LifeStyle

Cum să foloseÅŸti computerele în vacanţă – capcane de evitat, sfaturi utile

Afară e cald, foarte cald, ÅŸi tot ce-Å£i doreÅŸti este să savurezi un gin tonic undeva pe o plajă, în timp ce priveÅŸti marea ÅŸi ai grijă să nu te arzi…

Ei bine, din păcate riÅŸti să te „arzi” într-un alt fel – atunci când doreÅŸti să utilizezi computerul departe de casă, probabil pentru a comunica cu cei dragi, pentru a-Å£i citi e-mail-ul sau pur ÅŸi simplu pentru a vedea pe Internet cum va fi vremea a doua zi. De asemenea, dacă n-ai avut astâmpăr – sau de ales – ÅŸi ai adus un laptop cu tine pentru a mai lucra un pic în timp ce stai la o terasă în mini-vacanÅ£a pe care Å£i-ai permis-o, poÅ£i avea surpriza ca cineva să te „uÅŸureze” de această sarcină neplăcută, dar nu într-un mod în care te aÅŸtepÅ£i…

Care ar fi 5 capcane cărora nu trebuie să le cazi pradă în timp ce mergi în vacanţă? Iată o enumerare care îţi este utilă chiar şi după ce te întorci din vacanţă:

– Folosirea datelor personale pe computerele din Internet Café-uri

Dacă foloseşti serviciile de webmail gratuit (yahoo, gmail, hotmail etc.), asigură-te că nu selectezi căsuţa care spune ceva de genul „remember my username and password on this computer”. Mai ales dacă ai obiceiul să laşi selectată această căsuţă pe computerul de acasă, acordă o mare atenţie deselectării ei pe un computer dintr-un Internet Café. Altminteri, următoarea persoană care va folosi computerul va putea să intre bine-mersi pe contul tău.

– Programele-spion de pe computerele din Internet Café-uri

Tot la Internet Café, mai ales dacă vei folosi computerul pentru a cumpăra ceva, sau pentru a introduce informaţii confidenţiale, asigură-te că acea staţie are un antispyware instalat. Acesta va detecta şi va îndepărta programele spion, dintre care cele mai periculoase sunt key-loggerele, care înregistrează tastele folosite atunci când introduci parole şi nume de utilizator sau chiar numărul cardului de credit. Evident, ai puţin timp la dispoziţie şi ora de Internet costă destul, însă este absolut necesar să rulezi o verificare antispyware pe sistem dacă ştii că vei folosi date confidenţiale. Cel puţin verifică dacă acel computer are instalată bara de unelte Yahoo sau Google, şi rulează antispyware-ul oferit gratuit de acestea. Alternativ, încearcă acest instrument gratuit: http://www.trendmicro.com/spyware-scan/.
În mai puţin de 10 minute vei putea începe să lucrezi în linişte.

– Documente confidenÅ£iale uitate pe computerele din Internet Café-uri

Uneori poate simÅ£i nevoia să redactezi o scrisoare într-un document Word înainte de a o trimite prin e-mail. Sau să salvezi niÅŸte poze proaspete pe computer ÅŸi apoi să le trimiÅ£i prietenilor. Există însă o problemă larg răspândită – mulÅ£i uită să mai ÅŸi ÅŸteargă aceste documente după ce le trimit de pe un computer de la un Internet Café. Dacă e vorba de o fotografie de familie, nu e o catastrofă dacă ai uitat-o pe acel computer dar dacă este un e-mail de afaceri… AÅŸadar, nu uita, Shift+Delete, sau Delete ÅŸi Empty Deleted Items Folder sunt operaÅ£iunile necesare pentru a ÅŸterge urmele prezenÅ£ei tale pe acel computer.

– Folosirea neprotejată a laptop-ului utilizând conexiuni wireless

Este neapărat necesar să trimiţi acel e-mail de business din camera ta de hotel? Bun, tot ce
trebuie să faci pentru a fi sigur că e-mail-ul ajunge la mulţi alţii în afară de destinatarul de drept este să nu îţi securizezi laptop-ul de pe care îl trimiţi. Mai precis, întreabă-te două lucruri simple înainte de a te bucura de conexiunea WiFi: am o parolă bună pe acest computer? Am un firewall activ şi un antivirus care îmi permit să fiu apărat contra atacurilor obişnuite contra computerelor? Par lucruri evidente, dar e regretabil că imensa majoritate a celor care folosesc laptop-urile cu capacităţi wireless nu îşi iau nici măcar aceste măsuri de siguranţă.

– Stocarea de informaÅ£ii confidenÅ£iale pe dispozitive mobile

Pentru unii e plăcut să folosească PDA-ul sâmbăta seara, după cină, pentru a trece în revistă afacerea de saptămâna viitoare. Sau să îşi deschidă laptop-ul pentru 10 minute în holul hotelului, să conecteze un flash drive la USB şi să îşi pună la păstrare pe acesta niscai documente de afaceri numai bune de revizuit în weekend. La fel de plăcut este şi pentru hoţi să subtilizeze telefonul mobil avansat lăsat neglijent pe masă sau să „găsească” USB drive-ul uitat în hol. Atenţie! Dacă eşti o persoană mobilă, high-tech şi trendy, asta nu înseamnă că nu eşti o persoană vulnerabilă. Ţine-ţi aproape, foarte aproape toate dispozitivele mobile pe care le foloseşti pentru a stoca date importante. Dacă tot le-ai luat în vacanţă ca să mai arunci un ochi la business, ar fi bine să le parolezi, să nu le foloseşti în văzul lumii şi în nici un caz să nu le iei cu tine la plajă. Uneori e mai bine ca afacerile să mai aştepte un pic.

Bineînţeles, nu este deloc greu să urmezi aceste simple sfaturi. Dar odată ce ai dat cu ochii de valurile mării, odată ce te-a moleşit nisipul fierbinte şi mai ales odată ce ai scăpat de toate constrângerile pe care trebuie să le suporţi zilnic la serviciu, de multe ori, de prea multe ori eşti tentat să laşi garda jos şi în ceea ce priveşte computerele pe care le foloseşti, da, chiar şi în vacanţă. Cum hoţii – fie ei şi de informaţii – nu au vacanţă, e mai bine să acorzi atenţie măcar acestor lucruri descrise mai sus. Şi atunci vei avea o vacanţă numai bună de povestit la întoarcere.

www.gecadnet.ro