburnuniversity )

MIT ( http://www.youtube.com/mit ).

(Acesta este un articol realizat de USINFO din cadrul Biroului de Informatii privind Programele Internationale ale Departamentului de Stat al SUA.  Web site: http://usinfo.state.gov)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *