LifeStyle, Sanatate

Cum aplicam tratamentele naturiste? Metode de preparare si administrare a remediilor terapeutice

Unul dintre principiile pe care trebuie sa le aplicam in terapia naturista este realizarea echilibrului metabolic.
Originea majoritatii bolilor se afla in perturbarile metabolice. Pentru asigurarea stabilitatii metabolismului, un rol important il are o alimentatie sanatoasa. Periodic, este bine sa urmam un tratament cu plante medicinale care pot armoniza schimburile dintre om si natura: ginseng, ginkgo, urzica, aloe, dragaica, armurariu, ghimpe, pufulita si altele. O alta masura este sa ne impunem in permanenta buna dispozitie, seninatatea, gindirea pozitiva, confortul psihic, stari care… bucura metabolismul. Supararile, tristetea produc crampe intestinale, diminuarea unor secretii digestive, tulburari hepatice si biliare, procese interesate direct in schimbul de substante cu mediul.

Fortificarea sistemului imunitar

Mijloacele de aparare ale organismului constituie etajul tranzitor in drumul spre ameliorarea sau vindecarea bolilor prin metode naturiste. Procedeele practice de intarire a imunitatii impun, in primul rind, eliminarea focarelor de infectie (carii, sinuzita, prostatita, metroanexita, nefrita), apoi tratamente periodice cu plante medicinale. Pe linga plantele prezentate mai sus, putem adauga traista ciobanului, cimbrisor, galbenele, coada soricelului, schinel, ienupar, echinaceea.

Un rol benefic important il au miscarea si respectarea orelor de odihna. Printre sedativele naturale care asigura un somn linistitor sint valeriana, levantica, talpa gistei, florile de tei. Foarte importanta este evitarea stresului, acesta crescind cantitatea de cortizon – cel mai de temut dusman al sistemului imunitar. A se evita radiografiile prea dese.

Dezintoxicarea organismului

Pe timpul aparitiei si evolutiei bolii, organismul acumuleaza suplimentar deseuri toxice rezultate, mai ales, din lupta sistemului imunitar cu agentii patogeni. Pentru a facilita actiunea remediilor terapeutice si a restabili starea de curatenie biologica a organismului, toxinele trebuie eliminate permanent. Principalii factori detoxifianti sint, pe de o parte, regimurile alimentare bazate pe posturi numai cu lichide, alimentatie vegetariana si consum sporit de enzime, vitamine, acizi nucleici si fibre vegetale, iar pe de alta, tratamentele cu polen apicol, argila si plante medicinale diuretice, depurative, coleretice, colagoge, bronhodilatatoare si diaforetice: frunze de mesteacan, papadie, trei frati patati, urzica, rotunjoara, galbenele, splinuta, cicoare, roinita. Efectul purificator al acestor remedii se bazeaza, mai ales, pe actiunea lor stimulatoare asupra cailor de excretie: sistem hepato-biliar, aparat urinar, colon, plamini si piele.

Neutralizarea oxidantilor

Numiti si radicali liberi, oxidantii sint molecule instabile de oxigen, care, intrind in reactie cu alte substante din organism, produc dezechilibre metabolice, uzura sistemului imunitar, distrugerea enzimelor, vitaminelor, acizilor nucleici si a altor compusi vitali. ÃŽntre principalii agenti declansatori ai formarii oxidantilor sint alimentatia bogata in grasimi animaliere, prajelile, alcoolul, cafeaua, aditivii alimentari, diversi poluanti, radiatiile, fumatul, oboseala si stresul.

Studii recente au dovedit ca radicalii liberi sint responsabili de bolile degenerative: cancer, ateroscleroza, afectiuni cardio- si cerebro-vasculare, diabet zaharat, reumatism si altele.

Cei mai importanti adversari ai radicalilor liberi sint enzimele, vitaminele (C, E, P, PP, provitamina A sau betacarotenul si Coenzima Q10) si polenul apicol. Plantele cu efect antioxidant sint anghinarea, alunul, coacazul negru, afinul, catina alba, urzica, cimbrisorul, dumbravnicul, saschiul mic si pedicuta.

Å¢ineti seama de bioritm!

Este un fapt dovedit ca organismul nostru, ca de altfel orice organism viu, isi deruleaza functia biologica potrivit unei ritmicitati zilnice, saptaminale, lunare, sezoniere, anuale si chiar multianuale. Aparitia si evolutia bolilor si, implicit, combaterea lor sint legate si de asemenea insusire. De exemplu, in intervalul de timp care inglobeaza 1-2 luni inainte si dupa momentul implinirii a jumatate de an de la data nasterii noastre, vom avea grija sa fortificam organismul printr-un regim alimentar adecvat, bogat in vitamine si minerale, cit si prin cure cu ceaiuri medicinale, ape minerale sau argiloase, pentru ca in acest interval sintem in perioada minimului energetic al bioritmului circanual si, ca atare, mai expusi bolilor.

ÃŽmbolnavirile sint, totodata, mai frecvente in intervalele de timp cind soarele are activitate maxima, in perioadele cu explozii solare, cu furtuni magnetice, precum si cind luna se afla in faza de luna noua sau luna plina. Explicatia poate fi gasita in dezechilibrele pe care le induc asemenea fenomene in organismul nostru, dependent, dupa cum se stie si de energia cosmica, de periodicitatea rotirii astrelor, cit si de cimpul gravitational. ÃŽn consecinta, vom lua masuri de protectie a sanatatii in perioadele respective.

Cit priveste bioritmul activitatii noastre in 24 de ore (bioritmul circadian), s-a evidentiat ca accesele de tuse apar, de obicei, in zori, spasmele gastrice mai ales dimineata, accidentele coronariene catre prinz, crizele de rinichi dupa-amiaza, iar cele hepatobiliare imediat dupa miezul noptii.

Ceasul biologic chinezesc

Cercetind activitatile fiziologice ale omului corespunzatoare celor 12 meridiane prin care circula energia in cele 24 de ore ale ciclului zi-noapte, vechii chinezi au ajuns la concluzia ca exista un maxim energetic de circa 2 ore in fiecare meridian, astfel: 1-3 ficat, 3-5 plamini, 5-7 intestin gros, 7-9 stomac, 9-11 splina-pancreas, 11-13 inima, 13-15 intestin subtire, 15-17 vezica urinara, 17-19 rinichi, 19-21 vase-sex, 21-23 meridianul trei focare, 23-1 vezicula biliara.

Potrivit acestui orologiu simbolic, numit si ceasul biologic chinezesc, organele noastre sint suprasolicitate in perioadele de maxim energetic. Rezulta ca putem preveni crizele administrind remedii adecvate cu 1-2 ore inaintea manifestarii lor sau ca tratamentul este mai eficient cind este aplicat cu 1-2 ore inaintea acestor intervale de timp decit dupa regula devenita standard “de trei ori pe zi”…

Orarul administrarii remediilor

In legatura strinsa cu bioritmul este si modul de administrare a remediilor in cursul unei zile. Explicatia principala o gasim in faptul ca efectul benefic al acestora depinde intr-o masura insemnata de concordanta momentului administrarii lor cu perioadele favorabile ale proceselor fiziologice ciclice care au loc zilnic in organismul nostru (digestie, asimilatie si dezasimilatie, somn). De exemplu:

– Dimineata, pe nemincate, vom lua, de regula, antihelminticele, purgativele, colereticele, in general medicamentele cu efect indelungat (8-12 ore), precum si pe cele care, daca ar fi luate in timpul mesei, ar putea afecta secretiile necesare digestiei. Dimineata, dupa micul dejun, ne vom administra diureticele, stimulentele sistemului nervos, tonicardiacele, antisepticele, in general remedii care nu sint afectate de fermentii digestivi sau care actioneaza mai bine impreuna cu acestia.

– Inaintea meselor principale, cu 20-30 de minute, se folosesc antivomitivele, antispasticele, stimulentele sau moderatoarele secretiilor digestive, vasodilatatoarele, tonicardiacele, antiinflamatoarele, hipotensoarele, in general remediile care pregatesc organismul pentru efortul de digerare a alimentelor, cit si pe cele care se asimileaza mai bine in aceasta perioada. ÃŽn principiu, inaintea meselor principale se iau majoritatea medicamentelor, deoarece absorbtia si efectul lor este maxim, organismul fiind pregatit in mod reflex pentru actul digestiei.

– La mesele principale se iau vitaminizantele, mineralizantele, antibactericidele, enzimele, remediile acide, in general, cele care actioneaza impreuna cu factorii nutritivi sau care ar irita mucoasa tubului digestiv daca ar fi luate in afara meselor.

– Dupa mesele principale, la 30-60 de minute, se administreaza alcalizantele, vasodilatatoarele periferice, stimulentele metabolismului, in general, remediile care protejeaza mucoasa digestiva impotriva agresiunilor legate de asimilarea factorilor nutritivi, cit si cele care ajuta la metabolizarea acestora.

– Intre mesele principale se iau remediile pentru tratarea colitelor, enteritelor, esofagitelor, obezitatii, diabetului zaharat, hipercolesterolemiei. IN general, in aceasta perioada se folosesc remediile pentru tratarea afectiunilor tubului digestiv.

– Seara, la culcare, se iau calmantele, sedativele, antispasticele, laxativele, antireumaticele, in principal remediile care asigura odihna netulburata a organismului.

Pregatirea ceaiurilor din plante medicinale

In nici un caz plantele nu se tin in sacose de plastic, deoarece mucegaiesc si devin toxice. Din amestecul indicat in reteta se prepara, zilnic, de obicei dimineata, cantitatea de ceai prescrisa pentru 1 zi (1-2,5 l), punind plantele in apa clocotita (pentru tratament intern 6 lingurite cu virf la 1,5 l de apa sau 8 lingurite cu virf la 2 l de apa, iar pentru tratament extern – gargara, spalaturi, instilatii – doza dubla). Se lasa vasul sa mai fiarba acoperit citeva minute la foc mic, dupa care se da deoparte, unde se tine 20-30 min. pentru realizarea extractului. Se strecoara apoi se introduce si cantitatea de tinctura si pulberi de plante medicinale prevazute pentru o zi de tratament.

Cum se prepara pulberile din plante?

Se pun, in prealabil, plantele (in pungi de hirtie) sub influenta unei surse de caldura, pentru a se usca mai bine, dupa care se risnesc, se cern cu sita fina si se introduc in cutii de carton. Ceea ce ramine in sita nu se arunca, ci se pune in amestecul de plante medicinale pentru ceai, omogenizindu-se bine cu acesta.

Se iau 2-4 lingurite, dupa caz, de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute inaintea meselor principale, in putin ceai. Pulberea de plante devine mai agreabila daca o amestecati cu miere in proportie de 60 la suta miere si 40 la suta pulbere.

Durata unei cure cu pulbere de plante este de 1-2 luni sau mai mult, dupa caz. Plantele medicinale au valabilitatea de un an, la temperatura camerei si la umiditate normala.

Realizarea tincturilor

Tincturile se obtin prin macerarea amestecurilor de plante, timp de 12-14 zile, in alcool alimentar. Ca forma de administrare, se iau, cu 30 de minute inaintea meselor principale, in doze de 0,1-2 picaturi pe kilocorp, de 2-3 ori/zi, in raport de situatie, in 100-200 ml din ceai din plantele recomandate pentru tratarea afectiunilor de care suferiti. ÃŽn anumite cazuri, se iau cu cresteri si descresteri treptate de 1-5 picaturi, de 2-3 ori/zi.

Durata unei cure cu tinctura este de 1-6 luni, dupa caz, in mod obligatoriu cu pauze de la 2 saptamini la 1-2 luni.

Uleiurile vegetale

Uleiurile de soia, dovleac, floarea soarelui, masline, obtinute prin presare la rece, se iau de regula dimineata, pe stomacul gol, dintr-o inghititura, cu un paharut de circa 50 ml, in care se introduc: uleiul in doza prescrisa (de regula 1-3 linguri) si 40-50 de picaturi de zeama de lamiie.

Uleiurile volatile (esentiale) din plante medicinale (menta, cimbrisor, sovirv, pin, brad, levantica, chimen, anason, fenicul, coriandru) se iau de 2-3 ori/zi, cite 2-20 de picaturi, dupa caz, cu 40-50 de picaturi de zeama de lamiie, in putin ceai, de preferinta caldut, cu 30 de minute inaintea meselor principale, dintr-o singura inghititura, cu un paharut de circa 50 ml.

Aloe cu miere

Se recomanda doar specia Aloe vulgaris, intilnita frecvent ca planta ornamentala cultivata in ghivece. Se recolteaza frunzele de aloe de la o planta neudata 5 zile, dupa care se spala, se dau la mixer sau se trec prin masina de tocat carne sau se toaca marunt (se strivesc cu clestele pentru zdrobit usturoi), dupa care se amesteca in miere: 40 la suta aloe si 60 la suta miere. Pentru grabirea procesului de macerare, la 0,5 kg de miere se adauga zeama de la 1-2 lamii. Amestecul se lasa la macerat o saptamina, la temperatura camerei, dar se poate folosi si imediat dupa preparare. Se iau 2-3 lingurite, dupa caz, de 2-3 ori/zi, cu 30 de minute inaintea meselor principale.

ÃŽn maceratul de aloe se pot introduce pulberi de plante pentru a-i sporii forta terapeutica. ÃŽn scopul prepararii acestei mixturi, se introduce in amestecul pentru maceratul de aloe, putin cite putin, atita pulbere de plante pina cind amestecul capata o consistenta viscoasa (de regula 60 la suta amestec pentru macerat si 40 la suta pulbere). Se iau 1-4 lingurite, dupa caz, cu 20-30 de minute inaintea meselor principale. Maceratul de aloe cu miere preparat in casa poate fi inlocuit cu aloe vera gel, din comert. ÃŽn cazul diabeticilor, mierea se inlocuieste cu vin rosu.

Orz verde cu miere

Se pun boabe de orz pentru cultura intr-un ghiveci larg la gura sau intr-o ladita, la lumina si caldura. Cind plantele ajung la circa 30 cm inaltime, se recolteaza prin secerare (inainte de inspicare). In continuare, se procedeaza ca la maceratul de aloe. Se iau 2-4 linguri pe zi, dupa mese.

Coji de oua cu miere

Cojile de oua, spalate si uscate bine, se pun intr-o bucata de pinza curata si rezistenta si se piseaza pe un fund de lemn, dupa care se macina cu risnita de cafea. Se cern apoi cu o sita fina. In continuare, se procedeaza ca la maceratul de aloe.

Se iau 2-4 lingurite, dupa caz, de 2-3 ori/zi dupa mesele principale, cu 100-200 ml de sucuri naturale de fructe sau legume. Remediul se asociaza cu vitamina D si este foarte util in cazul lipsei de calciu, dar numai la recomandarea medicului si dupa efectuarea analizelor necesare, existind riscul unor depuneri de calciu in cazul supradozarii.

Hrean cu miere

Se spala radacinile de hrean, se curata coaja si se dau pe razatoarea mica. ÃŽn continuare, se procedeaza ca la maceratul de aloe. Se iau 2-4 lingurite, de 2-3 ori/zi, inaintea meselor, eventual in 100-200 ml de sucuri de fructe sau legume, pentru a atenua gustul iute. Remediul este contraindicat in cazurile de hemoroizi, tulburari de ritm cardiac, hiperfunctii endocrine avansate si excitatii nervoase.

Remediu antitumoral

Compozitie: 60 la suta macerat de aloe cu miere sau aloe vera gel si 40 la suta pulbere de ienupar, visc si pelin, toate in parti egale. Proportiile se iau ca unitati de volum. Se iau 1-2 lingurite, de 3 ori/zi, inaintea meselor principale.

Preparat pentru stimularea imunitatii

Compozitie: 60 la suta macerat de aloe cu miere sau aloe vera gel si 40 la suta pulbere de lemn dulce, urzica, galbenele, cimbrisor, luminarica, frasin, pelin, iarba mare si frunze de nuc, toate in parti egale. Proportiile se iau ca unitati de volum. Se iau 2-3 lingurite, de 3 ori/zi, inainte de masa.

Antioxidant si fortifiant

Se amesteca 60 la suta miere ecologica si 40 la suta pulbere de polen apicol, lecitina vegetala cu polen, miez de nuca, drojdie de bere uscata, macese, fructe de catina, coriandru si scortisoara, toate in parti egale, ca unitati de volum. Se iau 2-4 lingurite, inainte cu 30 de minute de mesele principale.

Pentru protectia ficatului

Se amesteca 60 la suta aloe cu miere sau aloe vera gel si 40 la suta pulbere de armurariu, ienupar si pelin, toate in parti egale, ca volum. Se iau 1-2 lingurite, de 3 ori/zi, cu circa 30 de minute inaintea meselor principale.

Afrodisiac pentru ambele sexe

Compozitie: 60 la suta miere ecologica si 40 la suta pulbere de brinca-ursului, marar seminte, scortisoara, ienupar, cuisoare, coriandru si busuioc, toate in parti egale, ca volum. Se iau 3-4 lingurite, de 3 ori/zi, inaintea meselor principale.

Stimulent hormoni feminini

Se amesteca 60 la suta miere si 40 la suta pulbere de boabe de soia, lemn dulce, salvie, zmeur, schinel, angelica, arnica, cuisoare, seminte de in si scortisoara, toate in parti egale, ca volum. Se iau 4B6 lingurite, de 3 ori/zi, inainte de masa.

Stimulent hormoni masculini

Se amesteca 60 la suta miere, 20 la suta radacina de telina sau de pastirnac data pe razatoare si 20 la suta pulbere de naprasnic, arnica, cuisoare si scortisoara, in parti egale, ca volum. Se iau 4B6 lingurite, de 3 ori/zi, inainte de masa.

Preparat antidiabetic

Compozitie: 60 la suta aloe cu vin rosu sau aloe vera gel si 40 la suta pulbere de fructe sau frunze de afin, macese, fructe de catina, frunze de dud rosu, urzica, nuc, teci de fasole, frunze de dafin, coriandru, cimbrisor, arnica si paducel, toate in parti egale, ca unitati de volum. Se iau 3-4 lingurite, de 3 ori/zi, cu circa 30 de minute inaintea meselor principale.

Terapeut Ene Fanica Voinea
www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *