LifeStyle

Cum sa ai un copil optimist si increzator in sine

Parintii joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea copilului, nu doar fizica, ci si emotionala si personala. Influenta se face constient sau inconstient. De cele mai multe ori, parintii nu isi dau seama de faptul ca o descurajare sau mustrare venita din partea lor poate reprezenta o adevarata lovitura pentru copil. In acelasi timp, ei nu pot constientiza nici faptul ca o vorba buna, o apreciere spusa intr-un moment cheie ii poate oferi copilului o portie maxima de incredere in sine.

Parintii sunt responsabili in mare parte de prezenta sau lipsa increderii in sine a copilului, deoarece formarea acestuia incepe inainte de toate acasa.

Generosi cu laudele

Parintii uita de multe ori sa isi laude copilul si sa il incurajeze de fiecare data cand realizeaza ceva deosebit. In schimb, greselile sunt cu siguranta remarcate. In momentul in care un copil este atentionat doar atunci cand greseste, iar reusitele sunt trecute repede cu vederea, copilul dezvolta o stima de sine scazuta. Nimeni nu poate sa se considere bun la ceva anume atat timp cat nu primeste aprecieri din partea celor din jur. Avem nevoie de validari exterioare, iar in cazul copiilor, cuvantul parintilor cantareste mai mult decat cel al strainilor.

Invata sa il critici constructiv

Nu trebuie sa iti rasfeti copilul. O asemenea atitudine ii confera de asemenea o imagine distorsionata asupra sinelui. In timp, poate considera ca este prea bun si nu va simti nevoia sa evolueze.

Copilul nu trebuie insa nici criticat excesiv. Fii constienta de limitele de care are parte: varsta pe care o are, cercul social de care apartine, felul de a fi, temperament, conceptii.

Fii atenta la modul in care il critici. Iata un exemplu: in loc sa ii spui: “Cum de ai putut sa iei nota asta atat de mica?” incearca sa ii vorbesti in felul urmator: “Ai putea lua o nota mai buna. Sunt sigura ca daca exersezi mai mult, ai sa reusesti.” Iar tonul pe care o spui este de asemenea extrem de important. Nu trebuie sa fie un ton de repros, ci unul cat se poate de prietenos si de bine intentionat.

Pune pret pe parerea lui

Copiii si adolescentii isi doresc intrarea in lumea adultilor cat mai repede cu putinta. Atunci cand sunt exclusi din ecuatie pentru ca sunt prea mici, copiii nu se gandesc la criteriul varstei cat la faptul ca ei nu reprezinta un factor de decizie important.

Cere-i si lui parerea atunci cand familia trebuie sa ia o anumita decizie. Cere-i parerea cu atat mai mult cu cat hotararea il priveste pe el in mod direct. Daca nu va sti sa dea cel mai potrivit raspuns pentru respectivul context, explica-i mai bine despre ce este vorba. Implicarea lui in lumea adultilor il ajuta sa fie mai stapan pe sine si sa stie, odata cu trecerea timpului, sa ia cele mai bune decizii.

Incurajeaza-i hobby-urile

Orice om se pricepe la ceva si orice copil va fi mai bun la ceva anume. Descopera-i cele mai bune aptitudini si cultiva-i pasiunile. Nu ii interzice anumite hobby-uri, doar pentru ca tie ti se par nepotrivite sau periculoase. Daca ii plac rolele de exemplu, nu te gandi tot timpul ca se poate accidenta. Fii alaturi de el, oricat de nebunesc ti s-ar parea tie respectivul hobby.

Invata sa ii spui mai rar: “Nu”. Refuzul tau constant il poate descuraja pe termen lung. Atat timp cat i se impun lucruri pe care nu le apreciaza neaparat, cum ar fi invatarea unor materii care nu ii plac, copilul simte nevoia sa aiba parte si de un revers al medaliei, si anume sa gaseasca intelegere si sprijin atunci cand vine vorba de ceea ce il incanta si distreaza.

Inainte de a-ti descuraja copilul si a-l critica, gandeste-te la tine. Nu iti doreai mai mult ajutor si sprijin din partea parintilor tai? Nu au existat momente in care parerea lor cantarea mai mult decat cea a altor persoane? Parerea parintilor conteaza enorm in primii ani de viata ai copilului, deoarece ei influenteaza si formeaza pe termen lung. Foloseste influenta de care dispui in sens pozitiv, de tine depinde o buna crestere si dezvoltare personala a copilului tau, care il formeaza treptat ca adult.
Sursa www.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *