Stiri

Controversata ciocolata

cioco
Persoanele cu depresii clinice sau cele foarte stresate nu trebuie să consume ciocolată în exces, pentru că s-ar putea ca fericirea să le fie scurtă, produsul putând contribui la adâncirea proastei dispoziţii, potrivit unui nou studiu, transmite ABC Online.
Descoperirea, care va fi publicată în Journal of Affective Disorders, contrazice miturile conform cărora ciocolata este un foarte bun antidepresiv.
Analiza, care constituie unul dintre cele mai complete studii asupra felului în care ciocolata afectează dispoziţia, arată că motivaţia din spatele consumului de ciocolată determină ce neurotransmiţători sunt activaţi în momentul consumului şi, deci, dispoziţia.

Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Spiatlul Prince of Wales din Sydney, identifică două tipuri de consumatori de ciocolată, din punct de vedere al motivaţiei care îi determină să mănânce acest produs. Aceştia sunt pofticioşii, care mănâncă ciocolată pentru propria plăcere, şi consumatorii emoţionali, care folosesc ciocolata în încercarea de a îndepărta o stare de depresie sau stres.
Profesorul Gordon Parker, coordonatorul studiului, spune că pofticioÅŸii văd ciocolata ca pe un pahar bun de vin ÅŸi anticipaÅ£ia momentului în care o vor mânca determină eliberarea de neurotransmiţători ai “bunei dispoziÅ£ii”.
“Dar, consumatorii emoÅ£ionali, cei care mănâncă ciocolată din plictiseală, stres sau depresie clinică, caută o substanţă care să le îmbunătăţească dispoziÅ£ia”, a precizat cercetătorul. Parker este de părere că, în cel mai bun caz, acest lucru se dovedeÅŸte a fi o soluÅ£ie temporară, urmată imediat de înrăutăţirea stării iniÅ£iale.
Teoria potrivit căreia ciocolata are efecte antidepresive se bazează pe ideea că pofta de ciocolată vine dintr-o carenţă de serotonină, dar studiul nu a găsit dovezi care să susÅ£ină această idee. “Este adevărat că ciocolata acÅ£ionează asupra la fel ca serotonina. Dar ar trebui să mănânci un camion de ciocolată ca efectele ei să fie echivalente cu un antidepresiv”, a precizat Parker.

www.monitorulsv.ro