Stiri

CUPA SIVECO o provocare pentru tinerii softisti

Ediţia CUPA SIVECO din 2006 demonstrează incă odată cât de puternică este comunitatea creatorilor de soft educaţional, concursul organizat de SIVECO România şi MedC reprezentând o şansă pentru fiecare din membri acesteia de a se cunoaşte mai bine şi de a-şi aduce aportul la dezvoltarea softului educaţional.

Anul acesta competiţia s-a bucurat de sprijinul Inspectoratului Judeţean Timiş şi de suportul a numeroşi sponsori locali, care au ajutat la organizarea unui concurs de excepţie.

Cupa SIVECO a devenit pentru mulţi din participanţi o tradiţie, dar şi o provocare pentru debutanţi.

Mulţi dintre participanţii de anul acesta sunt veterani ai concursului, care nu au renunţat la ideea de a participa, chiar dacă au câştigat premii importante la ediţiile trecute. CUPA SIVECO a reprezentat şi debutul oficial în lumea softului educaţional a numeroşi elevi şi profesori care cred într-un proces de complementaritate al demersului didactic prin creativitate şi interactivitate.

“Concursul propriu zis a început prin a fi provocator, devenind cu fiecare moment un adevărat laborator de creaÅ£ie, un demers laborios în care fiecare detaliu s-a dovedit în cele din urmă important.

ÃŽn ciuda faptului că nu am fost prinntre laureaÅ£ii competiÅ£iei, sunt convins că fiecare s-a întors acasă mai bogat decât a venit la BuziaÅŸ. Această bogăţie de care vorbesc este desigur experienÅ£a, care fără a fi un succes material, sigur e ” ceva” determinant, care va cântări, fără îndoială, la ediÅ£iile viitoare ale Cupei SIVECO”, declară Prof Drd Damian Gheorghiu, de la Colegiul NaÅ£ional de Informatică Spiru Haret din Suceava.

Finala de la Buzias a fost o demonstraţie de forţă din partea tuturor şi este din ce iîn ce mai clar că reprezintă în peisajul şcolii româneşti o stare de spirit.

Lucrările prezente în finala din acest an sunt dovada unei implicări mai mari a profesorilor în proiectele de eLearning, arhitectura acestora fiind bazată pe standarde didactice recunoscute si pe standarde informatice acceptate.

“Mi-a fost foarte clar ca am reuÅŸit să trecem de la tranziÅ£ie la construcÅ£ie. Va trebui să găsim acum doar resursele prin care ceea ce profesorii ÅŸi elevii deja au realizat să nu rămână doar un model, un proiect, ci să poată fi generalizat”, declară Radu Jugureanu, coordonatorul acestui concurs.

Câştigătorii merg la Educa Berlin 2006

Ediţia din acest an a fost o ediţie specială atât în ceea ce priveşte numărul participanţilor, dar şi a premiilor oferite. Valoarea lucrărilor a făcut ca misiunea juriului să fie dificilă şi să oblige la acordarea mai multor premii.

Cupa SIVECO a revenit anul acesta echipei formate de Alexandru PerieÅ£anu ÅŸi DragoÅŸ Răducanu, coordonaÅ£i de Prof Ema Cerchez ÅŸi Marinel Åžerban, de la Liceul de Informatică Gricore Moisil din IaÅŸi. Lucrarea acestora “Elemente de bază ale limbajului C/C++” au demonstrat că ÅŸi o lecÅ£ie complexă poate fi transpusă într-o formă interactivă. Au câştigat la 7 sutimi diferenţă de Premiul al II-lea prin două caracteristici : arhitectura sistemului ÅŸi complexitate.

Premiul al II-lea a fost câştigat de două lucrări – “CivilizaÅ£iile preistorice de pe teritoriul României (Autori:Alexandru Buca, Åžtefan Macovei, Alexandru Veruzi ÅŸi Prof. Emanuela Cerchez, Prof. Maria Rados de la Liceul de Informatică “Grigore C. Moisil” din IaÅŸi) ÅŸi “NoÅ£iuni de vocabular” (Autori: Dumitru Marian Barbu, Radu George PuÅŸcaÅŸ, Eduard Jarnea. Profesori: Antonia Haller, Mănescu LuminiÅ£a, Colegiul NaÅ£ional Mircea cel Bătrân, Râmnicu Vâlcea).

Pe locul al III-lea s-au situat tot de două lucrări “ForÅ£a lui Coulomb” (Autori: Stavarache Lucia Larise, Daia Lucian. Profesori: Corina Dobrescu, Florina Stan, Sorin Vasilescu, Colegiul NaÅ£ional de Informatică “Tudor Vianu”, BucureÅŸti) ÅŸi Principiul I al termodinamicii (Autori: ChevereÅŸan Caius, BoroÅŸ Liviu. Profesor: Dorina Cucu, Colegiul NaÅ£ional “C.D. Loga”, TimiÅŸoara).

De asemenea s-au oferit şi două premii speciale Intel- Premiul Special pentru Profesionalism si Excelenta in eLearning, care a revenit Doamnelor Profesor Corina Dobrescu si Florina Stan de la Colegiul Naţional Tudor Vianu din Bucureşti şi Premiul pentru elocvenţă oferit elevilor Caius Chevereşan si Liviu Boroş din Timişoara.

Premiul Special pentru implementarea soluţiilor Microsoft oferit de Microsoft Romania şi adjudecat de echipa condusă de Prof. Adrian Mihalcea din Vălenii de Munte.

Echipele din Iaşi (Premiul I) şi din Văleni (Premiul Special Microsoft) vor reprezenta România la Targul Internaţional de Software Educaţionla Educa Berlin.