LifeStyle

Crudităţile, enzimele şi imunitatea

Alimentele crude hrănesc şi vindecă totodată, deoarece conţin enzime. Ele sînt necesare atît pentru cei bolnavi, cît şi pentru cei sănătoşi.


Această hrană este un medicament zilnic, care ne întăreşte sistemul imunitar, apărîndu-ne de viroze şi de alte boli. Mai mult, un organism purificat de reziduuri prin intermediul alimentelor crude nu numai că nu se îmbolnăveşte atît de uşor, ci este protejat de multe boli grave.

După cum ne-a spus dl prof.univ.dr. Constantin Milică, doctor în fiziologie vegetală, specialist în fitoterapie ÅŸi coordonator al Centrului Aroma din IaÅŸi, o cură de 2-3 săptămîni cu crudităţi alungă oboseala ÅŸi îndepărtează depozitele de grăsimi în exces. RezistenÅ£a organismului va creÅŸte considerabil, chiar dacă se depun eforturi fizice mari: “Organismul îşi preia din hrană doar acele principii nutritive necesare pentru a-ÅŸi îndeplini funcÅ£iile. Restul de substanÅ£e sînt eliminate sau stocate. De cîte ori sîntem bolnavi, se spune că datorăm boala unui virus. Este adevărat, dar deosebirea este că unii se îmbolnăvesc, iar alÅ£ii nu. Totul constă în capacitatea organismului de a se apăra de agenÅ£i patogeni. Imunitatea este strîns legată de felul în care ne hrănim ÅŸi de reziduurile nocive din organism”.

Vegetarienii nu mănîncă deloc carne, dar ei fierb majoritatea mîncărurilor. Chiar dacă fierberea se face în aburi, enzimele tot sînt distruse. De aceea, vegetarienii nu sînt ocoliÅ£i de boli ÅŸi sistemul lor imunitar nu este foarte puternic, în ciuda regimului urmat cu stricteÅ£e. Zarzavaturile fierte în apă sînt cele mai puternic depreciate: “Prin fierbere sînt distruse nu numai enzimele, ci ÅŸi vitaminele. Vitamina C, al cărei rol este esenÅ£ial în purificarea sîngelui, se pierde total prin fierbere. Toate sărurile minerale se elimină prin apa care fierbe, chiar ÅŸi la aburi. ÃŽn urma fierberii, zarzavaturile ÅŸi legumele nu mai conÅ£in aproape nimic hrănitor, iar proteinele îşi pierd 2/3 din valoarea lor nutritivă. Proteinele modificate prin fierbere se depozitează în corp sub formă de reziduuri”, ne-a spus dl prof.univ.dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie.

“Hrana vie” ne apără de cancer

Enzimele sînt însăşi viaÅ£a noastră, dar ele se găsesc numai în “hrana vie”. Mai mult, spune dl prof. Milică, există o legătură, care ar trebui să ne dea de gîndit, între lipsa “hranei vii” ÅŸi apariÅ£ia cancerului: “ÃŽn corpul nostru există ÅŸi celule atipice, care se hrănesc ÅŸi se înmulÅ£esc rapid datorită absenÅ£ei enzimelor. Formarea cancerului mai este favorizată ÅŸi de acÅ£iunea unor chimicale incluse în hrană ÅŸi în stilul nostru de viaÅ£a: îngraşăminte chimice, insecticide ÅŸi pesticide absorbite în plante de cultură, conservanÅ£i toxici, medicamente chimice, clorul din apa de băut, nicotina sau sarea de bucătărie. Unele dintre aceste substanÅ£e au capacitatea de a distruge microbii, dar ele distrug ÅŸi enzimele. Prin distrugerea enzimelor se poate declanÅŸa un proces de anormalitate în înmulÅ£irea celulelor. Acest proces este amplificat atunci cînd organismul este infiltrat cu substanÅ£e toxice. ÃŽn aceste condiÅ£ii, enzimele pierd controlul asupra înmulÅ£irii normale a celulelor din organism, lăsînd cale liberă diviziunii haotice. Celulele anormale încep să se înmulÅ£ească rapid ÅŸi, astfel, se dezvoltă celulele canceroase”.

Cura periodică de detoxifiere

ExperienÅ£a medicilor arată că este greu de tratat un bolnav fără a da importanţă depuraÅ£iei. Dacă nu sînt eliminate toxinele din organismul bolnavului, nici cele mai performante metode de tratament nu oferă un efect durabil. Detoxifierea, ne-a spus dl prof. Milică, se face periodic, la fiecare schimbare de sezon, sau cel puÅ£in la interval de 6 luni, toamna ÅŸi primăvara: “Pentru eliminarea deÅŸeurilor ÅŸi toxinelor din organism este bine să se respecte cîteva reguli simple, pe o perioadă de 7-14 zile, în care nu se consumă alimente prăjite, conservate sau afumate, carne ÅŸi mezeluri, alimente care conÅ£in E-uri (coloranÅ£i, conservanÅ£i ÅŸi alÅ£i amelioratori). Dulciurile se înlocuiesc cu fructe ÅŸi miere de albine naturală. Se elimină complet din alimentaÅ£ie făinoasele albe ÅŸi se consumă numai cereale, pîine neagră, de secară ÅŸi de tărîţe. Se mănîncă legume proaspete ÅŸi proteine vegetale (soia, ciuperci). Se bea cel puÅ£in 2 l/zi de apă, sucuri de fructe sau ceaiuri de plante. Nu se consumă absolut deloc zahăr, cafea, alcool ÅŸi răcoritoare sintetice”.

Pentru energizare, spune dl Milică, se consumă ceai verde în locul cafelei. ÃŽn fiecare seară, înainte de culcare ÅŸi dimineaÅ£a, la trezire, se consumă următoarea băutură: un pahar de apă plată cu sucul de la o jumătate de lămîie ÅŸi 1 linguriţă de miere. Apoi, se mănîncă lactate proaspete: “Pentru detoxifierea vezicii biliare ÅŸi a ficatului, se bea, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, o lingură de ulei de măsline presat la rece, cu puÅ£in suc de lămîie, apoi se stă culcat pe partea dreaptă 20-30 de minute. Crizele de dischinezie biliară vor dispărea definitiv. Este bine ca măcar o zi pe săptămînă să se mănînce numai hrană vie. Deci, nu se consumă alimente fierte sau prăjite (mîncare gătită), ci numai alimente în stare naturală: fructe, legume, sucuri naturale, nuci, stafide, smochine, curmale, cereale integrale, apă, ceaiuri. Dacă există voinţă ÅŸi se doreÅŸte o detoxifiere mai profundă, este indicat să se consume hrană vie timp de 5-7 zile la rînd. ExerciÅ£iile fizice, mersul activ, stimulează acÅ£iunea sistemului cardiovascular ÅŸi procesele metabolice în organism, intensificînd funcÅ£iile naturale de depuraÅ£ie”.

Pentru efecte maxime, aceste recomandări pot fi completate cu produse naturiste special create pentru eliminarea toxinelor din organism, produse care se găsesc în magazinele specializate sau la distribuitori autorizaţi.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *