Sanatate

Cuptorul cu microunde, dusmanul vitaminelor

Cuptorul cu microunde este un atribut al vietii moderne, un mijloc comod de a decongela, de a incalzi si a gati alimentele. La microunde alimentele se prepara rapid, iar timpul petrecut in bucatarie scade considerabil. In loc de o ora, masa este gata in cateva minute. V-ati gandit insa vreodata la pretul pe care il platiti pentru aceasta economie de timp? Alimente fara valoare nutritiva, fara gust si fara atat de pretioasele vitamine si minerale – asa ca­racterizeaza nutritionistii alimentele pregatite la cuptorul cu microunde. Mai mult decat atat, in alimentele puse la microunde nu sunt distruse microorganismele, existand pericolul aparitiei toxiinfectiilor alimentare.

Un studiu efectuat de cercetatorii elvetieni Hans Ulrich Hertel si Bernard Blanc a analizat actiunea alimentelor pregatite la microunde asupra organismului uman. Subiectilor li s-au facut unele analize dupa ce au consumat alimente puse la microunde. “In sangele acestora au fost descoperite modificari care vorbesc despre inceputul unui proces patologic. Cu alte cuvinte, a crescut numarul de leucocite (globule albe), ceea ce predispune la cancer”, afirma cercetatorii elvetieni.

“Microundele sunt o metoda prin care omul nu si-a preparat hrana pana acum. Inca nu au trecut proba timpului pentru a dovedi ca nu sunt periculoase. De cand a invatat sa prepare termic alimentele, omul a folosit surse de caldura cu infrarosii. Energia din cuptorul traditional actioneaza altfel asupra alimentului”, precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Pentru a ne convinge de efectele nocive ale cuptorului cu microunde, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne propune o comparatie intre un pui pregatit in cuptorul traditional si unul pus la microunde. In cuptorul obisnuit, puiul se incalzeste de la suprafata spre centru. Temperatura in cuptor este intre 180 si 230 de grade Celsius. Datorita temperaturii ridicate, la suprafata alimentului se formeaza o crusta care retine atat vaporii de apa, cat si aromele. Alimentul astfel pregatit nu se usuca. “Atunci cand caldura patrunde in aliment de la exterior catre interior, zaharurile, proteinele si aminoacizii din aliment formeaza niste substante colorate, care dau fripturii un aspect placut. In acelasi timp, in procesul de incalzire sunt generate arome, produsul devenind savuros”, explica specialistul nostru.

Friptura fara savoare.

Ce se intampla cu acelasi pui pregatit la cuptorul cu microunde? Daca ii intrebam pe producatorii de electrocasnice, raspunsul va fi ca alimentul isi pastreaza proprietatile nutritive. Specialistii in nutritie sustin insa contrariul. “Microundele sunt o forma de energie electromagnetica. Atunci cand patrund in alimente, microundele produc o agitatie pu­ternica a moleculelor de apa. Aceasta agitatie determina cresterea rapida a temperaturii alimentului. Un produs nu se incalzeste in cuptorul cu microunde daca nu contine apa. Ganditi-va numai la vasele pe care le introducem in cuptorul cu microunde. Vasele din sticla, din plastic nu se incalzesc, se incalzesc numai legumele, carnea, pestele, alimente care contin apa. Cu cat alimentul contine mai multa apa, cu atat se incalzeste mai puternic si mai repede”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

In cuptorul cu microunde, aerul nu se incalzeste, se mentine temperatura mediului ambiant – 20-25 de grade. Alimentul insa se incalzeste instantaneu in toata masa lui. Incalzirea este insotita de eli­minarea apei din aliment. Odata cu apa sunt eliminate substantele care dau gust si aroma, unele vitamine. Studii recente releva descompunerea si degradarea vi­taminelor – in special a vitaminelor B12, C si E – in alimentele incalzite in acest mod.

Risc de toxiinfectie.Friptura pregatita in cuptorul traditional este rumena si savuroasa, cea facuta la microunde este alba si fara savoare. Mai mult decat atat, actiunea microundelor asupra alimentului se traduce si prin modificari ale proteinelor si zaharurilor, care isi pierd valoarea nutritiva. In acelasi timp, la microunde, grasi­mile pot sa oxideze. De parca n-ar fi suficiente lipsa savorii, a valorii nutritive, eliminarea vitaminelor in cazul alimentelor pregatite “la minut”, in cuptorul cu microunde! Nutritionistii ne avertizeaza ca in alimentele puse la microunde exista riscul de a mai ramane unele virusuri, oua de paraziti, bacterii contaminante (salmonella, trichinella). Aceasta deoarece incalzirea nu este omogena in toata masa produsului. In functie de continutul de apa, in unele zone ale alimentului pot fi atinse temperaturi de 200 de grade Celsius, in altele 40-60 de grade. La temperaturi atat de mici nu avem siguranta ca germenii patogeni sunt distrusi si ne expunem vrand-nevrand toxiinfectiilor alimentare. “Bacteria salmonella poate supravietui in alimente daca temperatura nu depaseste 40 de grade Celsius. Carnea de porc suspecta de trichinella trebuie fiarta in oala sub presiune, nicidecum pusa la microunde.

LAPTE. Din lipsa de timp sau comoditate, multe femei incalzesc la cuptorul cu microunde laptele pentru copii. “O practica periculoasa! Laptele este oricum partial degradat prin procesul de pasteurizare. Daca il punem la microunde, laptele isi pierde cu totul proprietatile nutritive”, avertizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

BROCCOLI. Aceasta leguma este recunoscuta datorita continutului de antioxidanti si izotiocianati, substante care pot preveni si reduce riscul de formare a unor tumori. Cercetatorii spanioli au comparat continutul de antioxidanti si izotiocianati in broccoli inainte si dupa diferite moduri de preparare. Prin fierbere in vapori de apa se pierd 11% din acesti antioxidanti, prin fierbere in apa sau prin prajire se pierd 67%. Daca punem aceasta leguma la microunde se pierd 97% din antioxidanti.

UTILIZARE. In industria alimentara, microundele sunt folosite la scara larga: de la procesul de decongelare a carnii, pestelui si pana la uscarea pastelor fainoase, a prajiturilor din orez expandat, a produselor de tip snacks, a chipsurilor. Microundele sunt utilizate pentru coacerea painii, a nucilor, a boabelor de cacao, dar si pentru sterilizarea produselor ambalate in pungi. In toate aceste cazuri, efectele sunt aceleasi: pierderea proprietatilor nutritive.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *