Sanatate

Copiii care merg la creşă prezintă mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de leucemie

Copiii care merg la creşă sau sunt îngrijiţi de bonă prezintă cu 30% mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de leucemie, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, prezentat la Londra, marţi, şi preluat de AFP.

Lucrarea, coordonată de Patricia Buffler, de la Universitatea din Berkeley, California, este o trecere în revistă a 14 studii la care au participat 6.108 copii suferind de leucemie şi 13.704 copii sănătoşi.

“Per total, am remarcat o reducere cu 30% a riscului de leucemie la copiii care au mers la o creşă sau au avut o bonă ÅŸi care au avut oportunitatea de a dezvolta relaÅ£ii sociale sau de a fi înconjuraÅ£i de alÅ£i copii în prima perioadă a vieÅ£ii faţă de copiii care nu au avut parte de asemenea experienÅ£e”, a explicat cercetătoarea pentru postul de televiziune BBC.

“Acest lucru ne permite o mai bună înÅ£elegere a rolului potenÅ£ial al unei infecÅ£ii sau a reglării imunitare în acest proces”, a adăugat aceasta.

Cercetătorii sunt de părere că există două elemente care declanşează leucemia la copii, una dintre cele mai comune forme de cancer al sângelui la persoanele tinere în lumea industrializată. Unul din 2.000 de copii suferă de această boală în ţările dezvoltate.

Primul element declanÅŸator ar fi o mutaÅ£ie genetică care se produce în uter. A doua ar fi o infecÅ£ie contractată de copiii foarte mici, care ar antrena un răspuns “eronat” din partea sistemului imunitar, provocând apariÅ£ia leucemiei.

Cercetătorii cred că testarea sistemului imunitar al copiilor prin răceli şi alte maladii benigne de care se îmbolnăvesc la creşă sau frecventând alţi copii poate elimina al doilea element declanşator al leucemiei.

Patricia Buffler a subliniat că mecanismul exact al dezvoltării leucemiei nu este cunoscut, dar nici un studiu nu indică o creştere a riscului de leucemie prin dezvoltarea relaţiilor sociale.

În 2005, organizaţia caritabilă britanică Leukaemia Research Fund a publicat nişte concluzii similare în revista British Medical Journal, la capătul unui studiu care a durat 10 ani.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *